Je hebt het weer tijdens fotograferen lang niet altijd in de hand, en dus is het toevoegen van een nieuwe lucht in je foto soms best handig. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Focus op Fotografie: Architectuurfotografie.
Beeldbewerkingsprogramma’s maken steeds meer gebruik van krachtige algoritmes die met behulp van AI (artificial intelligence) tot stand zijn gekomen. Het vervangen van een lucht in de foto is hierdoor veel eenvoudiger geworden. Luchten vervangen is iets wat al veel langer wordt gedaan. Vaak kwam daar wel het nodige werk bij kijken om de juiste maskers te maken. Steeds meer softwarepakketten voor het bewerken van foto’s kunnen dit volledig automatisch doen omdat ze heel goed zijn in het herkennen van lucht, zelfs als daar bewolking in zit of als deze enkel zichtbaar is door de takken van bomen heen. Het enige wat je als fotograaf dan nog moet doen is het zoeken van een geschikte lucht die de sfeer in het beeld versterkt en die niet onnatuurlijk aandoet. Dat is nog een kunst op zich.
Bibliotheek of eigen luchten
De meeste programma’s met een functie om luchten te vervangen hebben vaak een bibliotheek met luchten waar je uit kunt kiezen. Toch is het nog lastig om daar net de geschikte lucht in te vinden en je loopt ook nog eens het risico dat die lucht al in veel andere foto’s is gebruikt. Wil je van deze functie gebruik gaan maken, leg dan een map aan met eigen luchten of schiet de lucht op de dag van de opname op locatie als deze mooi is. Is het een overwegend grijze dag, wacht dan even op een moment dat de zon er net doorheen komt of neem een moment eerder of later op de dag. De kans dat deze luchten goed bij de sfeer van de foto aansluiten is hierdoor groter dan wanneer je de standaardluchten uit de software gebruikt.


Dit artikel is afkomstig uit het boek Architectuurfotografie. Een eerder artikel uit dit boek Wanneer is een foto een architectuurfoto? vind je HIER. Een interview met de auteur van het boek kun je HIER lezen. Alle artikelen over het boek vind je HIER.
Architectuurfotografie is zoveel meer dan het vastleggen van een gebouw. Je wilt het karakter van het gebouw verrijken door het onder ideale omstandigheden te fotograferen met de beste beeldkwaliteit. Vaardigheden zoals beheersing van het licht, de locatie, het perspectief, het standpunt, de compositie en het begrijpen van de visie van de architect zijn daarbij cruciaal. In het boek Architectuurfotografie neem ik je mee langs onderwerpen, gebouwen, landschappen en interieurs.
- Fundamentele camera-instellingen
- Ruis verminderen in Lightroom Classic
- Hoe maak je de mooiste architectuurfoto’s?
- ‘Het handboek fotografie geeft context en structuur!’
- Adobe workflows, wat zijn dat?
- Een nieuwe lucht in je foto
- Zo retoucheer je een portret in Photoshop!
- Zo retoucheer je een portret in Lightroom
- Zo krijg je flatteus licht in je portretfoto’s
- Een fotoshoot samen met Scott Kelby
- Panorama’s in de architectuurfotografie
- Je fotoverzameling beheren in vijf stappen