afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator vanuit bijvoorbeeld Photoshop of andere toepassingen is geen enkel probleem. Dit artikel is een extract uit mijn Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editiewaarin u zeer gedetailleerde informatie voorgeschoteld krijgt over alles wat met Adobe Illustrator van doen heeft!

U kunt halftoonafbeeldingen uit Photoshop of andere toepassingen naar Illustrator overbrengen met de opdracht Openen, de opdracht Plaatsen, de opdracht Plakken, het deelvenster Bibliotheken en slepen-en-neerzetten. Illustrator ondersteunt de meeste Adobe Photoshop-gegevens, inclusief lagen, bewerkbare tekst en paden. Dit betekent dat u bestanden tussen Photoshop en Illustrator kunt uitwisselen zonder de mogelijkheid te verliezen om de illustratie te bewerken.

Wanneer u een bestand plaatst met de opdracht Bestand > Plaatsen, dan kan dit worden ingesloten of worden gekoppeld, ongeacht het bestandsformaat (JPG, GIF, HEIC, PSD, AI enzovoort). Wanneer u een afbeelding insluit, slaat u een kopie van de afbeelding op in het Illustrator-bestand. Daardoor neemt de bestandsgrootte van het Illustrator-bestand toe met de grootte die overeenkomt met de grootte van de ingesloten afbeelding. Wanneer u bestanden koppelt, maakt u een koppeling met afzonderlijke externe bestanden. In het Illustrator-bestand wordt een koppeling naar het externe bestand geplaatst. Een gekoppeld bestand heeft nauwelijks invloed op de grootte van het Illustrator-bestand. Het koppelen van bestanden is een goede manier om ervoor te zorgen dat afbeeldingen die u bijwerkt ook in het Illustrator-bestand worden bijgewerkt. Het gekoppelde bestand moet altijd vergezeld gaan met het Illustrator-bestand. Zo niet, dan wordt de koppeling verbroken en wordt het geplaatste bestand niet meer in het Illustrator-bestand weergegeven.

Een afbeelding plaatsen

Als eerste plaatst u een JPEG-afbeelding (.jpg) in uw document.

1 Kies Bestand > Plaatsen.

2 Navigeer naar de map Lessen > Les15 > images en selecteer het bestand Mountains2. jpg. Zorg ervoor dat in het dialoogvenster Plaatsen de optie Koppelen is geselecteerd.

afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

• Opmerking: Mogelijk moet u in macOS in het dialoogvenster Plaatsen klikken op de knop Opties om de optie Koppelen weer te geven .

3 Klik op Plaatsen.

De aanwijzer verandert nu in de geladenillustratiewijzer. U ziet ‘1/1’ naast de aanwijzer, wat aangeeft hoeveel afbeeldingen u gaat plaatsen (1 van 1) en een miniatuur waaraan u ziet welke afbeelding u plaatst.

4 Beweeg de geladenillustratiewijzer iets naar de linkerkant van het mobiele ontwerp in het tekengebied links (zie afbeelding) en klik om de afbeelding te plaatsen. Laat de afbeelding geselecteerd.

afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

De afbeelding verschijnt op 100% van de oorspronkelijke grootte op het tekengebied. De linkerbovenhoek van de afbeelding bevindt zich op de plaats waar u hebt geklikt. U had ook met de geladenillustratiewijzer kunnen slepen om de grootte van de afbeelding op het moment van plaatsen te bepalen. De ‘X’ op de geselecteerde afbeelding geeft aan dat de afbeelding is gekoppeld (met Randen tonen ingeschakeld, Weergave > Randen tonen).

afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

U ziet in het deelvenster Eigenschappen dat, wanneer de afbeelding is geselecteerd, het woord ‘Gekoppeld’ verschijnt, samen met andere informatie over de afbeelding. Dit geeft aan dat de afbeelding is gekoppeld aan het bronbestand. Standaard worden geplaatste afbeeldingsbestanden gekoppeld aan hun bronbestand. Dus als het bronbestand (buiten Illustrator) wordt bewerkt, dan wordt de geplaatste afbeelding in Illustrator ook bijgewerkt. Als u de optie Koppelen tijdens het plaatsen uitschakelt, dan wordt het afbeeldingsbestand in het Illustrator-bestand ingesloten.

Classroom-in-a-book: Adobe Illustrator 2022

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie is De snelste, gemakkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Illustrator te leren gebruiken!

Ontwerp beeldmateriaal met Adobe Illustrator, van nauwkeurige tekeningen tot stilistische schilderijen. Door een reeks praktische projecten te voltooien, zoals het maken van logo’s, illustraties, posters, podcastcovers, flyers en meer, begint u met een korte rondleiding door Illustrator en verkent u vervolgens selecties, vormen, kleuren en het bewerken van illustraties. Na het werken met vrije-vormovergangen en lagen, gaat u verder met het ontdekken van dynamische symbolen, artistieke penselen, creatieve effecten en het exporteren van middelen. Alles bij elkaar creëert u 17 boeiende en unieke projecten, waarbij u constant waardevolle grafische vaardigheden opdoet.

“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.” 

 • afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator
  Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

  Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator vanuit bijvoorbeeld Photoshop of andere toepassingen is geen enkel probleem.

 • kleurmodi verkennen in Illustrator
  Kleurmodi verkennen in Illustrator

  Kleurmodi verkennen in Illustrator is een noodzakelijk ‘kwaad’ om projecten er goed uit te laten zien op het medium waarvoor ze ontworpen zijn. In mijn boek Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie duik ik uitgebreid in deze materie. Hieronder vindt u een inleidende paragraaf uit het hoofdstuk Kleur gebruiken om illustraties te verbeteren. … Lees verder Kleurmodi verkennen in Illustrator

 • tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator
  Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

  Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator is mogelijk, waarbij illustraties op die gebieden worden meegenomen.

 • illustraties transformeren in Illustrator
  Illustraties transformeren in Illustrator

  Van roteren en schalen tot verplaatsen, schuintrekken en spiegelen, met illustraties transformeren in Illustrator kunt u unieke en creatieve projecten maken.

 • clouddocumenten in Illustrator
  Clouddocumenten in Illustrator

  Een van de dingen die door professionals veel worden gebruikt is online opslag in de Creative Cloud van Adobe. In dit artikel lees je hoe clouddocumenten in Illustrator werken.

 • Nieuw in Adobe Illustrator 2022
  Nieuw in Adobe Illustrator 2022

  Wat er zoal nieuw in Adobe Illustrator 2022 is, leest u in Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie. Hierin leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.