alinea uitlijnen in Word

Alinea uitlijnen in Word

Een alinea uitlijnen in Word zorgt al snel voor een prettiger leesbare tekst. Het is niet alleen inhoud die telt: het oog wil ook wat. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn Handboek Word 2021.

Word kent een scala aan uitlijningsmogelijkheden. Daarover kunt u alles lezen in het bovengenoemde boek. Voor alle typen uitlijning geldt dat het alineageoriënteerde functies zijn. U kunt dus gewoon de cursor in een alinea plaatsen en op de knop met het gewenste type uitlijning klikken. Wilt u meer alinea’s tegelijk van een bepaalde uitlijning voorzien, dan moet u ze eerst selecteren voordat u de uitlijning kiest.

Als u aan het begin van een alinea (voordat u de tekst typt) een afwijkende uitlijning instelt, blijft deze uitlijning van kracht totdat u een andere manier van uitlijnen kiest. Ook nadat u op Enter hebt gedrukt, is de uitlijning dus nog van kracht.

alinea uitlijnen in Word
De knoppen voor uitlijnen staan in de groep Alinea.

alinea uitlijnen in Word

Dialoogvenster Alinea

De uitlijning van een alinea is ook in te stellen in het dialoogvenster Alinea, dat u opent door op het pijltje rechtsonder in de groep Alinea te klikken.


Oefening

We gaan in deze oefening diverse typen uitlijning gebruiken, aan de slag dus maar!

1 We gebruiken in deze oefening de tekst van het document Word – een veelzijdig programma. Klik in het tabblad Bestand op Openen. Het dialoogvenster Openen wordt geopend.

2 De inhoud van de map Mijn documenten wordt getoond. Is dat niet het geval, klik dan op de knop Documenten in de balk aan de linkerzijde van het venster.

3 Klik in de lijst met bestanden op het bestand Word – een veelzijdig programma en klik op de knop Openen. U mag ook dubbelklikken op de bestandsnaam om het document te openen. Opmerking: het boek gebruikt een scala aan voorbeeldbestanden, u kunt desgewenst ook simpelweg een eigen ooit gemaakt document – liefst zonder verdere opmaak en bestaande uit diverse alina’s – gebruiken.

4 Het document bestaat uit drie alinea’s. Klik halverwege in de tekst van de tweede alinea en klik vervolgens in de groep Alinea (tabblad Start) op de knop Centreren. Alle regels van de alinea worden uitgelijnd tussen de linkeren rechtermarge.

5 Klik ergens in de laatste alinea en klik op de knop Rechts uitlijnen. De tekst wordt rechts uitgelijnd.

6 Druk op Ctrl+A. Dit is de sneltoets om alle tekst in het document te selecteren.

7 Klik in het tabblad Start, groep Alinea op de knop Uitvullen. De linkeren rechterkantlijn van de tekst worden gelijkgemaakt. U heft nu dus de eerder toegekende uitlijning voor de tweede en derde alinea weer op.

8 Klik buiten de tekst om de selectie op te heffen. Verplaats de cursor vervolgens naar het einde van de tekst door op Ctrl+End te drukken. Druk op Enter om een lege regel in te voegen.

9 Klik in de groep Alinea (tabblad Start) op de knop Centreren. Typ de volgende tekst:
Regel 1 Regel 2 Een langere gecentreerde tekst U ziet dat alle regels worden gecentreerd tussen de linker- en rechtermarge. Het gekozen type uitlijning blijft dus van kracht.

10 Druk op Enter en klik op de knop Links uitlijnen.

11 Typ de tekst Deze regel wordt weer links uitgelijnd. Het standaardtype uitlijning is nu hersteld.

12 Klik in het tabblad Bestand op Afsluiten. Sla de wijzigingen niet op.

Naast Handboek Word 2021 heeft Peter Kassenaar nog veel meer boeken geschreven. Al zijn boeken kun je HIER vinden.

Handboek Word 2021Microsoft Word 2021 is de meest gebruikte tekstverwerker ter wereld. U bedient het Office-programma met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van Word zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek Word 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.


Meer artikelen lezen over MS Office:


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.