Opmerkingen in PowerPoint toevoegen is handig voor als u met anderen samenwerkt aan een presentatie. Overleg leidt vaak tot een mooier eindresultaat. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek PowerPoint 2021.
Wilt u voor uzelf (of voor ontvangers van een Powerpoint-presentatie waarover nog overleg wordt gevoerd) opmerkingen invoegen, dan kan dat.
1 Klik in de tab Controleren op Nieuwe opmerking en tik de tekst in het deelvenster Opmerkingen. De opmerkingballon in de dia kan naar elke gewenste positie worden gesleept en er zijn net zoveel van deze opmerkingen in te voegen als gewenst.
De opmerkingen zijn te gebruiken als geheugensteuntjes voor uzelf, bijvoorbeeld om mogelijke wijzigingen te suggereren. Ook kunnen de opmerkingen gebruikt worden in een uitgereikte presentatie op een cd, dvd of geheugenstick; in dat geval kunt u ze bijvoorbeeld inzetten als een verklaring voor moeilijke woorden, vaktermen of technische begrippen. Om de opmerking te lezen, klikt u op een ballon. Anderen kunnen in het veld Beantwoorden reacties schrijven op opmerkingen. Opmerkingen met een of meer reacties zijn te herkennen aan een dubbele tekstballon als opmerking.

2 Wilt u opmerkingballonnen (tijdelijk) verbergen, dan klikt u op de tekst Opmerkingen weergeven en schakelt u optie Markeringen weergeven uit.

U verwijdert een losse opmerking door op de ongewenste opmerking te klikken, gevolgd door een klik op het kruisje er rechtsboven. U mag tevens op de knop Verwijderen klikken. Door te klikken op de tekst direct onder deze knop (de ‘onderste helft’ van de knop) krijgt u toegang tot twee extra verwijderopties: Alle opmerkingen op dia verwijderen of Alle opmerkingen in deze presentatie verwijderen.

Schetsen bij opmerkingen
Met inkt wordt in PowerPoint de mogelijkheid tot het invoegen van eenvoudige schetsjes of markeringen bedoeld die u met de muis tekent. Deze zijn zeker niet bedoeld als vast onderdeel van een presentatie (daar vindt u in het lint onder de tab Invoegen en de knop Vormen de juiste gereedschappen voor), maar in principe veel meer als ondersteunende markeringen voor aandachtspunten waaraan u nog moet werken. U vindt de tekengereedschappen in de tab Tekenen. De gereedschappen spreken natuurlijk redelijk voor zichzelf. Kies uit een pen of een markeerstift, kies een kleur en dikte en tekenen maar.

De knop Handschrift naar vorm verdient wellicht wat extra aandacht. Door deze optie in te schakelen, worden de met de muis ruw getekende vormen zoals een bibberig vierkant of een eivormige cirkel automatisch omgezet naar een strakke vorm. Hij heeft dus weinig van doen met uw handschrift, maar veel meer met het snel produceren van strak ogende vormen. Helemaal lekker werkt het niet is de ervaring, zeker niet met een muis. Maar eens proberen kan geen kwaad!
Bewaren
Alle opmerkingen en schetsen worden bij het opslaan van uw presentatie ook bewaard. Vergeet ze dus niet – voordat u de definitieve versie distribueert – te verwijderen of bewaar een kopie met opmerkingen apart van de versie die verspreid gaat worden. Gaat u de presentatie alleen zelf gebruiken, dan mag u de opmerkingen gerust laten staan, maar dan is het zaak om ze tijdens de livepresentatie onzichtbaar te maken. Klik daarvoor in het lint onder Controleren weer op de tekst Opmerkingen weergeven en schakel Markeringen weergeven uit. Klik eventueel ook op de knop Handgeschreven invoer verbergen (het omgekeerde dakje rechts onderin) om alle tekenbroddels onzichtbaar te maken. Dat kan ‘stapsgewijs’ via de genoemde opties. Let op: vreemd genoeg verdwijnen eventueel automatisch naar vormen geconverteerde objecten niet!
Naast deze tip nog op zoek naar meer tips over PowerPoint? Dan zit u op dit blog helemaal goed! Volg deze link en verdiep u verder in het onderwerp.
Handboek PowerPoint 2021
PowerPoint 2021 is het meest gebruikte programma om presentaties samen te stellen. Het is onderdeel van zowel Microsoft Office 2021 als Microsoft 365. U bedient PowerPoint met het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van PowerPoint zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek PowerPoint 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.
Tot de behandelde onderwerpen horen:
- presentaties vormgeven met thema’s
- afbeeldingen invoegen
- presenteren met geluid
- videobeelden vertonen
- werken met clipart
- presentaties meenemen, delen en uitwisselen
- objecten importeren en schikken

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.