bekabeld netwerk in huis

Bekabeld netwerk in huis: snel en stabiel

Wifi is erg mooi, máár het biedt niet op elke plek en onder alle omstandigheden de maximaal haalbare doorvoersnelheid. Een bekabeld netwerk in huis blijft praktisch. Onderstaand artikel is een fragment uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Nu steeds meer apparatuur in huis voorzien is van een netwerkaansluiting wordt de snelheid van het thuisnetwerk steeds belangrijker. Optimaliseer en maximaliseer de doorvoersnelheid en maak volop gebruik van de bandbreedte. Waarbij geldt dat een bekabeld netwerk in huis nog altijd de beste en stabielste basis is. Wifi is vooral ‘handig’, en biedt communicatiemogelijkheden aan apparaten als een tablet, laptop en meer. Maar voor het echt serieuze dataverkeer waarbij grote hoeveelheden gegevens stabiel overgeheveld moeten worden aanzienlijk minder geschikt. Tenzij je op een halve meter afstand van je draadloze router gaat zitten haal je veelal nooit de maximum overdrachtsnelheid.

Neem nu écht afscheid van 100 Mbps

Het optimaliseren van uw thuisnetwerksnelheid is een combinatie van software en hardware. Het is duidelijk dat als u nog altijd een 100 Mbit-router hebt staan, deze niet echt geschikt is voor het snel werken met bestanden op een NAS of het streamen in 4K-kwaliteit. Zelfs voor de ‘internetkant’ is 100 Mbps inmiddels al als traag te beschouwen; de meeste breedbandverbindingen bieden een veelvoud van die snelheid. Sommige antieke routers zijn ook aan de ‘andere kant’ nog voorzien van 100 Mbps-ethernet. Daarmee kunt u het snel overhevelen van grote hoeveelheden data tussen bijvoorbeeld pc en NAS wel vergeten.

Verder geldt dat een kabelverbinding nog altijd veel sneller en stabieler is dan welke wifivariant ook. Dat heeft te maken met afnemende signaalsterkte door muren en vloeren, maar ook door een kakofonie aan draadloze netwerken in de buurt die storing veroorzaken. Wilt u echt snel en stabiel internet, dan kiest u waar mogelijk voor een ethernetkabel. Uiteraard geldt dat niet voor mobiele apparatuur die alleen over wifi beschikt of de laptop waarmee u af en toe ook eens op een andere plek wilt zitten. Als u dan toch gebruikmaakt van wifi, is daar vaak op stuurprogrammaniveau nog best het een en ander te tweaken. Daarover in het boek meer.

Gigabit en kabels

Het is een open deur, maar het spreekt voor zich dat als u nu nóg steeds geen gigabitrouter hebt staan, het echt tijd is om de antieke 100 Mbit-router te vervangen. Dat kost u allang de kop niet meer, een goede gigabitrouter gaat al voor een paar tientjes over de toonbank. Het aardige is dat u waarschijnlijk uw oude netwerkkabels kunt blijven gebruiken. Gigabitsnelheden zijn namelijk probleemloos te halen met zogeheten CAT 5E-netwerkkabels. Alles onder 5E is minder geschikt en zal mogelijk voor een (soms veel) lagere doorvoersnelheid zorgen. CAT 6-kabels zijn dankzij de extra afscherming nog beter geschikt voor gigabitnetwerken, maar dergelijke kabels zijn eigenlijk alleen nodig voor langere afstanden van meer dan een meter of tien. Voor kortere afstanden merkt u zeker geen verschil tussen 5E en 6.

Mocht u uw bekabelde thuisnetwerk nu eens echt goed willen inrichten (of in een nieuw huis gaan wonen) en kabels onder de vloer doortrekken, kies dan bij voorkeur wel voor CAT 6-kabels. Dan bent u in ieder geval op de moeilijk bereikbare plaatsen verzekerd van optimale bekabeling. Ook kunt u kiezen voor CAT 7-kabels, bedoeld voor 10-gigabitnetwerken. Voor thuis is dat nog geen standaard, maar als u nu voor CAT 7 kiest hoeft u over vijf jaar de vloeren niet opnieuw open te breken voor een netwerkupgrade.

Pas op met té goedkoop!

Een goede CAT 5E-kabel presteert beter dan een beroerde CAT 6-kabel. Het is daarom altijd oppassen geblazen als u kiest voor meters kabel van onduidelijke herkomst. Merkkabels zijn voorzien van de correcte afscherming, echt koperen aders en een fatsoenlijke buitenmantel. In het verleden kochten wij ooit eens een paar Chinese ‘CAT 6’-kabels via eBay. Het bleek dat de doorvoersnelheden ronduit dramatisch waren, richting 100 Mbps. De reden was snel gevonden: ongelooflijk dunne adertjes zonder een spoortje koper, geen afscherming en – als klap op de vuurpijl – een afbrokkelende kabelhuls. Het is misschien milieuvriendelijk om te bezuinigen op weekmakers, maar je kunt dat als fabrikant ook overdrijven.

Kortom: kies voor een fatsoenlijke kabel. De prijsverschillen tussen de diverse kabelcategorieën zijn niet eens heel groot, loopt u tegen een mooie aanbieding van een CAT 7-kabel aan: doen. Maar een CAT 5E-kabel voldoet net zo goed. Overigens geldt dat u voor verbindingen tussen pc, NAS, router en switch altijd een patchkabel nodig hebt. Er bestaan ook crossoverkabels maar die zijn eigenlijk vooral interessant voor het een op een koppelen van netwerkapparatuur zonder tussenkomst van een router.

 

bekabeld netwerk in huis
De categorie staat altijd vermeld op de netwerkkabel, in dit geval CAT 6 (bron afbeelding: Wikipedia).

Kant-en-klare ethernetkabel kabels zijn eigenlijk altijd aan te bevelen, maar het komt natuurlijk voor dat een specifieke lengte niet beschikbaar is voor uw toepassing. Dat probleem zal vooral spelen bij wegwerken in vloeren en muren. Voor dergelijke situaties kunt u rollen netwerkkabel kopen, vaak 100 meter of meer. Door met een speciale tang zelf de pluggen op de uiteinden van een op maat geknipte kabel te klemmen, maakt u precies passende bedrading. Zie bijvoorbeeld www.wikihow.com/Make-a-Network-Cable voor alle benodigde informatie voor het zelf maken van patch- en crossoverkabels.

bekabeld netwerk in huis
Laat u niet afschrikken: het maken van een netwerkkabel is niet zo heel moeilijk. Oefening baart kunst (bron: Wikipedia).

Router en NAS

Voor de rest geldt dat u natuurlijk zoals gezegd ook uw router moet upgraden naar een 1 Gbps-exemplaar. En als dat dan weer geregeld is, kunt u overwegen om uw NAS via de cloud bereikbaar te maken. Dat vergt weer wat specifieke instellings-opties. Waarbij een router áchter een router (zoals vaak het geval is bij gebruik van een moderne router achter een alweer wat achterhaalde provider-router) voor nog wat extra hoofdbrekens zorgt. Hoe u daarmee dealt, leest u in ons boek.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Een gedachte over “Bekabeld netwerk in huis: snel en stabiel”

  1. Ik werk al een groot aantal jaren tot tevredenheid met het systeem van Devolo. Je computer, printer e.d. wordt met een kabeltje verbonden met het kastje van Devolo en dat wordt aangesloten op het stopcontact en de verbindingen lopen via het lichtnet. Je hoeft dus zelf geen kabels meer te gaan trekken. Er zijn ook kastjes waarin je ook de stekker van een apparaat kunt stoppen, én ook een variant die mede geschikt is voor wifi.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.