Creative Cloud-bibliotheken persoonlijk delen is een goede techniek om een systeem op te zetten waarbij zowel uzelf als de deelnemers assets kunnen toevoegen, delen en bijwerken. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.
De meest directe manier om een bibliotheek te delen is door de deelnemer uit te nodigen voor de bibliotheek. Dit kunt u doen aan de hand van een commando in het deelvenster Bibliotheken of via de Creative Cloud-app. Wanneer de uitnodiging verstuurd is zal de deelnemer deze moeten aanvaarden om de bibliotheek te kunnen zien en gebruiken.
Dit geeft u complete controle over wie uitgenodigd is en wie niet. Het is ook mogelijk voor de deelnemers om een persoonlijke kopie van de gedeelde bibliotheek op te slaan in hun eigen Adobe-cloudopslag.
Tijdens het verzenden van de uitnodiging voor een Creative Cloud-bibliotheek kunt u rechten instellen per deelnemer:
- Bewerken geeft de deelnemer de mogelijkheid om assets in de bibliotheek te gebruiken, aan te passen of te verwijderen. Bovendien is het ook mogelijk om eigen assets aan de bibliotheek toe te voegen, waardoor ook deze beschikbaar worden voor alle andere deelnemers.
- Enkel weergeven geeft de deelnemer enkel leesrechten. Dit wil zeggen dat het mogelijk is om assets te plaatsen en te koppelen met de bibliotheek – bijvoorbeeld artwork uit Illustrator of Photoshop – als alleen-lezen. Het is niet mogelijk om bestaande assets in de bibliotheek aan te passen of te verwijderen, of om eigen assets toe te voegen.
Houd er rekening mee dat mogelijk deze rechten bestaan om de opgezette samenwerking te vergemakkelijken en niet passen binnen een “data protection”-beleid dat uw IT-dienst misschien heeft opgezet. Het delen van een bibliotheek met enkel leesrechten biedt de ontvanger nog steeds de mogelijkhed om een lokale kopie van de bibliotheek op te slaan en andere deelnemers uit te nodigen.
Toepassingen
De voornaamste toepassing van het persoonlijk delen van een bibliotheek is om een designer de mogelijkheid te geven branded assets te delen met andere designers.
Het is makkelijk om een Creative Cloud-bibliotheek te zien als “de ene” bibliotheek waarin alle assets van uw brand of merk in opgeslagen zijn. Maar vergeet niet dat u vrij bent om zo veel bibliotheken te maken als u wenst – zolang u beschikbare opslagruimte heeft in uw account. Dit wil zeggen dat u een afzonderlijke bibliotheek kunt maken voor, bijvoorbeeld, een externe freelancer als deel van een projectbriefing.

Freelancer
De IT-dienst binnen een organisatie moet vaak een afzonderlijke account en wachtwoord opzetten wanneer er wordt gewerkt met een externe freelancer voor een specifieke opdracht. Op deze manier heeft de freelancer toegang tot de nodige branded assets en bestanden die op de server staan. Dit proces kan best wat tijd in beslag nemen, omdat de freelancer toegang nodig heeft tot specifieke projectbestanden op de server en niets anders. Voor deze reden wordt er vaak een soort “briefing”-pakket verzameld en opgestuurd via een systeem van bestandsoverdracht (bijvoorbeeld WeTransfer of via andere aanbieders van cloudopslag).
Maar zoals u leerde in de voorgaande les kunnen deze aanbieders of systemen van bestandsoverdracht enkel “reguliere” bestanden verzenden en niet kleuren, tekststijlen en andere assets die specifiek zijn voor Adobe-software. Daarom kan het best een uitdaging zijn om een freelancer te briefen over welke assets, lagen, kleuren of stijlen gebruikt moeten worden – vooral als de freelancer extern werkt.
Zelfs zonder Adobe-account
Daarom bieden Creative Cloud-bibliotheken een mooi alternatief voor het verzamelen en delen van een bibliotheek die alle assets bevat voor een specifiek project, zonder bestanden via externe diensten te versturen of toegang te verlenen tot de server. Het is niet enkel makkelijk om de nodige assets te verzamelen, de assets zelf verschijnen rechtstreeks in de Adobe-apps van de freelancer. Indien de deelnemer van een gedeelde bibliotheek gebruikmaakt van een gratis Adobe-account, zonder Creative Cloud-lidmaatschap, kan deze nog steeds de bibliotheek ontvangen. Het zal echter moeilijk zijn om meer te doen met de bibliotheek dan er enkel naar te kijken, aangezien de deelnemer geen toegang heeft tot Adobe-apps (tenzij hij Microsoftoplossingen gebruikt). Maar dit voorbeeld kan wel dienen voor wanneer de deelnemer de assets wil bekijken via een webbrowser of moet goedkeuren.
Een interview met Bart Van de Wiele, de auteur van het boek, kun je HIER lezen. Een voorbeeld uit het boek – Adobe workflows, wat zijn dat? – kun je HIER lezen. Een ander voorbeeld – Illustrator-lagen gebruiken in InDesign – lees je HIER.
In het boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow leer je doeltreffender te werken bij het combineren van Photoshop, Illustrator en InDesign.
Zelfs als je al vertrouwd bent met Photoshop, Illustrator of InDesign, biedt Adobe Creative Cloud krachtige mogelijkheden voor een hogere doeltreffendheid en betere samenwerking die maar weinig ontwerp- en marketingprofessionals gebruiken. De projecten in Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign in de workflow – Classroom in a Book, zijn praktijkgericht, leren je flexibeler te werken en bovendien tijd te besparen door het toepassen van slimme en doeltreffende technieken. Dit boek is geschikt voor beginners én ervaren gebruikers. Het boek biedt talloze tips en technieken die je helpen productiever te worden en te ontwerpen met hogere flexibiliteit.
- Fundamentele camera-instellingen
- Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator
- Kleurmodi verkennen in Illustrator
- Ruis verminderen in Lightroom Classic
- Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator
- Illustraties transformeren in Illustrator
- Clouddocumenten in Illustrator
- Nieuw in Adobe Illustrator 2022
- Hoe maak je de mooiste architectuurfoto’s?
- ‘Het handboek fotografie geeft context en structuur!’
- Creative Cloud-bibliotheken persoonlijk delen
- Illustrator-lagen gebruiken in InDesign