Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

Samenwerken tussen de diverse Adobe-programma’s is geen probleem, denk bijvoorbeeld eens aan Illustrator-lagen gebruiken in InDesign. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow.

In de volgende oefening leert u Illustrator-lagen te overschrijven in InDesign. U zult hierbij opmerken dat deze workflow lijkt op de elders in het boek besproken “Gelaagde Photoshopbestanden gebruiken in InDesign”, hoewel er enkele belangrijke verschillen zijn. Overigens worden hier voorbeeldbestanden gebruikt die bij het boek horen, maar niets staat u in de weg om voor nu even andere bronnen te gebruiken.

Aan de slag

U start deze les met het bekijken van de finale compositie en geplaatste content.

1 Start Photoshop en kies Photoshop > Voorkeuren > Algemeen (Mac) of Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Win).

2 Klik in het dialoogvenster Voorkeuren op Herstellen bij afsluiten. Herstart dan Photoshop.

3 Open trex.psd uit de map Les05/Imports.
Merk op dat alle lagen van de T-rex afzonderlijk gegroepeerd zijn, los van de achtergrondlaag.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

4 Sluit het document zonder op te slaan.

5 Start Illustrator en kies vervolgens Illustrator > Voorkeuren > Algemeen (Mac) of Bewerken > Voorkeuren > Algemeen (Win).

6 In het dialoogvenster Voorkeuren klikt u op Voorkeuren opnieuw instellen. Klik vervolgens op OK.

7 Klik op Nu opnieuw starten in het volgende dialoogvenster.

8 Open na het herstarten dino-logo.ai uit de map Les05/Imports.

9 Kies Venster > Lagen om het deelvenster Lagen te openen.

Merk op dat er een verborgen laag is, deze zal gebruikt worden om een alternatieve versie van het logo in InDesign te plaatsen.

10 Sluit het document zonder op te slaan.

11 Start InDesign en houd tegelijkertijd Control+Option+Shift+Command/Alt+Shift+Ctrl ingedrukt om de voorkeurenbestanden te herstellen.

12 Klik op Ja wanneer wordt gevraagd om de voorkeurenbestanden te verwijderen.

13 Open L05-dino-ad-end.indd uit de map Les05.
Deze advertentie omvat het geplaatste document trex.psd en dinologo.ai uit Illustrator. Merk op dat de dinosaurus gedeeltelijk overlapt met het logo. Om dit te bereiken gaan we dezelfde techniek toepassen die we geleerd hebben in Les 3 (de magazinecover met de alpaca), met behulp van laagoverschrijvingen.

14 Sluit L05-dino-ad-end.indd zonder op te slaan.

Over Illustrator-lagen

Het lagensysteem in Adobe Illustrator werkt anders dan dat van Photoshop. Beknopt uitgelegd gebruiken Illustrator-lagen een hiërarchie met in totaal drie “niveaus”. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze niveaus werken om Illustrator-lagen te kunnen overschrijven wanneer u ze plaatst in InDesign.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign
  • Hoofdlaag: Dit is het hoogste niveau in de hiërarchie van lagen in een document. Elke laag op dit niveau heeft een eigen kleur en naam, alsook andere opties die beschikbaar zijn door te dubbelklikken op de laag. Deze laag kan gezien worden als een soort map die andere getekende elementen in Illustrator omvat. En het kan zelfs andere lagen (sublagen) bevatten die elk op hun beurt andere objecten bevatten.
  • Sublaag: Dit is een hoofdlaag die in een andere laag gesleept is om een tweede niveau te creëren. Sublagen laten u toe om een groep objecten in een andere groep objecten te plaatsen, niet te verwarren met het commando Groeperen in het menu Object. Omdat een sublaag simpelweg een gewone laag is die naar een lager niveau is gebracht (of rechtstreeks zo toegevoegd is via het deelvenster Lagen) kunt u ze ook dubbelklikken om meer opties te tonen.
  • Object: Elk object dat u tekent of plaatst in Illustrator wordt in een laag of sublaag geplaatst waarbij de naam van het object standaard wordt omsloten met de tekens < >.
Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

Wanneer u van plan bent om Illustrator-laagoverschrijvingen toe te passen in InDesign, moet u ervoor zorgen dat alle objecten die u wilt tonen/verbergen zich op een hoofdlaag bevinden – niet op een sublaag, aangezien u hier geen laagoverschrijvingen op toe kunt passen via InDesign.

Het Illustrator-logo plaatsen

1 Keer terug naar InDesign en open L05-dino-ad-start.indd uit de map Les05.

2 Kies Bestand > Opslaan als en sla het bestand op als L05-dino-adWorking.indd.

3 Kies Venster > Lagen om het deelvenster Lagen te openen.
Merk op dat er twee lagen aanwezig zijn, waarvan er één vergrendeld is. De vergrendelde laag (dino in foreground) bevat de geplaatste Photoshop-compositie trex.psd. Als u goed kijkt ziet u de diagonale lijn van de rand van het beeldkader over de pagina heen lopen. De onderste laag (everything else) bevat hetzelfde Photoshop-document alsmede een tekstkader.

4 Zorg dat de onderste laag (everything else) geselecteerd is in het deelvenster Lagen.

5 Kies Bestand > Plaatsen.

6 Navigeer naar de map Les05/Imports en selecteer dino-logo.ai.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

7 Zorg dat onderaan het dialoogvenster de optie Importopties tonen geactiveerd staat en klik vervolgens op Open om het logo te plaatsen.

8 Zorg dat in het dialoogvenster PDF plaatsen de optie Transparante achtergrond geactiveerd is. Dit zorgt ervoor dat er geen witte achtergrond achter het logo verschijnt.

9 Klik op OK om het logo te plaatsen.

10 Klik en sleep met het pictogram voor geladen afbeeldingen om het logo op een grootte van ongeveer 140% op de pagina te plaatsen.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

Het logo overlapt gedeeltelijk met de kopie van de compositie T-rex die zich op de vergrendelde laag bevindt. Vervolgens moeten we de achtergrond van die compositie verbergen zodat enkel de T-rex zelf met het logo overlapt. Dit zal een diepte-effect creëren, net zoals we gedaan hebben met de alpaca op de magazinecover in Les 3.

11 Klik in het deelvenster Lagen op het pictogram Laagvergrendeling om de bovenste laag te ontgrendelen.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

12 Gebruik het gereedschap Selecteren om het overlappende T-rexbeeld te selecteren. Kies vervolgens Object > Opties objectlaag.

13 Klik in het dialoogvenster Opties objectlaag op het oogpictogram naast de laag genaamd Background om deze te verbergen.

Illustrator-lagen gebruiken in InDesign

14 Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten.

15 Vergrendel de bovenste laag opnieuw via het deelvenster Lagen.
Nu de achtergrond verborgen is zien we dat enkel de T-rex overblijft, die nu met het logo overlapt.

16 Gebruik het gereedschap Selecteren om het logo te centreren op de pagina.

Een interview met Bart Van de Wiele, de auteur van het boek, kun je HIER lezen. Een voorbeeld uit het boek – Adobe workflows, wat zijn dat? – kun je HIER lezen.

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

In het boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow leer je doeltreffender te werken bij het combineren van Photoshop, Illustrator en InDesign.

Zelfs als je al vertrouwd bent met Photoshop, Illustrator of InDesign, biedt Adobe Creative Cloud krachtige mogelijkheden voor een hogere doeltreffendheid en betere samenwerking die maar weinig ontwerp- en marketingprofessionals gebruiken. De projecten in Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign in de workflow – Classroom in a Book, zijn praktijkgericht, leren je flexibeler te werken en bovendien tijd te besparen door het toepassen van slimme en doeltreffende technieken. Dit boek is geschikt voor beginners én  ervaren gebruikers. Het boek biedt talloze tips en technieken die je helpen productiever te worden en te ontwerpen met hogere flexibiliteit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.