Facebook komt mogelijk met een eigen cryptomunt (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Cryptocurrency_logos.jpg)

Cryptomunten van Facebook…?

Opvallend nieuws: Facebook schijnt met de ontwikkeling van een eigen cryptomunt voor Whatsapp-betalingen begonnen te zijn.

Hoewel het slecht gaat met veel cryptomunten, ziet Facebook er toch brood in. Volgens dit artikel van Bloomberg is de social media-gigant zelfs al begonnen met de ontwikkeling van een eigen exemplaar. Het moet een zogeheten ‘stablecoin’ worden, waarvan de waarde direct gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Dit om vervelende verrassingen voor de gebruiker te voorkomen. De virtuele munt is bedoeld voor betalingen binnen Whatsapp. De verwachting is dat deze betaalmethode met name in India populair zal worden. Daar is een gigantische hoeveelheid gebruikers van de app, die bovendien ook regelmatig geld vanuit het buitenland overgemaakt krijgt.

Kans van slagen

Juist nu de toekomst voor cryptomunten er niet bepaald rooskleurig meer uitziet, is Facebook volgens de geruchten een eigen cryptomunt aan het optuigen. Gekkenwerk? Tja, dat is en blijft altijd moeilijk te voorspellen. Facebook heeft wel een voordeel: het telt heel veel gebruikers die de munt samen kunnen dragen. Verder geldt dat het hoofd van Whatsapp tegenwoordig iemand is die voorheen bij PayPal werkte. Extra voordeel is dat het geen ‘stuitermunt’ met enorme fluctuaties in de waarde wordt. Netjes gekoppeld aan de dollar zal dat voor velen alvast een verademing zijn. De mate van succes zal echter vooral afhangen van het gebruiksgemak en de eenvoud van het omwisselen tot regulier geld. Zijn voor dat laatstgenoemde ingewikkelde handelingen nodig, dan zal het geen populair geheel worden. Hetzelfde geldt trouwens voor het verkrijgen van de Facebook-cryptomunten. Tot slot is er dan nog het consumentenvertrouwen in  alles wat cryptocurrency is tegenwoordig: dat is – terecht – belabberd.

Voordelen?

Het grote voordeel van een cryptomunt is dat je er in theorie zonder conversie over de grens mee kunt betalen. Maar de grote vraag is natuurlijk tegelijkertijd of jij Facebook als bankier vertrouwt. Wil je dat ze ook nog eens inzicht gaan krijgen in je financiële transacties? Het levert dan wel een heel griezelig totaalplaatje van een gebruiker op. Het klinkt allemaal mooi en nobel op papier, maar zoals bij alles wat Zuckerberg bedenkt geldt dat er altijd maar één achterliggende reden is: geld verdienen. En dan vooral geld verdienen aan gebruikersgegevens. Dat is iets wat je altijd in het achterhoofd moet houden bij deze dienst. En overigens ook bij andere gratis ‘dienstverleners’. Het geld moet immers ergens aan verdiend worden.

De technologie die de bitcoin mogelijk maakt heet Blockchain. Wil je meer weten over die blockchain technologie dan is Blockchaintechnologie in 25 stappen van Daniel Drescher een heel interessant boek om te lezen. Meer weten over de bitcoin? Lees dan Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.