In Lightroom 1 tot en met 5 was je aangewezen op Photoshop als je vanuit Lightroom een panorama wilde samenstellen. Daartoe koos je door rechtsklikken op een van de geselecteerde foto’s in het pop-up-menu de opdracht ‘Bewerken in’ en vervolgens de optie ‘Samenvoegen tot panorama in Photoshop’. Daarna ging Photoshop ermee aan het werk. Vanaf Lightroom CC/6 kun je binnen Lightroom zelf een panorama samenvoegen. De ‘oude’ methode via Photoshop bestaat overigens ook nog steeds.
Dit is deel twee over het maken van panorama’s. Deel 1, over het schieten van de foto’s voor een panorama, vind je HIER.
Het samenstellen van een panorama is heel eenvoudig. Je selecteert de foto’s die gezamenlijk het panorama moeten vormen. Vanuit het menu Foto kies je voor Panorama uit het onderdeel Foto samenvoegen.Je kunt ook rechtsklikken op een van de geselecteerde foto’s waarna je in het pop-up-menu bij Foto samenvoegen kiest voor Panorama.
Panorama samenvoegen
Het venster Voorvertoning panorama samenvoegen verschijnt op je scherm, waarin je kunt kiezen hoe het panorama moet worden samengesteld: Bolvormig, Cilindrisch of Perspectief. Je kunt Lightroom ook zelf laten bepalen wat de meest geschikte manier is om het panorama samen te stellen, door Projectie automatisch selecteren aan te vinken. Als je de panoramafoto’s uit de hand hebt geschoten, kun je, als er boven en onder witte stukken verschijnen, het panorama Automatisch uitsnijden door die mogelijkheid aan te vinken. In het voorvertoningsvenster kun je zien wat de verschillende projectiemethoden voor effect op het panorama hebben. Als je tevreden bent klik je op Samenvoegen. Meestal geeft Projectie Automatisch het beste resultaat. Als je niet tevreden bent met de keuze die Lightroom voor je heeft gemaakt, kun je natuurlijk een van de andere mogelijkheden kiezen.
Het resultaat van Panorama samenstellen is een groot DNG-bestand, waarin je Raw-bestanden zijn verwerkt. Het is dus ook een Raw-foto die je op dezelfde wijze kunt bewerken als al je Raw-foto’s in Lightroom.
De sneltoets om een panorama samen te stellen is Control-m. De sneltoets werkt alleen als je een aantal foto’s hebt geselecteerd.
Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt ze op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.