extra apps voor de Synology NAS

Extra apps voor de Synology NAS

Het is eenvoudig om extra apps voor de Synology NAS te installeren. Deze feature maakt de NAS’en van dit merk extra interessant (en veelzijdig). Dit artikel is een extract uit ‘t boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Een van de beschikbare apps is een agenda. Verdraaid handig om centraal je leven te plannen. De app spreekt redelijk voor zichzelf. Het is – mocht u ook Synology Drive geïnstalleerd hebben – geen ‘vast’ onderdeel van Office, maar moet afzonderlijk geïnstalleerd worden. U vindt de app vervolgens in het menu Start (van de NAS) onder de naam Synology Calendar. Of klik in het hoofdvenster van Synology Drive helemaal linksboven op de daar staande knop; in het openklappende paneel treft u Synology Calendar ook aan. Eenmaal gestart vindt u ongetwijfeld snel uw weg. Een afspraak toevoegen is een kwestie van op de gewenste datum klikken. Voer dan of direct de omschrijving van de afspraak in of klik op Details bewerken. Dat laatste is meestal handiger, want hierdoor is onder meer het exacte tijdstip instelbaar. Maar ook locatie en andere gegevens zijn naar wens toe te voegen. Overigens: om een tijdstip in te stellen moet de optie Alle dagelijkse gebeurtenissen uitgeschakeld zijn. Interessant is de link Een waarschuwing toevoegen.

extra apps voor de Synology NAS
Een agenda centraal op de NAS kan voordelen hebben.

Als u op deze link klikt en in het daaropvolgende venster op Toepassen verschijnt een pop-upvenster in de browser met een herinnering aan de afspraak, standaard vijf minuten ervoor. Via de keuzelijst in dit venster kan overigens ook een andere waarschuwingstijd ingesteld worden. Nadeel is dat de agenda in de browser geopend moet zijn. Als u niet bent ingelogd bij uw NAS én Calendar draait niet in de browser, ziet u geen waarschuwingen.

Agenda delen

Het is mogelijk om de agenda te delen, bijvoorbeeld met andere gebruikers op de NAS, maar ook met andere apparaten zoals een smartphone of desnoods Outlook op de pc. Helaas gaat het instellen daarvan niet rechttoe rechtaan. Wilt u het proberen, dan vindt u alhier de Engelstalige uitleg voor de configuratie. Dat het synchroon laten lopen van kalenders op andere apparaten wat stroef verloopt heeft er overigens vooral te maken met dat lang niet alle software van huis uit het open protocol caldav ondersteunt, of er op zijn minst moeite gedaan moet worden om het te laten (samen)werken.

Note Station

Nog een mooie app die Synology al langer in het assortiment heeft: Note Station. Het is software die prima past bij een officeomgeving en vergelijkbaar is met bijvoorbeeld OneNote of Evernote. Groot voordeel ten opzichte van Evernote en soortgelijken is dat u Note Station volledig in eigen beheer draait. Kortom: geen abonnementskosten, zo veel opslagruimte als u wilt en geen privacygevaren. U kunt Note Station vanaf het NAS-bureaublad opstarten, maar ook zijn er mobiele apps beschikbaar. Dat is handig, want zo kunt u altijd en overal notities verzamelen. Notities kunnen verdeeld worden over verschillende virtuele notitieboeken, inclusief natuurlijk weer deelmogelijkheden. Ook een to-dolijst is beschikbaar, dus het moet wel heel gek lopen als u zaken vergeet voor het een of andere project.

In notities kunt u niet alleen tekst gebruiken, maar ook afbeeldingen invoegen. Zelf afbeeldingen tekenen is eveneens een optie, maar daarvoor moet u gebruikmaken van de mobiele app. Ideaal in combinatie met bijvoorbeeld een tablet. Inspreken van notities is eveneens een optie, wat soms handig kan zijn als u even geen tijd hebt om wat te tikken. Vermeldenswaardig is verder de knop Tonen, deze vindt u rechtsboven in het Note Station-venster als derde van rechts. Door hierop te klikken ziet u uw geopende notitie als een beeldvullende presentatie. Perfect voor groepsdiscussies als u gezellig met zijn allen rond de beamer zit.

extra apps voor de Synology NAS
Maak notities zo veel en zo mooi als u wilt.

 

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.