film toevoegen in InDesign

Een film toevoegen in InDesign

Niet alles wat in een lay-out-programma gemaakt wordt is bedoeld voor papier, en dus is een film toevoegen in InDesign te regelen. Onderstaand fragment is afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.

Een film aan een epub-document met een vaste lay-out toevoegen lijkt op het toevoegen van een foto of illustratie aan een afdrukdocument. U gaat nu een film in het document importeren en u gebruikt het deelvenster Media om een afbeelding te kiezen die wordt weergegeven wanneer de film niet wordt afgespeeld.

1. Ga naar pagina 2. Kies Beeld > Pagina in venster passen en kies dan Bestand > Plaatsen. Selecteer het videobestand Bee-Pollination-Video.mp4 in de map Links in de map Les15 en klik op Openen. Waarbij geldt dat hierbij een voorbeelddocument dat bij ‘t boek hoort gebruikt wordt; u kunt eventueel ook een eigen of leeg document gebruiken natuurlijk.

2. Klik met het geladenvideopictogram (film toevoegen in InDesign) op de plaats waar de blauwe hulplijnen linksboven op de pagina samenkomen. De video wordt net als een stilstaand beeld op volledige grootte geplaatst. Het is belangrijk om videobeelden voor te bereiden voordat u ze plaatst, waaronder het bepalen van de afmetingen. Houd de video geselecteerd.

3. Voordat de video wordt afgespeeld, wordt in een epub-reader een stilstaande afbeelding, poster genoemd, weergegeven. Standaard bestaat de poster uit het eerste frame van de film, maar u kunt ook iets anders kiezen, zoals een ander frame uit dezelfde film, of zelfs een afzonderlijk afbeeldingsbestand. Om een posterafbeelding in te stellen opent u het deelvenster Media door te klikken op het pictogram Media (film toevoegen in InDesign) in het deelvensterdock, of kiest u Venster > Interactief > Media. U kunt de bedieningselementen onder de filmafbeelding gebruiken om een voorvertoning van de film te bekijken en een frame als poster te kiezen. We gaan een andere afbeelding proberen te kiezen.

We gaan verder…

4. Kies in het deelvensterMedia in de vervolgkeuzelijst Posterkader de optie Afbeelding kiezen. Ga naar de map Links in de map Les15 en dubbelklik op het bestand met de naam Bee-Pollination-Poster.jpg. Klik op de inhoudgrijper en kies vervolgens Object > Aanpassen > Kader proportioneel vullen.

5. Klik onderaan het deelvenster Media op de knop Voorvertoningsspread (film toevoegen in InDesign) en klik vervolgens op de knop Voorvertoning afspelen. Klik in de voorvertoning links van de bedieningselementen van de videospeler onderaan het videoposterbeeld op de knop Afspelen/Pauzeren om de film af te spelen en te pauzeren. Er is rechts een aparte bediening om het geluidsvolume aan te passen (deze video heeft geen geluid).

6. Sluit het deelvenster Voorvertoning EPUB-interactiviteit (film toevoegen in InDesign) en kies Bestand > Opslaan.

film toevoegen in InDesign Tip: U kunt videobestanden importeren in H.264-gecodeerd MP4-formaat, en audiobestanden als MP3-indeling. U kunt de Adobe Media Encodertoepassing gebruiken die deel uitmaakt van een Creative Cloudlidmaatschap om andere video- of audioformaten naar MP4 of MP3 te converteren.

Opmerking: Er kan een waarschuwing verschijnen dat de video- en audioweergavebesturing mogelijk niet werkt in interactieve PDF’s. Aangezien de bestemming van dit project niet PDF is, kunt u deze waarschuwing negeren en het waarschuwingsvenster sluiten.

film toevoegen in InDesign Tip: Elke epubreaderapp heeft eigen bedieningselementen voor de videospeler. Nadat u uw epub hebt geëxporteerd, test u de videospeler in verschillende readers. Een andere optie is om uw eigen afspeel-/ pauzeknoppen te maken in InDesign en de standaardknoppen te verbergen met een gevuld kader.

film toevoegen in InDesign Tip: Wanneer u een video in een epub gebruikt, wordt deze ingesloten in het uiteindelijke bestand. Houd er rekening mee dat videobestanden groot kunnen zijn en het resulterende EPUB-bestand eveneens groot kunnen maken. Daarom moet u het kwaliteitsniveau van de video in evenwicht brengen met de bestandsgrootte.

Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!

Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editieEn vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen.

Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.

De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.

 

 

 

Een gedachte over “Een film toevoegen in InDesign”

 1. Leuke tip, video’s in InDesign plaatsen ! En eigenlijk best simpel.
  Alleen… met welke reader kan men ePub Fixed Layout bekijken ?

  Je gaf zelf gelukkig al aan dat een interactieve PDF niet het doel is. Die ‘droom’ is nooit uitgekomen. Je kan het bestand met de Publish Online functie in een browser laten bekijken. Werkt aardig, maar schaduwen en andere vormen van transparantie kunnen raar eruit rollen. Let dus op het ontwerp !

  Een ePub Fixed Layout zou de derde optie kunnen zijn. Alleen geeft dat weer technisch gedoe vanwege de rechtenkwestie omtrent lettertypen. En last-but-not-least: alleen Macs, iPads en iPhones kunnen deze bestanden redelijk afspelen (via de standaard aanwezige iBook-reader). Voor Windows moet men een speciale reader downloaden (Thorium) en voor Android bestaat er eigenlijk gewoon geen reader…

  Lees dit artikel en vooral de laatste reacties erop (d.d. 2022)
  https://www.boblevine.us/the-fixed-layout-epub-missing-piece-reliable-readers-for-windows-and-android/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.