iPad kopen

iPad kopen: wachten of toeslaan?

De iPad van mijn wederhelft is een ‘oude’ Air van de eerste generatie. Daarop draait dus geen iPadOS meer. Zelf heb ik een Pro 10.5. En voor iedereen in huis is er nog een Pro 9.7. De Air wordt dus afgeschreven, op weg naar een nieuwe iPad kopen!

Die iPad Pro 9.7 is destijds aangeschaft als extra iPad. Toen er hier namelijk eens een kapot ging, was er tijdelijk niets bruikbaars in huis. Dat is heel vervelend, zeker als je zo’n apparaat met grote regelmaat voor je werk gebruikt. Uiteindelijk is de defecte iPad toentertijd gewoon netjes omgeruild (mede dankzij AppleCare garantie), maar dat proces duurde uiteindelijk toch weer een week of wat. Niet de schuld van Apple, maar meer omdat het precies op een moment gebeurde dat we voor drie weken op (werk)vakantie gingen. En er moest toen wel een werkende iPad meegenomen worden. Dat werd de Pro 9.7 met een wat bescheidener opslaggeheugen. Die reserve-iPad komt nu nog altijd met regelmaat van pas, bijvoorbeeld als extra beeldscherm in combinatie met een MacBook Air. Of als presentatiehulpmiddel. Of gewoon, als iPad. Blijft over dat mijn vrouw zit met een verouderde iPad Air die echt vele jaren al even zwaar gebruik achter de rug heeft. En nu niet meer mee kan naar iPadOS, wat gezien het ontbreken van veiligheidspatches en bugfixes voor iOS 12 op z’n zachtst gezegd vervelend is.

Wat is wijsheid?

Kortom: er moet een iPad voor haar komen. Dat zou weer een nieuwe iPad Air (maar dan van de meest recente generatie) kunnen zijn. Heel goedkoop zijn die dingen ook niet en ze doet er eigenlijk net te weinig mee om dat bedrag te rechtvaardigen. Omdat die iPad Pro 9.7 toch als extra werkpaard fungeert én de iPad Pro 10.5 inmiddels 2,5 jaar oud is leek een logischer gedachte om een nieuwe iPad Pro 11 aan te schaffen. Dan de 9.7 naar geliefde en de 10.5 neemt vervolgens de rol van manusje-van-alles over. Inderdaad: die Pro 11 is vrij prijzig. Maar omdat het de aanschaf van een ‘zinloze’ Air scheelt is het ook wel weer te overzien voor een keertje.

Wachten of gewoon doen?

Nu was er wel een praktisch probleem. De iPad Air Pro 11 dateert uit eind 2018. Kortom: gaan we wachten op een mogelijke nieuwe iPad in 2020? Mogelijk komt die sowieso pas in de zomer uit, dus dan moet je wel nog minstens een half jaar vertrouwen op de veiligheid van iOS 12 op de oude Air. Of toch maar gewoon de knoop doorhakken en die nieuwe iPad kopen? Het is ‘t laatste geworden. Gewoon, omdat je anders blijft wachten. Maar ergens ook wel met een vervelend onderbuikgevoel. Want bij Apple heb je altijd het idee dat wanneer je iets koopt, er eigenlijk alweer iets nieuws op stapel staat. De specs van opeenvolgende modellen schelen eigenlijk weinig, maar dat ‘stemmetje’ blijft altijd weer spelen. Los daarvan is de Pro-serie eigenlijk ook net te duur. Ook voor een professioneel gebruiker en zelfs als je kosten van bijvoorbeeld de belasting af kunt trekken. Maar daar staat wel tegenover dat het apparaten zijn die (meestal) jaren probleemloos meegaan. En dat de kwaliteit van support en dergelijke hoog is.

USB-C

Ook dat is vervelend: zit je eenmaal in de Apple-trein, dan kun je er eigenlijk niet meer uit. De spullen zijn gewoon goed, dat staat buiten kijf. En in vergelijking met bijvoorbeeld Android tablets (als we het over die categorie hebben) een enorm verschil. Kortom: de kogel is door de kerk. We komen over een poosje vast nog wel eens terug op die tablet. Want er best het een en ander over te vertellen. Zo kunnen we nu eindelijk eens kijken hoe het overhevelen van bestanden vanaf een harde schijf via USB-C gaat. Wordt deze tablet daar nog weer meer een laptopvervanger mee? En: is die Pro-serie echt de moeite waard, of is het beter om simpelweg een Pro-generatie over te slaan en dan een Air te pakken?

Upgraden in een gezin: het doorschuifsysteem

Waar het vooral om gaat is: hoe plan je in een huishouden het upgraden van nieuwe hardware – zoals een iPad kopen – op een min of meer economisch-logische manier? Want in veel gezinnen komen inmiddels meerdere laptops of tablets (of allebei) voor. Het ‘doorschuifsysteem’ zoals wij gebruiken is eigenlijk het meest duurzaam. En onder de streep meest betaalbaar. Wel moet je dan zorgen dat je niet té lang wacht met de aanschaf van een nieuwer model (in dit geval) tablet, om te voorkomen dat het doorgeschoven exemplaar na een jaar geen systeemupdates meer krijgt. Diezelfde redenering geldt ook voor reguliere laptops en Chromebooks. Met Chromebooks kun je zelfs nog strakker plannen, want daarin weet je direct na aanschaf al tot wanneer je updates blijft ontvangen. Dat zit ergens in de ‘about’-gegevens van Chrome OS verstopt, collega Hans weet vast haarfijn te vertellen wáár precies. Meestal is de (softwarematige) supporttijd van een bepaalde Chromebook maximaal zes jaar. Het is dan een optie om bijvoorbeeld in het tweede of derde jaar een nieuwe Chromebook te kopen, en de ‘oude’ – met nog drie tot vier jaar ondersteuning aan software-updates – naar de volgende in een gezin. Het voorkomt een heel vervelend moment waarop alle hardware tegelijk wegens ouderdom vervangen moet worden.

iPad kopen
Hoe lang wacht jij eigenlijk met het upgraden van je hardware…? (Bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IBM_PC_5150.jpg)

En jij?

Hoe doe jij dat eigenlijk met je computers in huis? Van een gewone traditionele desktop-pc kun je onderdelen upgraden en het oude beestje telkens van nieuwe ingewanden voorzien. Bij een laptop is dat onmogelijk. Om het over een tablet maar helemaal niet te hebben. Windows 10 ondersteunt oudere (laptop)hardware na een tijd ook niet meer, waardoor je uiteindelijk ook voor dit besturingssysteem nieuwe hardware aan moet schaffen. Uiteindelijk ontkom je daar simpelweg niet aan. Of laat jij je computers & co gewoon draaien tot ze uit elkaar vallen en maal je niet om de meest recente versies van een besturingssysteem en maak je je ook al niet echt druk om veiligheidsupdates? En – als je toevallig een gebruiker van Windows 7 bent – wat ga je dan doen met je Windows 7-computer na 14 januari? Stug doorgebruiken of toch maar eieren voor je geld kiezen en upgraden? En een iPad kopen, hoe gaat dat bij jullie thuis?

iPad kopenMeer weten over het gloednieuwe iPadOS? Lees dan zeker het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink eens. Leer alle ins en outs van dit onlangs verschenen besturingssysteem, speciaal voor de iPad. Multitasking was nog nooit zo veelzijdig. Ook mooi is dat je je iPad nu – in combinatie met macOS Catalina – ineens moeiteloos in kunt zetten als extra portable beeldscherm onderweg. En nee: voor iPadOS heb je echt niet de duurste iPad uit het assortiment nodig, het draait ook prima op het instapmodel!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.