iPad Pro met M4

Privacy en veiligheid met lokale AI op de nieuwe iPad Pro

AI komt naar je toe deze zomer, dankzij de gloednieuwe iPad Pro met M4. Dat Apple de M3 heeft overgeslagen, geeft duidelijk aan in welke richting Apple denkt. Privacy en veiligheid met lokale AI op de nieuwe iPad Pro.

Er werd wel eens wat ‘lacherig’ gedaan over Apple en z’n (vermeende) weinige interesse in AI. En dan met name in vergelijking met bijvoorbeeld Google en Microsoft die vele miljarden in hun AI-systemen hebben geïnvesteerd. Bij Apple bleef het tijdens al ’t ChatGPT-geweld vrij stil. Niet dat het bedrijf niets aan AI deed, verre van. Maar ze hingen ’t gewoon niet aan de grote klok. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vertaaldienst die vanuit Safari werkt: die is een beduidend stuk beter dan dezelfde optie die Google biedt met z’n translate. Kortom: Apple zat en zit – natuurlijk – niet stil als het gaat om AI. Net zoals geen enkel ander (groot) IT-bedrijf dat zal doen. Dat bleek afgelopen dinsdag wel tijdens de presentatie van de iPad Pro met M4-SoC aan boord.

Apple M4: Neural Engine en GPU’s voor krachtige AI-prestaties

Hiermee lijkt Apple een heel andere richting in te willen slaan met AI. In de nieuwe M4 is onder meer een indrukwekkende neural engine opgenomen die in staat is tot het verwerken van 38 biljoen  (ofwel 38.000 miljard) operaties per seconde. Deze kernen zijn specifiek geoptimaliseerd voor taken aangaande machine learning (ML) en AI. Verder zijn ook de GPU-kernen aangepakt, ten opzichte van de M2 zijn die vier keer sneller geworden. En ook hier geldt dat GPU’s (ofwel grafische processoren) zeer geschikt zijn voor AI- en ML-taken. Kortom: samen met de neural engine ontstaat een uniek platform voor complexe taken op het vlak van kunstmatige intelligentie. En dat allemaal in een slanke tablet.

iPad Pro met M4

Lokale AI met M4: Voordelen voor privacy, veiligheid en snelheid

Met de M4 zou je vele malen verder kunnen gaan met het lokaal draaien van AI-toepassingen. En dat is heel goed voor privacy en veiligheid. Iets als ChatGPT is hartstikke mooi, maar het draait ergens ter wereld in een datacenter. Alleen via de cloud bereikbaar en daarmee gevoelig voor datalekken, bijvoorbeeld. Maar ook: als de servers plat liggen heb je er niets aan. Door een ChatGPT-achtige dienst lokaal te gaan draaien ontstaat een heel andere situatie. Er lekt in principe geen bit naar de buitenwereld. Ook kun je zo’n systeem met eigen gegevens trainen. En wellicht na een training en soort digitale kopie van jezelf creëren die als je aan de telefoon zit binnenkomende berichten kan beantwoorden, bijvoorbeeld.

Nieuwe mogelijkheden voor foto- en videobewerking met AI

Ook voor foto- en videobewerking ontstaat hele nieuwe mogelijkheden omdat voorheen tijdvretende bewerkingen sneller dan ooit tevoren uitgevoerd kunnen worden. Genereren van beeld op basis van een omschrijving kan dan minstens zo snel als via een clouddienst. Kortom: Apple is wel degelijk heel druk bezig met AI, maar met een net wat andere focus dan de meeste andere partijen. En met diversiteit op dit vlak is natuurlijk niets mis, da’s zelfs meer dan welkom!

Wel nog even wachten op apps?

Overigens – om het enthousiasme een ietwat te temperen – zal het wel even duren voordat er apps zijn die volop gebruik maken van de mogelijkheden die de M4 te bieden heeft. Gewoon, omdat appmakers onder de streep geld willen verdienen en liefst zoveel mogelijk klanten trekken met hun creaties. Wat betekent dat je zo backwards compatibel moet zijn en je app op tenminste alle door Apple nog ondersteunde en van updates voorziene apparaten moet kunnen draaien. De komende jaren gaan echter uitermate interessant worden. En niet alleen voor Apple-apparaten, maar voor steeds meer. Want langzaam aan duiken capabele neuro-kernen in meer en meer smartphones, tablets, computers en meer op.

Zo word je een iPad Pro

Zo word je een iPad Pro

Jouw iPad is niet zomaar een gadget; het is een krachtig stuk technologie. Maar ben je echt op de hoogte van alle mogelijkheden? Natuurlijk, we gebruiken allemaal apps voor foto’s, video’s, bellen, en surfen op internet. Deze geavanceerde tool biedt echter veel meer dan de basisfuncties. 

Ontdek In het boek Zo word je een iPad-Pro de verborgen apps die jouw productiviteit kunnen verhogen en de onontdekte functies in apps die je dagelijks gebruikt, zoals Mail, Safari en Instellingen. Het besturingssysteem herbergt geavanceerde opties die het werken met de iPad vereenvoudigen en optimaliseren. 

Dit boek richt zich op iedereen die hun iPad dagelijks inzetten voor werk of prive. Als je gelooft dat er slimmere, snellere manieren zijn om je werk te doen, heb je gelijk. Met talloze tips, diepgaande kennis en onthullende trucs ontdek je hoe je het maximale uit je iPad haalt, waardoor je niet alleen je werk verbetert maar ook meer plezier beleeft aan je dagelijkse technologische metgezel. Het enige Nederlandstalige boek dat de diepte ingaat over de verborgen mogelijkheden van de iPad, speciaal ontworpen voor de veeleisende gebruiker. Haal het uiterste uit je investering en zet je iPad optimaal in bij jouw dagelijks gebruik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.