Slimme speakers blijven de gemoederen bezighouden. Nu Google en Amazon door de mand zijn gevallen wat betreft de menselijke interventie achter de schermen blijkt dat (natuurlijk) ook bij Apple een probleem.
Ook bij Apple werken mensen die meeluisteren met opdrachten die aan Siri worden gegeven. Om de fouten uit het systeem te halen en vooral de klant altijd van een zo correct mogelijk antwoord te voorzien. Kunstmatige intelligentie is daar nog altijd niet volledig zelfstandig toe in staat. En je kunt je afvragen of dat zelfs op korte termijn (lees: jaren of zelfs decennia) gaat gebeuren. Het vervelende is dat al deze meeluisterende mensen bij de diverse diensten achter de slimme speakers stuk voor stuk een veiligheidsrisico vormen. Zeker als je bedenkt dat veel van hen uit armere landen komen en de verlokking van geld dus altijd aanwezig is.
Grijs gebied
Hoe dan ook: die slimme speaker is helemaal zo slim niet als ie lijkt. Dat er een datacenter van jewelste achter zit om alle vragen te beantwoorden wist je (hopelijk…) al, maar dat informatie door zoveel menselijke oren opgevangen werd mogelijk niet. De verhalen van Apple zijn vanzelfsprekend weer vergelijkbaar met die van Google en Amazon. Er wordt veel aan onbedoeld gedeelde informatie opgevangen, variërend van een stevig robbertje seks tot drugsdeals. Dat laatste levert meteen een dilemma op. Want moet je in zo’n geval de politie inschakelen als meeluisterend bedrijf? Of zit je zelf ook fout als onaangekondigd afluisteraar? Een vervelend grijs gebied waarover zonder meer het laatste woord nog niet gezegd zal zijn. We schreven het al eerder: zet die slimme speaker maar bij het grof vuil als je ook maar een beetje om je privacy geeft (lees wat dat onderwerp betreft trouwens zeker ook het boek Veilig Online eens, zouden we zeggen).
Huawei
Een ander opvallend nieuwtje in het land der slimme speakers. Huawei was er eentje aan het ontwikkelen, maar is daarmee – zo lezen we op nu.nl – gestopt. Vanwege de Amerikaanse sancties. Verder heeft – nu we het dan toch over Huawei hebben – de Amerikaanse krant The Washington Post een onthullend artikel gepubliceerd over de handel en wandel van deze Chinese telecomgigant in Noord Korea. Het lijkt er volgens de krant sterk op dat het mobiele netwerk daar met apparatuur van Huawei is opgebouwd. Interessant, want er is geen zichzelf respecterend bedrijf dat zich aan een dergelijk project zou wagen. Dus er zijn allerlei schimmige constructies ingezet om dat alsnog voor elkaar te krijgen. De moeite van het lezen waard, maar je krijgt alleen toegang als je je adblocker uitzet. Anders word je geacht te betalen. Tja, zo gaat dat tegenwoordig in wanhopig krantenland.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.