Gutenberg of de Klassieke Editor

WordPress: Gutenberg of de Klassieke Editor?

Sinds WordPress 5 is het de bedoeling dat je aan de gang gaat met de visuele editor Gutenberg. Hier – bij Computer Creatief – gebruiken we nog steeds de Klassieke Editor. Ik heb Gutenberg uitgezet en de plug-in voor de Klassieke Editor geïnstalleerd en geactiveerd. Als jarenlange WordPress-gebruiker vind ik Gutenberg op dit moment een storende factor in de workflow van het blog. Wat moet je in WordPress gebruiken: Gutenberg of de Klassieke Editor?

Via Google Docs

Gutenberg of de Klassieke editor
Naar WordPress sturen vanuit Google Docs via WordPress.com for Google Docs.

De werkwijze bij het blog (bij mij en bij de stukken van andere auteurs die aan mij aanleveren via Word) is alsvolgt. Ik bereid de blogposts voor in Google Docs. Ik schrijf zelf in Google Docs en deel de tekst altijd met mijn vrouw die de tekst naleest op onbegrijpelijke onzin, dubbele woorden enzovoort. De Word-bestanden van andere auteurs, de voorbeelden uit boeken die we plaatsen, kopieer ik ook naar Google Docs-documenten. In Google Docs gebruik ik een Add-on, een uitbreiding, waarmee ik rechtstreeks naar het blog kan publiceren: WordPress.com for Google Docs. Als de tekst, inclusief, titel, tussenkoppen en dergelijke klaar is, kies ik voor de Add-on, voeg nog steeds in Google Docs de WordPress-categorieën en tags toe, en kies voor Save.

Concept

Het Google Docs-document staat nu geformatteerd als Concept voor me klaar in WordPress. Ik hoef alleen nog de illustraties toe te voegen en voor de SEO te zorgen. Gutenberg gooit deze manier van werken in de war. Als ik Gutenberg aan heb staan en niet de Klassieke Editor, opent de complete tekst zich als één blok dat ik kan bewerken met de Klassiek Editor. Ook in dit blok kan ik media (beeld en video) toevoegen. Die blijven dan allemaal in dat ene blok staan. Handig? Ik weet het niet.

Alle tekst inclusief tussenkopjes staat in één blok in Gutenberg en is te bewerken a la de Klassieke Editor.

Hoe werken mijn mede-auteurs?

De tekst geplakt vanuit Google Docs in de Gutenberg editor, met als resultaat losse blokken en bewerking a la Gutenberg.

So far, so good, zeg je misschien. Waarom niet overstappen naar Gutenberg en blijven werken in Google Docs en dan in WordPress verder werken in dat ene blok? Tja waarom niet? Ik ontdekte dat ik mijn geformatteerde document ook vanuit Google Docs kan kopiëren en vervolgens plakken in de Gutenberg Editor. Gutenberg maakt dan blokken van de verschillende onderdelen in de tekst. Keurig met de juiste verschillende soorten blokken.

Toch heb ik een probleem. Mijn mede-auteurs werken misschien op heel andere wijze… De een schrijft misschien rechtstreeks in de Klassieke Editor, de ander schrijft in Word en plakt de tekst in de Klassieke Editor. De huidige auteurs zijn gewend om op hun manier in WordPress hun blogposts te maken. Als ik Gutenberg aanzet, dwing ik ze ineens tot een andere manier van werken.

De toekomst: Gutenberg of de Klassieke Editor?

Gutenberg is wel de toekomst van de manier van het vormgeven van tekst en beeld in een WordPress-blogpost. Ik heb geen idee hoe lang de Klassieke Editor nog wordt ondersteund. Dus zullen we op een of ander moment waarschijnlijk toch naar Gutenberg moeten overstappen. Op dat moment moeten alle auteurs dus om. Tijd voor een inventarisatie hoe de verschillende auteurs van het blog werken. Voorlopig houd ik de huidige manier van werken met de Klassieke Editor-plug-in in stand. If it ain’t broke, don’t fix it. Zoiets. Maar, lezer! Misschien heb jij ook een WordPress-blog en ben je al hoog en breed overgestapt op Gutenberg. Ik hoor graag jouw ervaringen en manier van werken! Ik ga op mijn eigen blog – hansfrederiks.com – verder experimenteren met Gutenberg. Aan Gutenberg valt waarschijnlijk niet te ontkomen…

Handboek WordPress 5Het onderwerp van deze maand op dit blog is WordPress 5 en het Handboek WordPress 5 van Dirkjan van Ittersum. We publiceerden wat voorproefjes uit het boek over het werken met de Gutenberg Editor en er was een podcast van Peter de Ruiter over het handboek WordPress 5 met een interview met Dirkjan. Hier vind je een bespreking van het boek. Daarnaast besteedden we in andere blogposts ook nog extra aandacht aan WordPress: HIER, HIER en HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

5 gedachten over “WordPress: Gutenberg of de Klassieke Editor?”

  1. Ik heb gelezen dat de klassieke editor plugin wordt ondersteund tot 2022. Dus we hebben zat tijd om langzaam over te schakelen… Hoewel ik er huizenhoog tegenop zie, omdat ik heel wat plugins heb die het in de klassieke editor prima doen, maar uiteenvallen in G. Dat betekent m’n hele site drastisch omturnen, terwijl alles prima wekt. If it ain’t broke…, nee, dat gaat niet meer op 🙁

      1. Het is en blijft bijzonder om te zien dat software-ontwikkelaars (ook steeds meer in het open source-wereldje, helaas) dingen naar gebruikers pushen die deze helemaal niet willen. Het regent klachten over de nieuwe editor, die vooral gericht lijkt op de ‘Kardashians’ van deze wereld, maar niet op professionele gebruikers. Jammer. WordPress zou in ieder geval gewoon de keuze moeten laten bestaan. Of in geval van nood de oude editor als plug-in aanbieden.

        1. Ronald, dat doen ze ook, maar tot 2022. Ik hoop vurig dat ze voor die tijd zoveel boze profi gebruikers hebben gereageerd dat de klassieke plugin gewoon blijft bestaan! Daarom wacht ik even met ‘aanpassen’ (=ombouwen), wie weet!!

  2. Het is inmiddels 2021 en het lijkt erop alsof die blok-editor steeds feller gepusht wordt, het is en blijft een ramp! Hoe krijgen we WordPress zo ver dat ze de klassieke editor in ere herstellen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.