Een portret bewerken in Luminar 4

Een portret bewerken in Luminar 4

De nieuwe versie van Luminar, versie 4, is sinds vandaag te koop. Luminar 4 bevat onder andere mooie, nieuwe gereedschappen voor het bewerken van portretten: AI Skin Enhancer en Portrait Enhancer. Natuurlijk zijn ze – zoals gewoonlijk bij Luminar – gebaseerd op AI, op kunstmatige intelligentie. Hoe intelligent ze zijn, dat weet ik niet precies. Ze werken wel goed en ze zijn handig: een portret bewerken in Luminar 4…

Je kunt Luminar 4 nu eindelijk zelf gaan proberen, het is sinds vandaag te koop. Luminar 4 vervangt versie 3 én Luminar Flex, de plug-in om vanuit Lightroom en Photoshop je bestanden met de Luminar-mogelijkheden te bewerken. Je koopt dus niet meer los een plug-in maar je koopt de complete applicatie, die je van vanuit Lightroom en/of Photoshop kunt aanroepen. Handig, want als de applicatie Luminar 4 wordt geüpdatet, heb je ook meteen een update van de de mogelijkheden van de plug-in. Luminar 4 heeft een aantal nieuwe mogelijkheden, waaronder die portretgereedschappen en AI Sky Replacement en AI Structure. We concentreren ons deze keer op AI Skin Enhancer en Portrait Enhancer.

Eerst de Raw bewerken

Het oorspronkelijke, onbewerkte Raw-bestand.

Voordat ik bij een portret met de portretgereedschappen – AI Skin Enhancer en Portrait Enhancer – aan de gang ga, bewerk ik eerst het RAW-bestand tot een ordentelijke foto. In het onderdeel Light pas ik de Exposure een beetje aan (-0,22), net als de Highlights (-13) en ik prik een neutrale witbalans. Ik snij de foto een beetje aan om meer aandacht naar het portret te brengen. Ik sleep AI Accent naar 59. Zo moet het zijn voordat ik met de portretgereedschappen aan het werk ga. Ik gebruik geen van de Portrait Looks; eerlijk gezegd bevallen die me niet erg. Bijvoorbeeld bij de Look Female Portrait krijg je een soort blur over het beeld, niet echt mooi. Lelijk, eigenlijk. Maar met de gereedschappen AI Skin Enhancer en Portrait Enhancer kun je een portret wél mooier maken.

De eerste aanpassingen van het Raw-bestand met Light.

AI Skin Enhancer

Een portret bewerken in Luminar 4
De instellingen zoals ik ze heb gebruikt bij AI Skin Enhancer.

De twee portretgereedschappen vind je bij het gezichts-icoontje aan de rechterkant. Met AI Skin Enhancer kun je twee dingen doen: de huid verzachten en onregelmatigheden als puistjes en pukkels weghalen. Veel van de ‘huidverzachters’ in andere applicaties maken de huid, de structuur van de huid, veel te glad. De natuurlijke structuur van de huid wordt veelal een soort gladde plastic. Niet mooi. Dat doet AI Skin Enhancer veel beter. Je trekt aan de schuifregelaar (Amount) totdat je tevreden bent. De huid blijft huid. Je hebt bij hier nog een extra functie: AI Skin Defects Removal. Zitten er pukkels of andere ‘ongerechtigheden’ in het gezicht, dan worden die automatisch verwijderd als je de functie aanzet. Het werkt gewoon en het ziet er allemaal niet onnatuurlijk uit.

Portrait Enhancer

Een portret bewerken in Luminar 4
De instellingen bij Portrait Enhancer zoals ik ze heb gebruikt bij het aanpassen van het portret.

Het eerste onderdeel van Portrait Enhancer is Face Light, een prachtige tool om een gezicht, dat je misschien nog iets te donker vindt, lichter te maken. Dit gereedschap herkent precies het gezicht: trek aan de schuifregelaar en je ziet dat alleen het gezicht lichter wordt. De rest van de gereedschappen spreken voor zich: Red Eye Removal, Eye Whitening, Eye Enhancer enzovoort. Het zijn gereedschappen die werken! Met Eye Whitening maak ik het oogwit wat lichter, met Eye Enhancer worden de irissen wat sprekender. Een zware dag of nacht gehad? Met Dark Circles Remover haal je de wallen onder ogen een beetje weg. Moet ik nog wat aan de verzadiging van de lippen doen? Niet zo nodig hier, maar de mogelijkheden zitten in de deze tool.

Een portret bewerken in Luminar 4
Het uiteindelijke resultaat van de portretbewerkingen in Luminar 4.

Het mooie van de portretgereedschappen in Luminar 4 is dat ze echt slim zijn. Ongetwijfeld kun je in Photoshop met veel moeite hetzelfde bereiken, maar in Luminar 4 gaat het zo makkelijk: trek aan schuifregelaar en hop! het gezicht is lichter. Natuurlijk kun je met deze gereedschappen ook overdrijven, maar als je je inhoudt dan krijg je heel natuurlijke, sprekende portretten. Zoals gezegd: Luminar 4 is vanaf vandaag te koop en/of te updaten als je al een eerdere versie had. Je kunt de applicatie 7 dagen lang zelf uitproberen.

Achteraf bezien ben ik met de witbalans een beetje uitgeschoten. Ik las deze blogpost nog een na, keek nog eens kritisch naar de bewerkingen en dacht: een beetje te blauw geworden. Dus ging ik terug naar Luminar en paste de witbalans nog eens aan:

De witbalans iets warmer gezet…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.