Chromebooks zijn verdraaid handige apparaten zeker in een tijd waarin alles online in de browser geregeld wordt. Maar de zo beloofde stortvloed aan PWA’s voor Chromebook is er nog altijd niet…
Google zette groots in op PWA’s ofwel Progressive Web Apps. Het idee was simpel: een PWA is een app die ín je browser draait. An sich is dat niet eens zo heel bijzonder, wat de PWA extra speciaal maakt is dat je deze ook kunt ‘installeren’ in de browser. Waarmee je er ook gebruik van kunt maken als je onderweg eens een keer zonder internet komt te zitten. Kun je in de trein toch verder werken aan je document of wat dan ook; zodra er weer verbinding is wordt de zaak gesynchroniseerd. Dat dit heel mooi kan werken bewijst Google met Google Docs. Maar het is ook een van de weinige PWA’s die echt goed zijn. Meestal blijft het bij een handjevol probeersels en dat is verdraaid jammer. Ook jammer is dat veel browsers niet overweg kunnen met PWA’s. Althans, ze zijn dan wel bruikbaar maar niet installeerbaar. Google’s eigen browser Chrome beheerst die truc wel, maar dat is een uitzondering.
Alles in de browser, zo was het plan
De PWA was als dé oplossing bedacht voor Chromebooks. Deze lichtgewicht apparaten draaien (of beter: draaiden, daarover zodadelijk meer) op een energiezuinige CPU. Als basis is er ChromeOS met Chrome als browser. Niks meer, niks minder. Alles doe je in de browser, zo was de gedachte. Omdat het aantal PWA’s niet zoals gehoopt snel toenam, voegde Google later ook een Android-laag toe aan de Chromebook. Daardoor kunnen gebruikers kiezen uit een enorme hoeveelheid apps. Probleem was alleen dat die vaak slecht tot hun recht kwamen op het grote scherm van een Chromebook. Dat is gelukkig aan het veranderen, maar gebruik maken van Android-apps om je doel te bereiken op een Chromebook was nooit helemaal de bedoeling.
Veelzijdiger, maar ook duurder
Sterker nog: de oudere Chromebooks zijn er niet heel geschikt voor. Met name de beperkte opslagruimte en een vaak ook wat beperkt RAM vormen dan de bottleneck. Vandaar dat er al snel snellere Chromebooks verschenen. Inmiddels zijn we op het punt aanbeland dat Chromebooks feitelijk over nagenoeg gelijke hardware als een Windows-notebook beschikken. En dat betekent ook een nagenoeg gelijk prijskaartje. En daarmee is het hele concept van de Chromebook – goedkoop, lichtgewicht, energiezuinig en cloudgebaseerd – eigenlijk een beetje uit het oog verloren.

Miskleun van Microsoft
Daarbij komt dat sommige fabrikanten het hele concept Chromebook niet lijken te (willen?) begrijpen. Prachtig voorbeeld daarvan is Microsoft. Al een tijdje blokkeert dat bedrijf de Android Office-app voor gebruik op Chromebooks. Totale onzin, want die werkte uitstekend. Nu beveelt Microsoft aan om de cloudversie van Office te gebruiken. Prima, ware het niet dat dit geen installeerbare PWA is. Je moet dus steeds weer opnieuw inloggen bij je Microsoft-account enzovoort. Volledig gemiste kans. Al hebben we ‘t idee dat hier ook wel wat wrevel – laten we het bedrijfsmatige jaloezie noemen – speelt. Dom, want het betekent dat scholen en dergelijke steeds meer gebruik maken van Google Docs, de aartsrivaal van Microsoft als het gaat om online office suites.
Linux er ook nog bij
Naast Android is er ook alweer een flinke tijd een Linux VM bruikbaar op meer recente Chromebooks. Daarmee wijkt Google weer verder af van het originele concept. De Chromebook is veel meer verworden tot een universeel inzetbare computer. Of dat een slechte zaak is? Nee, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de hardware-eisen en dus ook de prijzen van deze lichtgewicht computers verder en verder oplopen. En dát is wel jammer natuurlijk.
We schrijven op dit blog regelmatig over de mogelijkheden en onmogelijkheden van Chromebooks. Bijvoorbeeld hoe je Linux op je Chromebook kunt gebruiken of over de beste apps voor fotobewerking op een Chrome. Alle blogposts over de Chromebook vind je HIER.
Meer weten over de vele en verrassend uitgebreide mogelijkheden van een Chromebook? Dan heeft Van Duuren Media het boek Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer en Ronald Smit voor je klaarstaan. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die u nodig hebt om het meeste uit uw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS nogal af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows. Om het meeste uit uw nieuwe Chromebook te halen, moet u vertrouwd raken met hoe cloud computing werkt – evenals alle ins en outs van uw nieuwe Chromebook. U vindt dat allemaal en nog veel meer in dit uiterst informatieve en praktische boek!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.