Gereedschap Reparatie in Photoshop

Objecten verwijderen met het gereedschap Reparatie in Photoshop

Grote objecten verwijderen met het gereedschap Reparatie in Photoshop

Het Retoucheerpenseel en het Snel retoucheerpenseel zijn geweldig voor het oplossen van kleine problemen, van het verwijderen van onvolkomenheden tot hoogspanningskabels en soms kun je er zelfs grotere objecten mee verwijderen. Maar je kunt jezelf tijd en moeite besparen door een gereedschap te gebruiken dat is ontworpen voor grotere klusjes: het gereedschap Reparatie. Het werkt opmerkelijk goed voor de grotere opruimklussen en het heeft een optie om je te helpen omgaan met een van de grootste minpunten van het Retoucheerpenseel en het Snel retoucheerpenseel: die smeren uit wanneer een deel van wat je wilt verwijderen langs een rand van je foto ligt.

STAP EEN:gereedschap Reparatie in Photoshop

Wanneer het object dat je wilt verwijderen groot is, grijpen we naar het gereedschap Reparatie. Het lijkt een beetje op het gereedschap Vlekken verwijderen van Lightroom in combinatie met het gereedschap Lasso van Photoshop. Het werkt zo: in dit geval willen we de kleine boot en het drijvend dok langs de linkerkant van de foto verwijderen. Selecteer in de gereedschapsbalk het gereedschap Reparatie (druk op Shift-J totdat het verschijnt, het pictogram ziet eruit als een reparatielapje). Teken met het gereedschap een ruime selectie rond het hele object dat je wilt verwijderen (zie afbeelding), net zoals je met het gereedschap Lasso zou doen. Zorg ervoor dat je ook de reflecties of schaduwen meepikt, je wilt niet kunnen zien dat er iets is verwijderd.

STAP TWEE:

Zodra je de selectie hebt gemaakt, klik je binnen het geselecteerde gebied en sleep je het naar een schoon gebied in de buurt (zie afbeelding, waar ik de selectie naar rechts heb gesleept. Je ziet de oorspronkelijke selectie aan de linkerkant en een kopie daarvan sleep ik naar rechts). Een van de beste dingen van het gereedschap Reparatie is dat je tijdens het slepen van de selectie in het oorspronkelijk geselecteerde gedeelte een livevoorvertoning ziet van hoe het ‘reparatiewerk’ eruit zal zien als je de muisknop los zou laten. Deze voorvertoning maakt het gemakkelijk om in je foto een plek te kiezen die het perfecte resultaat zou opleveren. Als je de selectie naar de grotere boot aan de rechterkant probeert te slepen, zie je wat ik bedoel. Als je de muisknop loslaat wanneer je hem over de boot hebt geplaatst, wordt je reparatie een puinhoop. Door die voorvertoning te gebruiken, zul je geen probleem hebben om een geweldige plek voor je reparatie te vinden.

STAP DRIE:

Wanneer je naar de voorvertoning in het oorspronkelijk geselecteerde gebied kijkt en het ziet er goed uit voor je, laat je de muisknop los. De selectie springt terug naar zijn oorspronkelijke  locatie en verwijdert de boot en het dok, allemaal op basis van de structuur, tint en kleur van de plek waar je de selectie naartoe hebt gesleept (zie afbeelding, waar de boot en het dok spoorloos verdwenen zijn). Druk nu op Command-D (pc: Ctrl-D) om de selectie op te heffen. Als het niet perfect uitpakt (iets blijft achter of er verschijnt een lijn of iets anders), plaats dan met het gereedschap Reparatie een nieuwe selectie rond datgene wat er nog over is en sleep deze dan ergens anders heen. Waarschijnlijk is het dan weg. Nu we toch bezig zijn, zie je in stap twee in de linkerbenedenhoek van de foto die buitenboordmotor? Laten we die ook verwijderen. Maak er een selectie met het gereedschap Reparatie omheen, klik in de selectie en sleep deze naar een schoon, dichtbijgelegen gebied (zie afbeelding) en laat de muisknop los.

TIP: WAT DOE JE ALS HET UITSMEERT

Als het object dat je wilt verwijderen zich in de buurt van een rand van de foto bevindt, bestaat de kans dat het gereedschap Reparatie een dikke smeerstreep op de rand achterlaat wanneer het de reparatie uitvoert. Als dat gebeurt, druk je op Command-Z (pc: Ctrl-Z) om het ongedaan te maken, ga je vervolgens naar de optiebalk en kies je in de vervolgkeuzelijst Reparatie de optie Inhoud behouden en probeer je het opnieuw. Dat gaat meestal goed. Een andere truc is om het gereedschap Kloonstempel (S) te gebruiken om het gedeelte recht langs de rand te klonen. Als er eenmaal een opening is tussen de rand en de rest van datgene wat je wilt verwijderen, kun je opnieuw het gereedschap Reparatie gebruiken, ingesteld op Normaal in de optiebalk.

STAP VIER:

In de buurt van de voorkant van de grotere boot was vlak onder de reflectie nog een klein plekje, dus heb ik er een selectie omheen getrokken, die naar een schoon, dichtbijgelegen gebied gesleept, de muisknop losgelaten en weg was het. Dit gereedschap Reparatie in Photoshop werkt zo vaak zo goed, dat ik voorspel dat het een van je favoriete gereedschappen zal worden, vooral als het ding wat je wilt verwijderen iets groter is dan de punt van je Retoucheerpenseel of je Snel retoucheerpenseel.

We plaatsen meer voorproefjes uit mijn boek op dit blog. Het 1ste voorproefje uit Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers over het vervangen van een saaie lucht vind je HIER. Het 2de voorproefje over het retoucheren van gelaatstrekken vind je HIER. Het 3de voorproefje over het wegwerken van Halo’s vind je HIER. Meer over Scott Kelby en zijn boeken lezen? HIER vind je alles wat er op dit blog over hem te vinden is.

‘Objecten verwijderen met het gereedschap Reparatie in Photoshop’ is afkomstig uit mijn boek Adobe Photoshop voor Lightroom-gebruikers. Waarom je dat boek nodig hebt als Lightroom-gebruiker? Er zijn bewerkingen die je in Lightroom gewoonweg niet kunt doen. Het combineren van twee foto’s, professioneel retoucheren van een portret, het verwijderen van storende elementen enzovoort. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.