Foto's verscherpen met het Hoogdoorlaatfilter in Photoshop

Foto’s verscherpen in Photoshop met Slim verscherpen

kelby-photoshop

Tijdens de Scott Kelby-maand geven we wat voorproefjes uit de drie boeken die deze maand in het herfstzonnetje staan. Deze keer twee Hoe doe je dat’s over het verscherpen van foto’s. Een van minder makkelijke onderdelen bij het bewerken van je foto’s is namelijk het toepassen van de juiste verscherping op een foto. In het hoofdstuk Hoe verscherp je afbeeldingen uit het boek Hoe doe je dat in Photoshop legt Scott Kelby in een aantal stappen de beste manier van het verscherpen van je foto’s uit. De beste manier om foto’s in Photoshop te verscherpen is met het filter Slim verscherpen. (H.F.)

1 – Op een eenvoudige manier verscherpen

onscherp-masker-photoshop

Voor het gemiddelde, dagelijkse verscherpen, kun je het filter Onscherp masker gebruiken. Er zijn eigenlijk geavanceerdere manieren om je afbeelding te verscherpen, maar om een of andere reden is dit voor veel professionals nog steeds de meest gebruikte manier. Ga in het menu Filter naar Verscherpen en kies Onscherp masker. Wanneer het dialoogvenster verschijnt, zie je drie schuiven: de schuifregelaar Hoeveel regelt de hoeveelheid verscherping, die op je afbeelding wordt toegepast (het spijt me dat ik zelfs deze moet uitleggen, maar als ik dat niet zou doen, krijg ik straks e-mails met vragen zoals: ‘Wat doet de schuifregelaar Hoeveel in het filter Onscherp masker?’ Ik verzin dit niet).

De schuifregelaar Straal bepaalt hoeveel pixels vanuit de rand de verscherping van invloed is en de schuifregelaar Drempel bepaalt hoe afwijkend een pixel uit de omgeving moet zijn voordat die wordt beschouwd als een randpixel. (Opmerking: als het gaat om het aanpassen van de drempelwaarde, geldt dat hoe lager het getal, hoe sterker het effect van de verscherping is.) Oké, nu ik dit allemaal heb gezegd, welke instellingen gebruik ik eigenlijk zelf voor mijn werk? Mijn instellingen voor de gemiddelde, alledaagse beelden die ik met mijn digitale spiegelreflexcamera maak zijn Hoeveel: 120%, Straal: 1, Drempel: 3. Ik hoop dat het je helpt.

2 – Geavanceerd verscherpen

slim-verscherpen-photoshop


In het menu Filter ga je naar Verscherpen en kies daar voor Slim verscherpen. Zoals de naam al aangeeft, is dit een slimmere manier om je afbeelding te verscherpen (met nieuwe rekenmethoden, die veel geavanceerder zijn dan het filter Onscherp masker, dat, geloof het of niet, al in versie 1.0 van Photoshop te vinden was). Met het filter Slim verscherpen kun je meer verscherping toepassen met minder van de ‘slechte dingen’, die in verband staan met verscherpen. Bij verkeerd verscherpen kun je meer ruis krijgen en er kunnen halo’s verschijnen rond de randen van objecten. Adobe raadt je aan om dit filter als volgt te gebruiken: zorg er eerst voor dat het snelmenu Verwijderen is ingesteld op Vage lens (zodat de nieuwste rekenmethoden worden gebruikt). Verhoog dan de schuifregelaar Hoeveelheid tot tenminste 300% en sleep dan langzaam de schuifregelaar Straal naar rechts tot je halo’s ziet verschijnen rondom de randen. Wanneer ze verschijnen, sleep je de schuifregelaar weer een beetje terug (tot de halo’s verdwijnen) en klaar ben je.


Meer weten over verscherpen van je foto’s in Lightroom? Op dit blog schreven we er HIER, HIER en HIER over.  Het tweede deel over het verscherpen van foto’s zoals Scott Kelby dat doet vind je HIER. Meer lezen in het boek van Scott Kelby over Photoshop? Bestel het bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel, online of offline.

Een gedachte over “Foto’s verscherpen in Photoshop met Slim verscherpen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.