Werken

Thuiswerken, op de camping of op een terras… Waarom niet?

Eigenlijk is het van de zotte dat we met z’n allen elke dag weer in de file staan. Op weg naar kantoor, om te werken. Anno 2019 is dat lang niet altijd nodig. Niet werken op kantoor, maar lekker thuiswerken, op de camping of op een terras…

Nu de zomermaanden weer zijn gearriveerd zit u zich ongetwijfeld ook wel eens te verbijten op een saai kantoor. Buiten is iedereen – zo lijkt het in ieder geval – frank en vrij. Terrassen zitten vol, maar ook in tuinen zitten mensen. Grote kans dat tenminste een deel daarvan thuiswerker is. En wat als je als zzp’er gewoon lekker op de camping in Zuid-Frankrijk door wilt tikken? Dat kan allemaal makkelijk tegenwoordig. Al geldt wel dat die zzp’er of freelancer het wat dat betreft een stuk makkelijker heeft. Hij of zij hoeft geen toestemming voor thuiswerken te vragen aan de baas, immers. En veel Nederlandse bazen zijn  qua mindset nog lang niet aanbeland op – al was het zelfs maar deeltijd – thuiswerken. Angst voor het onbekende, zullen we helaas maar zeggen. Want tjonge, wat zou het een stuk rustiger worden op de vaderlandse wegen als slechts een derde van de forensen thuis mocht werken!

Baas moet meewerken

Stel dat je het voor elkaar hebt gekregen om een poosje te mogen thuiswerken. Als het écht thuis is, hoef je je wat connectiviteit veelal geen zorgen te verwachten. Een breedband-internetverbinding en een mobiele telefoon is meestal alles wat je nodig hebt. Als je vervolgens van buiten af op het interne bedrijfsnetwerk in moet loggen (daar moet de systeembeheerder voor zorgen) dan maakt het technisch niet meer uit op welke locatie je zit. Ofwel: je kunt dan ook je laptop meenemen naar de camping en een weekje of wat eerder de benauwde stad uittrekken.

thuiserken
En zo bedien je een Windowscomputer elders vanuit den vreemde op je iPad.

Boodschappenlijst voor thuiswerken

Wat heb je nodig om lekker in de tuin te kunnen thuiswerken? Veelal volstaat op de thuislocatie simpelweg wifi. Je laptop hoef je eigenlijk ook niet eens buiten neer te zetten. Een tablet met een helder scherm is veel energiezuiniger en dus hoef je dan alvast geen verlengsnoer naar buiten te leggen. Ga je een stapje verder dan die achtertuin, dan is mobiel internet nodig. Heb je een mobiel abonnement met een flinke databundel, dan kun je daar gebruik van maken door je smartphone als hotspot in te stellen (wel goed beveiligen met een wachtwoord!). Bedenk wel dat je het mogelijk ook niet redt met een databundel van 20 GB als je echt serieus gaat werken. Zo kost continu ingelogd zijn op een remote desktop (ofwel een (vaak virtuele) computer op het werk) dataverkeer zolang je bent ingelogd. Extra voordeel van een remote desktop: je kunt al je Windows-software van op afstand bedienen, ongeacht het OS van je  tablet.

Mifi

Ga je langer op die – laten we het maar even bij dit voorbeeld houden  – camping werken (stacaravan!) dan is een mobiel internetabonnement praktisch. Zo kost een variant met onbeperkt dataverkeer bij T-Mobile €32,50 per maand. Als je de bij dit abonnement behorende SIM-kaart in een zogeheten Mifi stopt ben je helemaal het heertje m/v. Zo’n Mifi is namelijk niets anders dan een portable router. Koop dan wel een exemplaar dat geschikt is voor (een recente versie) van 4G, dan haal je het onderste uit de kan qua snelheid. Koop bij voorkeur ook een losse Mifi en niet een van je provider. Die zijn namelijk niet voorzien van een simlock, zodat je ze in het buitenland ook kunt gebruiken in combinatie met een betaalde prepay SIM-kaart voor mobiele data. Overigens goed nieuws als je in de EU blijft: volgens de hierboven gelinkte pagina kun je ook ongelimiteerd in andere EU-landen gebruik maken van je abonnement. Kortom: klaar is Kees. De praktijkervaring leert wel dat buitenlandse roamers in den vreemde qua snelheid vaak wel wat worden afgeknepen ten opzichte van de locals. Zou natuurlijk niet moeten mogen, maar gebeurt (nog?) wel. Edoch: de snelheid zakt niet zo ver dat het onwerkbaar wordt!

thuiswerken
Een Mifi in actie.

Tablet

Kies je inderdaad voor een tablet als mobiel werkstation, ga dan wel voor een capabel exemplaar. Een iPad Air (betaalbaar) of Pro (duurder, maar als het zakelijk is zijn de kosten vanzelfsprekend aftrekbaar) is de meest voor de hand liggende keuze. Zeker met het dit najaar (net te laat voor déze zomer dus) uit te rollen iPadOS is dit een capabele ‘ultramobiele’ laptop. Waar bovendien enorm veel zakelijke apps voor bestaan waarmee je professioneel productief aan de slag kunt.

Windows, macOS, Android en Chrome OS

Wil je echt perse Windows blijven gebruiken, dan volstaat de aloude laptop. Een Surface tablet kopen is weinig zinvol in dat geval. Kost heel veel geld en levert niets extra’s op ten opzichte van een laptop. Extra nadeel van Windows is dat je minstens één keer per maand met grote updates wordt geconfronteerd. Onderweg downloaden daarvan verloopt mogelijk trager en is ronduit een ramp als je gebruik maakt van een gelimiteerde databundel. Denk eens aan die gepushte upgrades van zo’n 10 GB schoon aan de haak: dág databundel… MacOS – zoals dat aanwezig is op bijvoorbeeld een vederlichte macBook Air) is wat dat betreft alweer een heel stuk praktischer: jij bepaalt of, wanneer en welke updates je installeert op een tijd die jou uitkomt. Je kunt ook voor een Android-tablet gaan, maar helaas draait daar maar al te vaak een alweer wat oudere Android-versie op die geen updates meer krijgt. Ook de zakelijke apps zijn duidelijk van mindere kwaliteit ten opzichte van wat iOS te bieden heeft. Last but not least is er nog de Chromebook. Bijna net zo duur als een Windows-laptop, maar dan zonder de vervelende mega-updates.

Weg met de file-stress

Concluderend kan je stellen dat thuiswerken nog nooit zo eenvoudig was als nu. Tijdelijk – in de zomermaanden op die camping – of meer permanent. In het laatste geval zou dat – als we het meer grootschalig zouden doen – voor een stuk minder verkeer op de weg. Waarom je elke dag groen en geel ergeren aan de vaste files op je route? Het is zo zinloos…

WerkenMS Office is en blijft nog altijd de standaard op het vlak van zakelijke toepassingen. Het pakket is zowel in desktop-uitvoering voor macOS en Windows verkrijgbaar, online als (beperkte) web-app en als mobiele apps met helaas ook nog steeds wat beperkingen. Maar als je zoals gezegd gebruik maakt van een remote desktop elders op een (bedrijfs)computer draait je Office op elk apparaat (met een béétje fatsoenlijke schermgrootte) als een zonnetje. Of beter: kun je het van op afstand bedienen. En dan komt het Complete boek Office 2019 best van pas. Lees en leer alles over de in de suite aanwezige onderdelen, waaronder natuurlijk de bekende drie Word, Excel en PowerPoint.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.