Video bewerken in iOS 13 (en iPadOS)

Video bewerken in iOS 13 – en natuurlijk ook iPadOS – is tegenwoordig verrassend geavanceerd met de app Foto’s. En makkelijker dan ooit.

Feitelijk kun je binnen de app Foto’s in iOS 13 en iPadOS dezelfde bewerkingen toepassen als op foto’s. Dat gaat heel ver. Heb je bijvoorbeeld een film gemaakt met een scheve horizon, dan kun je de film draaien om deze weer recht te zetten. Je iPad of iPhone rendert vervolgens een nieuwe video met rechte horizon. Ook ruis verwijderen, uitsneden maken en kleur aanpassen is geen enkel probleem. Dankzij de razendsnelle processoren in de i-apparaten – zeker in de wat meer recente modellen – is het uiteindelijk aanpassen van zo’n videoclip verrassend snel gedaan. Video bewerken in iOS 13 is uitgebreider dan ooit!

Weg met scheve horizons, ruis en meer moois

Als voorbeeld hebben we een videoclip op de iPad geopend. Klik op Wijzig om de bewerkingsmodus te openen. Komt je bekend voor? Inderdaad: de omgeving ziet er nagenoeg hetzelfde uit als in de bewerkingsmodus voor foto’s. Links vind je de knoppen voor achtereenvolgens het regelen van kleurinstellingen, gevolgd door een knop met de welhaast onvermijdelijke voorgedefinieerde filters en tot slot de uitsnij-rechttrek-perspectiefcorrectieknop. Heb je bijvoorbeeld een film in de avond gemaakt waar naar jouw smaak net wat te veel ruis in zit, tik dan op de knop in de vorm van een volumeregelaar. Vervolgens tik je rechts op de knop Ruisonderdrukking, zie onderstaande afbeelding voor het bedoelde exemplaar. Gebruik de bijbehorende regelaar om de sterkte van de ruisonderdrukking in te stellen. Bedenk daarbij dat hoe meer ruisonderdrukking je instelt, hoe minder gedetailleerd het beeld wordt. Enigszins verhelpen kan met de scherpte-regelaar. Maar gouden regel is dat je eigenlijk net genoeg ruisonderdrukking instelt om de ruis wat te verminderen zonder het beeld al te wazig te laten worden. Verder zijn wat oudere iPhones (zoals te zien in het onderstaande ook al weer oudere voorbeeldfilmpje) niet erg lichtgevoelig. Dankzij de ruisonderdrukking kun je de belichting nu een beetje opschroeven! Niet te veel, want anders krijg je mogelijk blokken in beeld. Kwestie van experimenteren.

video bewerken in iOS 13
Even een extreem voorbeeld van een onderbelicht ruiserig filmpje, jaren geleden gemaakt met een (inmiddels…) oude iPhone. Het ruisfilter gecombineerd met de belichtingsregelaar onthult meer details in de clip!

Renderen en herstellen

Om de toegepaste instelling(en) te bekijken, tik je op de knop in de vorm van een videocamera, om vervolgens op de afspeelknop voor de filmstrip te tikken. Bevalt alles? Tik dan op Gereed en de video wordt – met instellingen en effecten – gerenderd. Mocht een aldus bewerkte video je in de toekomst toch niet helemaal bevallen, dan is er niks aan de hand. Open de betreffende video en tik weer op Wijzig. Rechtsboven staat nu in het rood Herstel. Tik daarop en dan op Terug naar origineel. Klaar! Ga dus gerust eens experimenteren met alle functies die nu tot je beschikking staan. Verder geldt dat de oude functionaliteit qua videobewerken uit de vorige versies van iOS (natuurlijk) ook bewaard gebleven is. Ofwel: je kunt een video inkorten naar wens.

video bewerken in iOS 13Video bewerken in iOS 13 en iPadOS is lekker veelzijdig geworden. Maar er zijn nog veel meer leuke en interessante dingen in Apple’s nieuwste versie van z’n mobiele besturingssysteem te vinden. In het boek Ontdek iOS 13 voor iPhone en iPod van Henny Temmink lees je daar alles over. Het boek is zowel geschikt voor een ieder die voor het eerst een iPhone of iPod Touch in handen heeft, als voor iedereen die net een upgrade naar de nieuwste iOS achter de rug heeft. Ontdek alle nieuwe zaken en beleef nog meer plezier aan je toestel.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.