voorbeelden van Zapier

Voorbeelden van Zapier, zappen maar!

Laat Zapier voor je werken

We laten je hier twee voorbeelden van Zapier zien. Of beter: hoe je taken automatiseert door er Zaps van te maken. Ook dit artikel is een extract uit mijn nieuwe boek Laat Zapier voor je werken! En daarin ga ik uiteraard nog veel dieper in op de vele mogelijkheden die deze ultieme automatiseringstool te bieden heeft!

Het eerste voorbeeld waar we mee aan de slag gaan is e-mailbijlagen automatisch opslaan in Google Drive. Ofwel: elke keer als je een nieuwe e-mail met een bijlage ontvangt in Gmail, automatisch deze bijlage opslaan in een specifieke map in Google Drive.

Aan de slag

1 Zap toevoegen: log in op je Zapier-account en klik linksboven op Create, Zaps.

2 Doe jezelf een plezier (en maak er een goede gewoonte van) en geef de zap meteen een naam. Dat doe je door linksboven op Untitled Zap te klikken en een nieuwe naam in te voeren, zoals Gmail-bijlagen opslaan; sluit af met Enter.

3 Trigger instellen:
* Klik op 1. Trigger.

voorbeelden van Zapier
Trigger en actie in beeld.
 • Kies Gmail als je triggerapp en selecteer rechts in de lijst Event de trigger New Attachment.
voorbeelden van Zapier
Selecteer Gmail, of zoek een andere app.
 • Klik op Continue en verbind je Gmail-account met Zapier, indien je dit nog niet gedaan hebt.
voorbeelden van Zapier
Gmail-account is gekoppeld.
 • Klik op Continue en configureer de trigger indien gewenst door specifieke filters in te stellen, zoals e-mails van een bepaald e-mailadres of met een specifiek onderwerp.
 • Klik op Continue en test de trigger door op Test, Test trigger te klikken.

4 Actie instellen:
* Is de test geslaagd (er wordt een e-mail opgehaald als test), blader dan omlaag en klik op Continue with selected record. Of klik op 2. Action.
* Kies Google Drive (Legacy) als je actieapp en selecteer rechts in de lijst Event de actie Upload File.

✒️ Google Drive (Legacy)
Sommige Google-accounts geven een foutmelding als je de app Google Drive gebruikt. Je kunt proberen Google Drive te gebruiken, maar als je verderop inderdaad een foutmelding krijgt, gebruik dan de app Google Drive (Legacy).

 • Klik op Continue en verbind je Google Drive-account met Zapier als dat nog niet is gebeurd.
 • Klik op Continue en stel de actie in door bij Drive je Google Drive te kiezen en bij Folder de map waar je de bijlagen wilt opslaan. Je kunt een vaste bestandsnaam definiëren of dyna-
voorbeelden van Zapier
Zorg dat het veld File de variabele Attachment bevat.

mische velden uit de e-mail gebruiken om bestandsnamen te genereren. Dat laatste is hier wel handig, dus klik in het vak File en klik op Attachment. Hiermee wordt ‘live’ de waarde van de variabele Attachment gebruikt, met andere woorden: de bijlage in kwestie. Zoals je ziet kun je kiezen uit een grootaantal vairabelen. Welke dat zijn, verschilt per app.

 • De overige velden zijn correct ingesteld, dus klik op Continue.
 • Zapier ‘kijkt’ in Gmail en haalt een aantal testmails met bijlagen op. Klik op Test step.

5 Als de test is geslaagd klik je op Publish.

voorbeelden van Zapier
De test is geslaagd. Er zijn geen bestaande gegevens, dus klik op Go to My Zaps, je persoonlijke zapmap.

Voorbeeld 2: automatisch taken toevoegen aan Trello vanuit Google Calendar Events

Doel: elke keer als je een nieuwe afspraak toevoegt aan Google Calendar, automatisch een bijbehorende taak aan een Trello-bord toevoegen.

Stappen:

1 Zap maken: log in op je Zapier-account en start een nieuwe zap.

2 Geef de zap meteen een naam. Dat doe je door linksboven op Untitled Zap te klikken en een nieuwe naam in te voeren, zoals Afspraak naar Trello kopiëren; sluit af met Enter.

3 Trigger Instellen:

 • Kies Google Calendar als je triggerapp en selecteer de trigger New Event in lijst Event rechts.
 • Klik op Continue en verbind je Google Calendar-account met Zapier
 • Klik op Continue en selecteer de specifieke kalender waar je naar nieuwe afspraken zoekt.
 • Klik op Continue en test de trigger.

4 Actie Instellen:

 • Klik op Continue of op 2. Action.
 • Typ trello in het zoekvak en kies Trello als je actieapp en selecteer het event Create Card.
 • Klik op Continue en verbind je Trello-account met Zapier.
 • Klik op Continue en kies het bord en de lijst waar je nieuwe taken wilt aanmaken.
 • Vul het veld Name in. Kies Summary in de lijst Insert Data.
 • Blader omlaag en klik op Continue.

5 Test en activeer: test de zap om ervoor te zorgen dat nieuweafspraken uit Google Calendar correct worden omgezet in taken op je Trello-bord. Publiceer de zap na een succesvolle test.

voorbeelden van Zapier
De twee gemaakte zaps in de map My Zaps.

Laat Zapier voor je werken!

Laat Zapier voor je werken

Ontvang je wel eens een antwoord op een webformulier en stuur je dat handmatig door naar de persoon die het antwoord moet afhandelen? Of beoordeel je een antwoord van een klant zelf? Heb je wel eens een chatbot gebouwd, of een webpagina? Ongetwijfeld deed je dat handmatig, of moest je ervoor programmeren, hetzij in HTML of in JavaScript.

Zapier rekent af met al deze handmatige, foutgevoelige en complexe materie. Met zogeheten zaps koppel je de ontvangst van een formulier aan een automatische notificatie, update van je planboard of (gepersonaliseerd) antwoord aan je klant. Met een interface bouw je een webpagina in een handomdraai, zonder kennis van HTML. Deze webpagina herbergt een chatbot, een tabel met reacties of een feedbackformulier. Of een compleet CRM-systeem – niets is te gek.

Zapier lijkt overzichtelijk, maar is krachtig en complex. In dit boek leer je de ins en outs van deze software, en hoe je webapps – uit een aanbod van circa 7000! – aan elkaar koppelt en met elkaar laat communiceren. Tegelijkertijd leer je hoe je een chatbot bouwt, tabellen definieert, een webinterface ontwerpt en je project visualiseert middels een canvas. Daarnaast staat de auteur stil bij monitoring en foutopsporing en bij implicaties voor beveiliging en privacy. Laat Zapier voor je werken, zodat je veel tijd bespaart die je aan leukere dingen kunt besteden!

Handig om te weten: dit boek gaat vergezeld van een gratis chatbot die je vragen kunt stellen over de inhoud van het boek. Hiermee haal je nóg meer uit de beschreven materie!

 • Zonnepanelen in de uitverkoop? De toekomst van zonne-energie na de salderingsregeling

  Met het einde van de salderingsregeling in zicht, daalt de waarde van zonne-energie. Als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan, kunnen particulieren vanaf 1 januari 2027 hun verbruik van elektriciteit niet langer wegstrepen tegen de zonnestroom die ze inleveren bij hun energieleverancier. Hun zonnepanelen, waar ze soms met een extra lening flink in hebben…

 • canvas in Zapier
  Canvas in Zapier

  Met het canvas in Zapier kun je op een intuïtieve en grafische manier workflows te bouwen en beheren binnen Zapier. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Dit artikel is een extract uit mijn recente boek Laat Zapier voor je werken!. Daarin ga ik uiteraard diep in op het fenomeen Zapier en wat je met…

 • laat ChatGPT voor je programmeren
  Laat ChatGPT voor je programmeren!

  Je bent geen programmeur, maar je hebt wel een programmawens voor bijvoorbeeld je Raspberry? Laat ChatGPT voor je programmeren! Dat is zo geregeld en je zit zelfs niet eens vast aan een specifieke programmeertaal. En wie weet, wellicht leer je uiteindelijk met de hulp van datzelfde ChatGPT ook zelf programmeren.

 • zoomen op de Mac
  Zoomen op de Mac

  Er zijn diverse handige manieren om te zoomen op de Mac. Daarbij maak je soms net wat te kleine content beter zichtbaar. In dit artikel zetten we wat tips en trucs betreffende dit onderwerp op een rijtje.

 • kinderaccount op je Mac
  Kinderaccount op je Mac

  Door het instellen van een kinderaccount op je Mac en bijbehorend ouderlijk toezicht, creëer je een veilige omgeving voor je spruit(en). En tegelijkertijd een gerust gevoel voor jezelf.

 • Schijf-EHBO in macOS
  Schijf-EHBO in macOS

  Alles kan defect raken of de mist in gaan, ook een SSD of harddisk. Schijf-EHBO in macOS biedt dan wellicht uitkomst. Waarbij we – ter geruststelling – ook meteen aangeven dat schijfproblemen niet bijzonder veel voorkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.