Werken met Office 365: ook voor thuisgebruik (2)

Office 365 maakt het mogelijk om zowel thuis, op het werk als onderweg aan Office-documenten te werken. Het abonnementgebaseerde systeem is sinds de introductie een flink stuk in prijs gezakt, onder meer de abonnementen voor thuisgebruikers en zakelijke eenpitters zijn daarmee wel erg aantrekkelijk geworden! Dit is deel 2 van ‘Werken met Office 365, deel 1 vind je HIER.

 Afdrukken via een omweggetje

Afdrukken kan rechtstreeks vanuit Word Online, maar het betreft hier wel een ‘virtuele afdruk’. Nadat u in het lint onder Bestand via Afdrukken een printopdracht hebt gegeven wordt namelijk een PDF-bestand gegenereerd. Deze kunt u desgewenst wel vanuit een browser afdrukken, of downloaden naar uw pc om de zaak vervolgens daarvandaan af te drukken.

Afdrukken kan rechtstreeks vanuit Office 365 en de online apps, maar wel via een tussenstation in de vorm van een pdf-document.
Afdrukken kan rechtstreeks vanuit Office 365 en de online apps, maar wel via een tussenstation in de vorm van een pdf-document.

Bestandsnaam

Word online bewaart volautomatisch een kopie van hetgeen u aan werkt; mocht uw internetverbinding worden verbroken of uw browser crashen, dan is uw werk dus niet verloren. Enig nadeel van deze ‘auto-opslag’ is dat de bestandsnaam generiek en weinigzeggend is. Mocht u een duidelijker bestandsnaam wensen, klik dan in het lint onder Bestand op Opslaan als. Selecteer vervolgens de optie Naam wijzigen en voorzie uw bestand van een makkelijker te herkennen naam. Als u het tabblad met daarin de Word-app afsluit en Word online opnieuw start, dan ziet u uw document onder de nieuwe naam in de bestandslijst staan.

Word online heeft geen knop Opslaan meer aan boord, want deze is niet meer nodig. De app bewaart documenten volautomatisch, wel is het verstandig om de standaardbestandsnaam in iets herkenbaarders te veranderen.
Word online heeft geen knop Opslaan meer aan boord, want deze is niet meer nodig. De app bewaart documenten volautomatisch, wel is het verstandig om de standaardbestandsnaam in iets herkenbaarders te veranderen.

Afbeeldingen en illustraties

Afbeeldingen invoegen in een Word-document behoort ook online tot de mogelijkheden. Plaats de cursor hiervoor op de plek waar u de afbeelding wilt invoegen (1) en klik dan in het lint op de tab Invoegen (2) en daarna op de knop Afbeelding (3). Klik in het daarop geopende dialoogvenster op de knop Bladeren (4), blader naar de afbeelding die u wilt gebruiken en klik op Openen. Als u daarna op Invoegen in het venster Invoegen (5) klikt wordt het plaatje van uw pc overgebracht naar Word 365; bij (te) grote afbeeldingen kan dit even duren. Multimegapixelfoto’s kunt u dus beter vooraf even verkleinen met behulp van een fotobewerkingsprogramma of een hulpprogramma als IrfanView.

Een afbeelding invoegen doet u via deze knop.
Een afbeelding invoegen doet u via deze knop.

Formaat aanpassen

Om een ingevoegde afbeelding qua formaat aan te passen klikt u op de afbeelding om deze te selecteren. Klik vervolgens in het lint op de tab Hulpmiddelen voor afbeeldingen en dan daar direct onder op Indeling (1). Klik vervolgens op Vergroten (2) of Verkleinen (3). Eventueel is het mogelijk om handmatig een vergrotings- of verkleiningsfactor in het veld achter Schaal op te geven (4).

Vaak dient een afbeelding qua formaat ingepast te worden.
Vaak dient een afbeelding qua formaat ingepast te worden.

Tabellen

Erg praktisch is het feit dat Word 365 tabellen ondersteunt. Daardoor is eigenlijk vrijwel ieder soort document te produceren. Om een tabel in te voegen plaatst u de cursor op de plek waar de tabel moet verschijnen om vervolgens in het lint onder de tab Invoegen op Tabel te klikken. Vervolgens sleept u met de muis – heel gebruiksvriendelijk – in het getoonde raster de afmetingen van de tabel, bijvoorbeeld 2 x 5 cellen.

Het aantal rijen en kolommen van de tabel selecteren doet u door met de muis in het tabelraster te slepen.
Het aantal rijen en kolommen van de tabel selecteren doet u door met de muis in het tabelraster te slepen.

Opmaak en ontwerp

De cursor staat klaar in de eerste cel van de nieuw ingevoegde tabel. Om de tabel van een toepasselijke opmaak te voorzien klikt u in het lint onder Hulpmiddelen voor tabellen op Lay-out. De opmaakmogelijkheden zijn overigens ietwat beperkt, maar met name de uitlijnopties zullen regelmatig goed van pas komen. Iets meer opties vindt u onder Ontwerp, wederom te vinden onder Hulpmiddelen voor tabellen.

Rechts uitlijnen is praktisch in het geval u bedragen in een kolom netjes onder elkaar wilt plaatsen.
Rechts uitlijnen is praktisch in het geval u bedragen in een kolom netjes onder elkaar wilt plaatsen.

Prijzen

Office 365 is in vele varianten verkrijgbaar. Ten eerste is er de versie voor Thuisgebruik en Studenten voor één pc, één tablet en één smartphone. Hiervoor betaalt u per jaar € 69, of € 7 per maand. Het maandabonnement valt overigens altijd duurder uit, dus kies bij voorkeur voor een jaarabonnement. Wil u met meerdere gezinsleden op verschillende pc’s gebruik maken van Office, dan is er het Office 365-abonnement voor 5 pc’s, 5 tablets of 5 telefoons. Hiervoor betaalt u € 99 per jaar, handig als u bijvoorbeeld meerdere schoolgaande kinderen in huis hebt. Nadeel van het thuisabonnement is dat u er volgens de regels geen werkgerelateerde of andere commerciële activiteiten mee uit mag voeren. Ofwel: officieel mag u niet thuis in de avonduren nog even wat overwerk verrichten binnen deze abonnementsvorm. Wilt u dat wel, dan moet uitgeweken worden naar een zakelijk Office-abonnement. Meest interessante optie is dan Office 365 Business, voor het abonnement betaalt u – bij een jaarabonnement – € 8,80 per maand ofwel € 105,60 per jaar. U krijgt bij dit abonnement het recht om de volledige desktopversie van Office 365 op 5 pc’s (of Mac’s) te installeren, alsmede 5 tablets en 5 smartphones. 1 TB cloudopslag en diverse andere online-extra’s complementeren het geheel. Meer info: zie mijn.cc/office en mijn.cc/365.

TIP • Gratis? Hebt u alleen behoefte aan de eenvoudige online Office-onderdelen, dan is er ook een gratis weg om ermee aan de slag te kunnen. Maak simpelweg een account aan bij OneDrive (onedrive.live.com), dit kost u niks. Bent u eenmaal ingelogd bij OneDrive, dan klikt u op Maken en daarna op een van de gewenste onderdelen. Uiteindelijk starten dezelfde web-apps op als die in Office 365, maar dan zonder dat u er iets voor hoeft te betalen. Daar staat tegenover dat u ook flink wat extraatjes mist van Office 365, zoals de volledige op de pc installeerbare versie van Office, de mogelijkheid tot het opzetten van een website, de riante 1 TB opslagruimte en andere diensten.

 


 

2 gedachten over “Werken met Office 365: ook voor thuisgebruik (2)”

  1. Geachte heer Smit, Ik heb dit gelezen omdat ik sinds het weekend met het volgende probleem wordt geconfronteerd. Wij maken om twee reden gebruik van Office 365 dagen, wij gebruiken meerdere PC’s/Mac computers en bij dit abonnement krijgen we ondersteuning bij problemen. Nu ik zondag ons abonnement heb verlengd krijg ik automatisch de 2016 versie, maar nu mis ik een groot deel van mijn mails die ik heb gearchiveerd. Microsoft zegt dat ik verantwoordelijk ben voor het maken van back-ups. Maar ik dacht dit keurig te hebben gedaan. Dus een waarschuwing in bovenstaande aanbeveling vindt ik wel op zijn plaats.

  2. Heel vervelend dat een deel van uw mail-archief is verdwenen. Dat zou natuurlijk niet zo moeten zijn. Ik kan u alleen maar verwijzen naar de blogposts over back-ups en systeemherstel die de afgelopen weken op het blog zijn verschenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.