De kogel is door de kerk: de Windows 10 laptop gaat de deur uit. Naar mijn vader in dit geval. Niet meer nodig, en geen zin meer om dat apparaat wekelijks aan te zetten om m bij de tijd te houden. Tijd voor een fabrieksherstel dus!
Alweer meer dan anderhalf jaar geleden maakte ik de overstap naar een iMac. Later kwam daar ook nog een macBook Air 2018 bij. Het maakt de Windows 10 laptop die hier staat overbodig. Hij is nog een tijd aangehouden als back-up, maar met de komst van de Air is die functie ook vervallen. Nu gebruikt mijn vader nog Windows 7 en daarvan loopt de support over een paar maanden af. De computer upgraden naar 10 is weinig zinvol, daar is ie echt te oud voor. Kortom: de oplossing ligt voor de hand: de uit begin 2017 stammende laptop alhier verhuizen naar Pa, daar kan ie nog jaren mee vooruit. Nu staat dat ding vol software waar hij niks aan heeft. Bovendien zijn er in de loop der tijd best wat problemen geweest met het systeem op het vlak van (updates van) het OS. Een schone installatie ligt dus voor de hand. Maar wat is de handigste weg?
Bestanden veilig stellen
Als eerste gaan we nog even goed kijken of er toch niet hier of daar nog wat achtergebleven belangrijke documenten staan, bijvoorbeeld op het bureaublad. Het handigst is het om – gewoon voor de zekerheid – alle documenten op het bureaublad en de map Mijn documenten te kopiëren naar een externe harde schijf of een NAS. Het meeste is al overgezet, maar voor de zekerheid zetten we een aantal mappen en bestanden toch even op een externe schijf. Als die klus geklaard is, weten we zeker dat er achteraf niet ineens dat moment optreedt waarbij je je realiseert een belangrijk bestand te missen.
Activatiecode
Nu is het tijd om de activatiecode van Windows 10 te achterhalen. Ja: in een moderne laptop zit deze in het BIOS verwerkt. Echter: dit systeem is direct na aanschaf naar Windows 10 Pro opgewaardeerd. En om de een of andere reden is Windows niet zo slim om tijdens zo’n upgrade de oude activatie aan een Pro-licentie te koppelen. Kortom: de upgrade-activatiecode is noodzakelijk om straks weer een Pro-versie terug te kunnen zetten. Het achterhalen van de activatiecode kan met het tooltje ProduKey. Kost gelukkig niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. Het is ’t meest praktisch om op de link Download ProduKey for x64 (als je een 64-bit versie van Windows gebruikt, anders klik je een link hoger) te klikken. Unzip het binnengehaalde bestand. Er zijn overigens allerlei taalmodules beschikbaar, maar die hebben voor dit eenmalige gebruik weinig zin. Dubbelklik op het geunzipte bestand ProduKey.exe. Je ziet nu in het venster van ProduKey achter Windows 10 Pro (of welke andere versie ook) je Windows activatiecode. Noteer die op een veilige plek! Je kunt nu de ProduKey-bestanden weer verwijderen als je dat wilt. Mocht je nog andere software willen (her)installeren op de weggever, dan is het zaak om na te gaan of je ook daar de serienummers en activatiegegevens van achter de hand hebt.
Drivers
We gaan een fabrieksreset uitvoeren op deze laptop. We gaan ervan uit (hopen…) dat daarbij alle oorspronkelijk geïnstalleerde drivers van de fabrikant – Asus in dit geval – weer geïnstalleerd worden. Omdat daarover nogal wat tegenstrijdige berichten bestaan, gaan we voor de zekerheid toch eerst de bij deze laptop behorende drivers downloaden. Juist in laptops tref je namelijk nogal eens wat ‘exotische’ onderdelen aan die zonder driver echt niet werken. Denk aan iets simpels als kunnen aan- of uitzetten van de toetsenbordverlichting bijvoorbeeld, of een net wat meer exotische kaartlezer. Vergeet ook zeker de chipset-driver niet. Bewaar deze op een extern opslagmedium; de harde schijf in de laptop wordt straks immers compleet gewist! Is ook die operatie geslaagd, dan is het tijd om het systeem echt schoon te installeren. Dat gaan we een dezer dagen doen; de voorbereidingen zijn gedaan! Wordt vervolgd dus…
De twee vervolgblogposts over dit onderwerp kun je HIER en HIER vinden.

Meer leren over Windows 10? Check dan het gloednieuwe boek Leer jezelf SNEL… Windows 10, 3e editie van Bob van Duuren eens. bomvol tips en trucs, waarmee je je heel snel thuis gaat voelen in dit OS.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Als die vervelende 10 overgeheveld is naar paps, gaan jullie nog wel door met waarschuwingen aangaande het idiote gedrag van Windows 10? Was altijd zeer leerzaam!
Vrees niet, het is er inderdaad maar eentje ;o) Er blijft nog achter om over te schrijven! Maar het werd voor mij echt te veel om te onderhouden, dat kostte wekelijks gewoon echt te veel tijd.
Ronald heeft nog meer Windows-computers….
*snik*