Per augustus 2024 regelt de Europese AI-wet welke toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wel en niet zijn toegestaan, en aan welke voorwaarden AI-leveranciers en -gebruikers moeten voldoen bij het toepassen van de toegestane AI om compliant te worden en te blijven. De AI-wet (AI Act) is een verordening met risicocategorieën voor AI, bepalingen per risicocategorie en verplichtingen die afhangen van de rol van degene die de AI toepast. Hierdoor is de AI-wet geen eenvoudige wet die je simpelweg volgt en toepast.
Gids voor het toepassen van de EU AI-wet
Tieme Woldman schreef de Gids voor het toepassen van de EU AI-wet om AI-leveranciers en -gebruikers te helpen die AI-wet toe te passen. Het doet dat door inzicht te geven in wat de AI Act is en door de stappen te beschrijven die men moet uitvoeren om compliant te worden en te blijven. Hieronder lees je een voorbeeld van het begin van hoofdstuk 3 van het boek: Wat is de AI Act? (Een interview met de schrijver van het boek lees je HIER op dit blog.)
AI navigeert ons onder meer door onbekende steden en ontwikkelt nieuwe antibiotica om levensbedreigende bacteriën te bestrijden. Via dit soort toepassingen maakt AI onze levens eenvoudiger en beter. De invloed die AI heeft en gaat hebben is zo groot dat men nu al spreekt van AI als vierde industriële revolutie. Maar zoals alle grote ontwikkelingen heeft AI potentieel ook een schaduwkant. Want AI kan ook mensen op basis van uiterlijke kenmerken discrimineren. Of AI kan ons via bewerkte video’s onbewust manipuleren om onze mening of ons stemgedrag te beïnvloeden.
De EU heeft de AI Act opgesteld en per 1 augustus 2024 ingevoerd om burgers te beschermen tegen de mogelijke nadelige gevolgen van AI. In dit hoofdstuk Kijken we naar het doel en de scope van de AI Act, en naar de opzet en werking van de AI Act, inclusief de uitvoering en handhaving.
Lees verder Wat is de AI Act?