Afronden in soorten en maten met Excel

Afronden van getallen in Excel kan op allerlei manieren

Afronden van getallen in Excel kan op allerlei manieren. Je kunt in Excel afronden op twee decimalen, op hele getallen, op tientallen, op vijf cent, naar boven of naar beneden, naar even of oneven getallen en naar andere veelvouden. Hoe je dat wilt doen bepaal je zelf en lees je in dit uittreksel afkomstig uit mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek.

Je kunt getallen afronden naar boven en naar beneden en de manier waarop dat gebeurt, zet je precies naar je hand. Je kunt afronden op twee decimalen, op hele getallen, op tientallen, op vijf cent, naar boven of naar beneden, naar even of oneven getallen en naar andere veelvouden. Bij procenten is het even opletten geblazen en bij negatieve getallen kies je of die naar nul toe gaan of van nul af. Wil je een getal delen en alleen de rest zien, dan gebruik je REST. Voor het hele gedeelte van de deling is er QUOTIENT.

Verder kun je afronden in grotere stappen, naar het volgende even of oneven getal. En een manier van afronden die niet alledaags is, maar misschien wel eerlijker, is de Banker’s methode. Kortom: afronden in soorten en maten met Excel!

Afronden: hoe het niet moet

Het ligt voor de hand om getallen af te ronden door te klikken op de knop Minder decimalen. Staat er in een cel bijvoorbeeld 1,3 dan zie je na een klik op Minder decimalen alleen 1. Maar vergis je niet: je haalt zo alleen voor het oog de decimalen weg, Excel blijft wel met de eigenlijke waarde rekenen. In de formulebalk kun je die echte waarde terugvinden. Typ eens tweemaal 1,3 in twee cellen onder elkaar en tel die op. Selecteer dan die drie cellen en klik op Minder decimalen tot alle decimalen weg zijn; je ziet dan tweemaal een 1 en de uitkomst is 3. Zo lijkt er te staan: 1 + 1 = 3. In werkelijkheid is de berekening 1,3 plus 1,3 en dat is 2,6 maar die zie je in de afgeronde weergave als 3.

Het onzichtbaar maken van decimalen is dus niet de juiste manier om getallen af te ronden. Gebruik daarom een rekenfunctie voor afronden om dit soort verrassingen te voorkomen. Excel heeft er verscheidene en in dit hoofdstuk lees je daarover.

De functie AFRONDEN

Getallen afronden gaat met de functie AFRONDEN. Dat verloopt volgens de algemene regel: cijfers van 5 en hoger worden naar boven afgerond, cijfers onder de 5 naar beneden.

Afronden in soorten en maten met Excel

Resultaat: een getal, afgerond op het opgegeven aantal decimalen.

Je rondt bijvoorbeeld 123,45678 af naar een heel getal met:

=AFRONDEN(123,45678;0)

Afgerond op nul decimalen zie je 123.

• Om dat te controleren, klik je enkele keren op de knop Meer decimalen. Je ziet 123,0000 als het getal is afgerond naar een heel getal.

Help! ‘Te weinig argumenten ingevoerd’

Mogelijk verschijnt er een venster met de mededeling: ‘U hebt voor deze functie te weinig argumenten ingevoerd’. Controleer of je misschien het tweede argument bent vergeten, namelijk het aantal decimalen. Zo is het niet voldoende om op te geven:

=AFRONDEN(12,87)

Je moet hierin nog instellen hoeveel cijfers je achter de komma wilt hebben.

Afronden op twee decimalen

Werk je met bedragen, dan wil je twee cijfers achter de komma overhouden. Dat gebeurt in de formule:

=AFRONDEN(123,45678;2)

Het betreffende getal wordt afgerond naar 123,46.

Meestal zul je het getal dat je wilt afronden niet in de formule zetten, maar verwijs je naar een cel met een berekening. Bijvoorbeeld de cellen B2 tot en met B12 worden in B13 opgeteld met de formule:

=SOM(B2:B12)

Om het totaal in B13 af te ronden op twee decimalen plaats je in B14 de formule:

=AFRONDEN(B13;2)

Optellen en meteen afronden

In plaats van eerst de cellen B2 tot en met B12 op te tellen met =SOM(B2:B12) in B13 en die uitkomst vervolgens af te ronden met =AFRONDEN(B13;2) in B14, kun je deze twee stappen in één formule zetten. Je plaatst dan de optelformule van B13 meteen tussen de haakjes van het afronden. Dat ziet er zo uit:

=AFRONDEN(SOM(B2:B12);2)

De tussenstap met =SOM(B2:B12) is nu genest binnen deze formule.

Afronden in soorten en maten met Excel
Je kunt meer functies binnen een formule combineren. Met één formule tel je de getallen op en worden ze meteen afgerond.

Wiskunde en statistiek in Excel

Wiskunde en statistiek in Excel

Nog veel meer weten over Afronden in soorten en maten met Excel? Lees dan mijn boek Excel aan het werk, functies voor wiskunde en statistiek. Daarin worden honderd rekenfuncties van Excel besproken op het gebied van wiskunde en statistiek. Die worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Je leert hoe je een functie gebruikt, zodat je die kunt toepassen in je eigen werk, studie of hobby.

Nadat je hebt gezien hoe je een formule samenstelt, ga je de diepte in. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • optellen, tellen en gemiddelde berekenen
  • totaal, aantal en gemiddelde voor een beperkte groep berekenen en op meer criteria
  • afronden in allerlei stappen
  • werken met breuken en logaritme
  • willekeurige getallen trekken
  • kansen en standaardafwijking berekenen
  • getallen in groepen verdelen met statistische functies
  • correlatie, trend en regressie tussen getallenreeksen vinden

Dit boek is te gebruiken met Excel 2010 tot en met 2019 (en Microsoft 365).

Je kunt negentig gratis oefenbestanden bij dit boek downloaden. In de ene helft staan alleen de gegevens zodat je zelf aan de slag kunt, in de andere helft van de bestanden zijn de voorbeelden helemaal uitgewerkt.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.