Facebook is nog lang niet van de Europese consument af. In België, Spanje, Portugal en Italië organiseren consumentenorganisaties een massaclaim. Met als inzet €200 per (deelnemende) Facebookgebruiker.
Eigenlijk hebben we de afgelopen tijd geleerd dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maar in één ding echt geïnteresseerd is: geld. En omdat hij gezien de toch wat zwakke optredens bij zowel de Amerikaanse overheid als het Europese parlement relatief slapjes reageerde, pakt het in de intro genoemde groepje landen het anders aan. Met als hoofddoel Zuckerberg daar te raken waar ie het ’t meest voelt: in zijn portemonnee. Het idee is een massaclaim van alle Facebookgebruikers uit die landen, waarbij als insteek het datamisbruik rondom Cambridge Analytica wordt genomen.
Ook Belgische actie
Zoals op de Belgische actiesite van Test-Aankoop valt te lezen: ‘De gegevens van meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers werden gedeeld met Cambridge Analytica zonder dat zij hiermee hadden toegestemd. Ondertussen lijkt dit schandaal nog maar het topje van de ijsberg te zijn’. Vervolgens wordt een bedrag van minstens €200 Euro per Facebookgebruiker aan schadevergoeding geëist. En – zo lezen we iets verder op de gelinkte pagina: ‘Gebruikers moeten te allen tijde baas zijn van hun eigen gegevens, weten waarvoor deze worden gebruikt en een correcte vergoeding ontvangen voor de toegevoegde waarde die hun gegevens hebben betekend voor ondernemingen die er gebruik van hebben gemaakt. Wanneer hun gegevens onwettelijk worden gebruikt, moeten ze schadeloos worden gesteld’. Dit alles onder de motto’s ‘#NotYourPuppets’ en ‘#MyDataIsMine’.
Nederland doet niet mee
Wat ons betreft een uitstekende actie, laat die Zuckerberg maar eens een (Europees) poepie ruiken! Wel jammer dat de Nederlandse Consumentenbond dan weer niet meer doet. Maar misschien hadden die het te druk met hun ook niet onbelangrijke maar helaas verloren strijd tegen Samsung. Feitelijk is het opvallend dat maar vier EU-landen meedoen aan de massaclaim. Als alle EU-leden mee hadden gedaan was het effect natuurlijk nog veel groter geweest! Ook geldt dat gebruikers zich eerst moeten aanmelden op de website van de landelijke consumentenorganisatie in hun land. En dan moet je maar weer hopen dat je door hen weer niet tot in lengte van jaren bestookt wordt met promo- en bedelmailtjes.
Europa heeft privacy hoog zitten
Hoe dan ook, het is duidelijk dat de praktijken van Facebook in ieder geval in Europa niet meer kunnen. Laat het een wijze les zijn voor andere bedrijven die ongebreideld gegevens verzamelen, verhandelen en misbruiken. De EU is verre van perfect en er valt best nog het een en ander op het bureaucratisch geheel aan te merken. Maar (digitale) privacy is in ieder geval een van de dingen waarin ‘Brussel’ uitblinkt.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.