Apple HomePod

De Apple HomePod is een dompod

Als je op de Nederlandse site van Apple kijkt, lees ik dat de Apple HomePod – de slimme speaker van Apple – vanaf vrijdag 9 februari verkrijgbaar (is). Hij kan vanaf aanstaande vrijdag 26 januari online worden besteld in de VS, het VK en Australië. In Frankrijk en Duitsland wordt HomePod in het voorjaar verwacht. Niet in Nederland. Wanneer dan wel in Nederland? Geen idee. Het is eigenlijk net als de slimme speakers van Amazon en Google. Die verstaan ook geen Nederlands en zijn hier daarom niet officieel verkrijgbaar. De vraag is echter: wil jij er een? En zo ja: Amazon, Apple of Google?

Volledige be-chromecast

Ons huis is volledig be-chromecast. In de huiskamer hangt er een aan de stereo-installatie. In mijn werkkamer aan een oude set computerspeakers, in de keuken aan een stereo-radio-cd-speler. Bijna overal in huis muziek, vanaf onze mobieltjes en tablets te bedienen. We gebruiken Spotify en mijn digitale muziekverzameling – uit iTunes – heb ik verhuisd naar Google Music (de gratis versie). De vraag is dus: moeten wij een slimme speaker erbij? Ja, voor die ene werkkamer die nog geen speakers heeft. Dat zou een Sonos-speaker kunnen zijn, maar moet ie slim zijn?

Domme Sonos

Een Sonos One bijvoorbeeld voor erbij. Dat is ook een slimme speaker, die in Nederland dom gehouden wordt, omdat Alexa – Amazon – nog geen Nederlands verstaat. Wat zou ik eigenlijk willen van een slimme speaker? Kunnen roepen: Hey Alexa, zet ‘Lights from the chemical plant’ eens op! Ach, ik vind het leuk om even in Spotify-bibliotheek te bladeren en dan wat te kiezen. Licht aan en uit? Wij zijn nog niet van het Internet der Dingen (IOT). Een domme speaker is voor mij voldoende. Wat die speaker in ieder geval wel moet kunnen is Spotify en Google Music ondersteunen. En dat doet die nieuwe Apple HomePod niet. Sorry,sorry… Alleen Apple Music in de Apple Walled Garden.

Apple HomePod

Apple HomePod

Nu die HomePod eindelijk in een aantal landen op de markt is, zijn er ook besprekingen van dat apparaat. Die zijn enthousiast over de geluidskwaliteit. Beter dan de Sonos. Het geluid van de speaker past zich aan de kamer aan. In het algemeen worden de mogelijkheden van Siri nogal beperkt gevonden. Siri is een beetje het domme broertje/zusje van Alexa en de Google Assistent(e). Soit. Dat wordt vast nog wel beter. Wat misschien niet beter wordt is dat je vastzit aan Apple Music. Geen Spotify of muziek van andere partijen. Je zit vast aan Apple.

Apple-universum

Apple wil graag dat je in het Apple-universum blijft. Als je eenmaal iMessage gebruikt met je vrienden, kom er dan maar eens vanaf. Op Android of Windows kun je er niet mee kletsen. Apple houdt haar eigen apps graag op het eigen platform.Op iTunes na misschien, maar ja, wie gebruikt dat nog? Bij de HomePod is het ‘t meest duidelijk: geen andere muziekdiensten dan die van Apple. Als je de – dure – HomePod aanschaft zit je daar de komende jaren aan vast (Lees HIER en HIER twee verhalen over Apple’s Walled Garden). Als je dat niet erg vindt, even goede vrienden. Ik houd het voorlopig op de muziekinstallaties hier in huis en misschien een domme Sonos erbij. En een speaker die voortdurend naar ons luistert? Daar ben ik nog niet uit. Dat hoeft van mij nog niet zo…

2 gedachten over “De Apple HomePod is een dompod”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.