Om geweldige landschapsfoto’s te kunnen maken, moet je een paar valkuilen vermijden. Als je ze in gedachten houdt, zal je fotografie daar zeker van profiteren. Je landschapsfoto’s gaan er gegarandeerd een stuk beter uitzien. De zeven doodzonden van landschapsfotografie…

1. Rimpelig water. Als je een meertje of gezellige haven fotografeert, is het mooi om ervoor te zorgen dat het water glad is. Dan krijg je een mooie weerspiegeling. Vermijd dus rimpelig water.
2. Bevroren water in watervallen. Zorg bij watervallen voor dat gladde, zijdezachte water door de sluiter langer open te zetten. Niets ziet er zo amateuristisch uit als een bevroren waterval. Hoe langer je sluiter open is, hoe gladder de waterval zal lijken. Experimenteer met de tijd voor het beste effect.
3. Lege, wolkenloze luchten. Een wolkeloze lucht is vaak een nietszeggend wit vlak op je foto. Vermijd dat en zorg dat er altijd een wolkje aan de lucht te zien is. de meeste mensen vinden wolken gewoon mooi, maar bij landschapsfotografie hebben ze een functie.
4. Hard zonlicht midden op de dag. Dit licht lijkt wel bedacht om de natuur en iedereen die een camera vasthoudt en deze op een willekeurig landschap richt eens flink te straffen.
5. Een scheve horizonlijn. Als er iets is dat mensen gek maakt als ze naar een foto kijken, is het een scheve horizonlijn.
6. Afleidende rommel langs de randen. Het is vooral dodelijk omdat je het zo gemakkelijk over het hoofd ziet als fotograaf. Het staat echter wel voor altijd vast in je beeld en je hebt er niets aan.
7. Geen voorgrondobject: als je foto geen sterk object op de voorgrond heeft, is hij vrijwel mislukt.
En… nu we hier toch zijn: maak geen foto’s van dode bomen of boomstronken. Oké, ik zei dat er in de landschapsfotografie maar zeven doodzonden waren, maar deze kon ik niet ongenoemd laten.
Bonustip
Als je echt vooruit wilt met je fotografie, denk dan niet meer in enkele beelden. Maak een serie en zorg dat de afzonderlijke foto’s met elkaar samenhangen. Vertel daarmee een verhaal of illustreer een concept. Zo krijgen je foto’s veel meer inhoud.
Deze blogpost De zeven doodzonden van landschapsfotografie is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog. Een andere tip – Gebruik wolken in landschapsfotografie – vind je HIER.

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.
…tenzij je als beeldend kunstenaar fotografie als medium benut, dan is het verstandiger alle zogenaamde richtlijnen en doodzonden aan je laars te lappen. Zie ook:
https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity?language=nl&mc_cid=162882f98f&mc_eid=e27a029d75&fbclid=IwAR02u6d6XjXMpB54dJ_jhOcYZbNY92lCAUKboYlSblbgNHXej7I_k6NOqlE
Zeker! Edward Weston maakte prachtige foto’s van dode bomen en boomstronken….