Excel kent heel veel handigheidjes. Zoals bijvoorbeeld gegevens importeren van een webpagina naar Excel. Onderstaande tekst is een uittreksel mijn boek Gegevens verwerken in Excel.
Een schat aan informatie
Op internet vind je een schat aan informatie. Gaat het om vaste gegevens, dan kun je ze ophalen met kopiëren en plakken. Bij het plakken is het verstandig om op de rechtermuisknop te klikken en in het volgende menu onder Plakopties Waarden te kiezen, want dan krijg je de data zonder ongewenste opmaak.
Er zijn ook gegevens die regelmatig veranderen, zoals koersen en valuta. Daarvoor kun je een verbinding aanleggen, zodat die data steeds worden bijgewerkt. Om die gegevens in Excel te kunnen importeren, moeten ze op de desbetreffende webpagina wel in een tabel staan.
• Hier volgt de werkwijze voor Excel 2019 (en 365). Werk je met Excel 2016 of ouder, dan wordt alles ook voor die versies verderop haarfijn uitgelegd in het boek.

Gegevens importeren van een webpagina naar Excel
Je importeert de gegevens van een webpagina als volgt. We nemen als voorbeeld debeurs.nl/koersen. Ga eerst naar de desbetreffende website en kopieer het adres vanuit de adresbalk van de browser. Klik in Excel op de tab Gegevens en klik op Van het web; het venster Van web verschijnt. Klik in het vak onder URL en plak het adres met een druk op Ctrl+V; of typ daar het webadres.
• Mogelijk verschijnt het venster Webinhoud openen met een vijftal opties. Ik raad je aan om dan Anoniem te kiezen, want voor de andere opties heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.
Klik op OK; het venster Navigator verschijnt. Excel laat de tabellen zien die op de website zijn aangetroffen. Selecteer de tabel die je wilt ophalen. Excel aan het werk Gegevens verwerken in Excel
• Er staat altijd een tabel in de lijst die Document heet, die slaat op de webpagina als geheel en die zou ik niet nemen.
Kies je een tabel, dan laat Excel een voorbeeld van zijn gegevens zien. In dit voorbeeld kiezen we Koersen»Europa, lokale beurzen; je ziet het voorbeeld van de tabel rechts in het venster. Klik op Laden (onder in dit venster); je krijgt de gegevens in tabelvorm in het werkblad.


- Lees verder bij de paragraaf Interval van het bijwerken aanpassen.
Oudere versies van Excel
Gegevens van een webpagina halen kan ook met Excel 2016 of ouder, maar in die versies werkt dit een stuk lastiger. Tabellen op een website worden niet gemakkelijk herkend en als je getallen van een Engelstalige site haalt, krijg je gedoe met de punt voor decimalen. Je zult dus enige moeite moeten doen om een geschikte webpagina te vinden. Met bijvoorbeeld valutawijzer.nl werkt het goed. Klik op de tab Gegevens en klik op Van web; het venster Nieuwe webquery verschijnt. Typ het webadres bovenin bij Adres, valutawijzer.nl in dit voorbeeld en klik op Ga naar. Grote kans dat je vensters met de melding Scriptfout te zien krijgt. Klik steeds op Nee (kijk niet vreemd op als je dat een keer of tien moet doen). Trek dit venster groter via de hoek rechtsonder.
Bij de tabellen die bruikbare gegevens bevatten, staat een geel vierkantje met een pijl erin. Scrol naar het kopje Alle valuta en klik op het vierkantje met pijl dat daaronder staat; de pijl verandert in een vinkje en de tabel wordt gemarkeerd (of kies op dezelfde manier de tabel Populaire valuta als je daaraan genoeg hebt). Klik op Importeren; er verschijnt een venster. Laat je de standaardopties staan, dan worden de gegevens geplaatst vanaf cel A1 in het werkblad dat je in beeld hebt (je kunt in dat venster een andere cel kiezen, die de linkerbovenhoek wordt waar de data komen, en je kunt Nieuw werkblad kiezen). Klik op OK; je ziet de melding ‘valuta.nl: gegevens ophalen’ en even later staan de valuta in het werkblad.

Deze wisselkoersen worden vergeleken met 1 euro. Bij bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar staat 1,17 in C3, dat lees je als: 1 euro is 1,17 Amerikaanse dollar. Wil je de waarde ook andersom zien, plaats dan in D3 de formule:
=1/C3
Die uitkomst lees je als: 1 Amerikaanse dollar is 0,85 euro. Het is ook mogelijk om de frequentie van het bijwerken van de gegevens aan te passen. Hoe dat in z’n werk gaat lees je in het boek. Wat je nu alvast geleerd hebt is, gegevens importeren van een webpagina naar Excel heel veel mogelijkheden biedt!
Leuke tip? Je vindt er nog veel meer in het boek Gegevens verwerken in Excel van Wim De Groot. Met Excel kun je behalve rekenen ook gegevens bijhouden. Die kunnen in een eenvoudige tabel staan of in een professionele database. Vervolgens wil je die gegevens op een bepaalde manier op een rij zetten, verbanden zien, ze analyseren en conclusies trekken. Dat leer je in dit boek. Je hoeft hiervoor niet veel ervaring met Excel te hebben. De voorbeelden in dit boek worden helder uiteengezet, zodat je ze kunt aanpassen voor je eigen werk. Kortom: prima leesvoer voor een ieder die ook eens wat andere mogelijkheden van ‘s werelds meest bekende spreadsheet wil leren kennen.
- Werken met datum en tijd in Excel
- Cellen kleuren met voorwaardelijk opmaak in Excel
- Werken met lijsten in Excel
- Sneller zoeken in Excel, zo werkt het…
- Grafieken maken in Excel
- Formules opstellen in Excel
- De functie KIEZEN in Excel
- Werken met tekst in Excel
- Talstelsels converteren in Excel

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.