Dronefotografie: je drone goed leren kennen

Foto hierboven: De Keukenhof – © Wiebe de Jager.

dronefotografieDit is het tweede deel van hoofdstuk 3 uit het boek van de maand oktober Focus op Fotografie: Dronefotografie van Wiebe de Jager. Het behandelt de voorbereidingen op je eerste vlucht. Raak vertrouwd met de werking van je drone, ga ‘droog’ oefenen en maak een pre-flight checklist! Het eerste deel uit dit hoofdstuk vind je HIER. Voorproefjes uit hoofdstuk 1 van het boek vind je HIER en HIER. (H.F.)

De verleiding is groot om meteen na het uitpakken van je nieuwe drone te kijken hoe hoog hij kan en wat de topsnelheid is. Het is echter verstandiger om eerst rustig de mogelijkheden en eigenschappen van je drone te verkennen. Ga naar een rustig veldje of weiland en maak daar een paar oefenvluchten, totdat je vertrouwd bent geraakt met de controller en vliegeigenschappen van je drone. Als je later foto- of video-opnamen wilt gaan maken is het van groot belang dat je de besturing van je drone optimaal in de vingers hebt.

TIP • OEFEN ‘DROOG’! Als je een drone hebt gekocht met een losse gimbal en camera, laat deze dan in eerste instantie achterwege: mocht er tijdens het oefenen iets misgaan, dan ben je niet meteen ook deze kostbare apparatuur kwijt. En als je gaat vliegen met een GoPro, zorg dan dat de wifi-verbinding van de camera uitgeschakeld is om interferentie te voorkomen.

Ga eerst eens met je drone oefenen boven een verlaten weiland, om zo de besturing goed in de vingers te krijgen.
Ga eerst eens met je drone oefenen boven een verlaten weiland, om zo de besturing goed in de vingers te krijgen.

Voordat je gaat vliegen check je een aantal zaken. Vergewis je er eerst van dat je überhaupt mag vliegen op de locatie waar je wilt opstijgen. Ligt die plek in een zogeheten plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied of een gesloten luchtruim, kijk dan eerst op de website van de Operationele Helpdesk Luchtverkeersleiding Nederland (OHLN), www.lvnl-ohd.nl, om te zien wat er wel en niet is toegestaan.
Natuurlijk zorg je ervoor dat de accu’s van zowel je drone (en eventuele reserveaccu’s) en camera (indien van toepassing) als de controller goed opgeladen zijn. Ook de accu’s van eventuele accessoires, zoals een smartphone/tablet, FPV monitor en range extender zijn opgeladen. Verder heb je het weerbericht goed bekeken, zodat je niet overvallen wordt door winderig weer of regenbuien.

De app Drone PreFlight geeft overzichtelijk weer waar er in Nederland vliegbeperkingen gelden. Bron: Aeret.
De app Drone PreFlight geeft overzichtelijk weer waar er in Nederland vliegbeperkingen gelden. Bron: Aeret.

TIP • NO-FLY ZONES Sommige drones beschikken over een ingebouwde kaart met no-fly zones. Zodra je in de buurt van een vliegveld komt, weigert de drone op te stijgen of kun je niet boven een bepaalde hoogte komen. Evengoed is het verstandig om niet blindelings op deze functie te vertrouwen. Een handige app om te zien waar je wel en niet mag vliegen in Nederland is Drone PreFlight, zie www.drone.aeret.nl. Voor amateurvliegers is de Basic-versie van de app gratis.

Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming kijk je goed rond: zijn er obstakels die je moet vermijden? Zijn er hoogspanningskabels in de buurt die een goede ontvangst van het radiosignaal kunnen verstoren? Kies een open plek waar je voldoende ruimte hebt om de drone veilig te laten opstijgen en waar je gedurende de hele vlucht goed zicht hebt op het luchtvaartuig. Zorg ervoor dat je niet tegen de zon inkijkt, ook niet zodra het toestel eenmaal is opgestegen. Vermijd opstijglocaties waar je onverwachte windstoten kunt verwachten, zoals naast een gebouw, in de buurt van een bomenrij of nabij een kloof.
U hebt voordat je gaat vliegen als het goed is het weerbericht bekeken en weet dus wat de verwachte windkracht ongeveer is. Het is handig om net voor het opstijgen nog even te controleren uit welke hoek de wind waait. Mocht je drone om wat voor reden dan ook geen GPS-signaal meer kunnen ontvangen en verlies je de controle, dan weet je in ieder geval welke kant de drone ongeveer op zal gaan.
***Hover_app Hover: een handige app die snel laat zien of de weersomstandigheden goed zijn en of er sprake is van overmatige zonneactiviteit.

hoverTIP • HOVER Een handige app die je kunt raadplegen om te zien of het wel veilig is om te vliegen is Hover (gratis beschikbaar voor iOS en Android). Als je de app opstart, kom je eerst in het ‘Flight Readiness Dashboard’. Hier zie je in één oogopslag of er regen verwacht wordt, wat de windsnelheid en -richting is, en of er momenteel zonnestormen gaande zijn die mogelijk van invloed zijn op de GPS-ontvangst. Als de weersomstandigheden goed zijn, krijg je een ‘ready to fly’ mededeling in beeld. Bij ‘caution’ moet je voorzichtig zijn, en bij ‘no fly’ kun je je drone maar beter aan de grond laten.

Zet de neus van de drone tegen de wind in en ga achter de drone staan. Schakel eerst je controller en FPV-display in (en een eventuele range extender) en daarna de drone. Wacht totdat deze zijn opstartritueel heeft doorlopen en een goede GPS-ontvangst heeft. Vlieg je voor de eerste keer of heb je een flinke afstand afgelegd, kalibreer dan eerst het elektronische kompas van de drone. Hoe dat moet verschilt per drone, kijk dus even in de handleiding.
Tot slot vraag je eventuele omstanders om een paar stappen terug te zetten. Mocht er bij het opstijgen iets misgaan en raakt je drone op drift, dan wil je niet dat deze een nieuwsgierige toeschouwer raakt. Laat de drone opstijgen en even een meter of twee boven de grond hangen. Als het goed is kun je de sticks loslaten zonder dat de drone noemenswaardig afdrijft. Als dat wel het geval is, probeer dan zo snel mogelijk te landen en kijk of je beschikt over een goed GPS-signaal.

TIP • PRE-FLIGHT CHECKLIST Zeker als je nog niet honderd procent vertrouwd bent met je drone is het verstandig om een pre-flight checklist te maken, die je altijd meeneemt als je erop uittrekt om ergens te gaan vliegen. Het is maar al te eenvoudig om iets te vergeten voordat je opstijgt: zijn alle accu’s volledig opgeladen? Is de omgeving in orde? Heb je een GPS-lock? Ben je niet vergeten om de transportbescherming van de gimbal af te halen? Zit er een geheugenkaartje in de camera? Enzovoort enzovoort.

Meer lezen? Bijvoorbeeld over de oefeningen om mee te beginnen of wil je de checklist die Wiebe zelf gebruikt weten? Koop dan het boek bij de uitgever of je favoriete (online)boekhandelaar en lees het blog dat bij het boek hoort www.handboekdronefotografie.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.