Achterdeurtje in WhatsApp

Er komt mogelijk een achterdeurtje in WhatsApp

Facebook overweegt om een achterdeurtje in te bouwen in WhatsApp, officieel om spam en ongewenste berichten te filteren. Dat klinkt helemaal niet goed!

Webwereld meldt dat Facebook overweegt om een achterdeurtje in WhatsApp in te bouwen. Daarmee worden berichten nog voor versleuteling geanalyseerd en – indien als ongewenst beschouwd – geblokkeerd. De software draait op je toestel waarop WhatsApp is geïnstalleerd zelf. Echter: in geval van een aangetroffen ongewenst bericht wordt dit doorgestuurd naar Facebook, zelfs als je aangeeft dat er niets van je berichten naar de social media-gigant gestuurd mag worden. Dat is een hele enge ontwikkeling, want het betekent ook dat bijvoorbeeld politie en justitie eindelijk zonder al te veel moeite mee zouden kunnen lezen met WhatsApp. Hoe en wanneer blijft dan volkomen onduidelijk, waardoor een vergelijkbare situatie als die met Skype ontstaat. Ook daarover is nooit duidelijkheid gekomen over hoe de versleuteling precies in elkaar steekt en of Microsoft overheden toegang geeft (of kan geven) tot Skype-communicatie die tegenwoordig allemaal centraal op Microsoft-servers is bewaard.

Overheden willen meelezen

Overheden mekkeren al sinds jaar en dag over de onmogelijkheid om versleutelde communicatie af te kunnen luisteren. Probleem is echter dat afluisteren van criminelen of terroristen gerechtvaardigd is, maar afluisteren van niet-criminelen niet. En elke overheid beschouwt het begrip crimineel als iets anders. Wat voor het ene autoritaire land een crimineel is, is voor de rest van de wereld een dissident of vrijheidsstrijder. Ook zou concurrentiegevoelige informatie op straat kunnen komen liggen. En wat als je onterecht verdacht bent? Waar ligt de grens? Precies om die redenen heeft iedereen recht op privacy. En daarbij behorende versleutelde communicatie, hoe vervelend ook in een wereld waarvan iedereen alles van iedereen wil weten.

Vertrouw niet op WhatsApp

Het moge sowieso duidelijk zijn dat het ronduit dom is om op de beveiligingen van WhatsApp te vertrouwen nu dat in handen is van ‘s werelds grootste dataverzamelaar ter wereld. Die bovendien ook niet schroomt om de wet aan z’n laars te lappen wat privacy betreft. Wil je echt op safe spelen wat je communicatie betreft, dan is het zaak om WhatsApp niet te gebruiken voor echt privacy-gevoelige zaken. Dat is misschien moeilijk omdat al je virtuele vrienden er gebruik van maken, maar onmogelijk is het zeker niet. We schreven eerder al eens over Signal. Dit is een open source communicatieprogramma dat gebruik maakt van onkraakbare versleuteling. Het biedt nagenoeg dezelfde mogelijkheden als WhatsApp, inclusief bellen en videobellen. Het geheel is gevat in een gebruiksvriendelijke gebruikersinterface, die eigenlijk nog overzichtelijker in elkaar steekt dan die van WhatsApp. Probeer echt eens afscheid te nemen van het ecosysteem van Facebook, puur om je eigen privéleven te beschermen.

WhatsApp

Meer weten over privacy online? Dan is er het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit). De moeite van het lezen zonder meer waard, met een paar leefregels en een scala aan adviezen houd je controle over je privézaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.