geheugenuitbreiding voor je Raspberry Pi 4

Geheugenuitbreiding voor de Raspberry Pi 4

Ontdek de Raspberry Pi

De productie van de RPI is weliswaar weer op gang gekomen, maar de kans dat je het gewenste model niet kunt vinden is aanwezig. Een geheugenuitbreiding voor de Raspberry Pi 4 is een optie. (Meer weten over het gebruik van en het werken met de Raspberry Pi? Lees dan het boek Ontdek de Raspberry Pi.)

Toegegeven: het is niet voor iedereen weggelegd om naar de soldeerbout (of equivalent) te grijpen om kant-en-klare hardware te upgraden. De kans dat er iets fout gaat is immers altijd aanwezig. Maar heb je onlangs een Raspberry Pi 4 weten te scoren met maar 8 GB werkgeheugen aan boord en blijkt dat toch net wat te weinig? Dan kun je overwegen om je geld (nogmaals) te investeren en de een inmiddels wat betere van 8 GB voorziene variant te scoren. Of zelfs een Raspberry Pi 5 die nog helemaal vers van de pers pasgeleden is uitgebracht. Maar zoals je in de aankondiging daarvan leest, zitten daar (nog!) wat haken en ogen wat software-compatibiliteit aan vast. Wil je direct aan de slag met zo ongeveer ‘alles’ wat er voor de RPI 4 aan de slag is, dan komt zeker bij inzet als desktopvervanger 8 GB RAM beslist van pas, zoals ook in mijn boek te lezen is.

geheugenuitbreiding voor je Raspberry Pi 4
De Raspberry Pi 4, deze keer fabrieks-af met 8 GB RAM aan boord.

Uitbreiden, voor de echte makers!

Collega Hans vond een tutorial (https://www.elektormagazine.nl/news/diy-ram-geheugenupgrade-voor-raspberry-pi-4) op de website van ‘s lands meest bekende elektronicatijdschrift Elektor. Let wel: de instructies zijn weliswaar vrij makkelijk te volgen en na te doen, maar zeker niet bedoeld voor absolute beginners! Heb je nog ergens een oude RPI 4 met slechts een enkele Gigabyte aan RAM liggen verstoffen, dan loont een dergelijke versie waarschijnlijk de meeste moeite. Mislukt het, dan heb je geen al te capabele Pi verloren. Lukt het wel, dan heb je voor een habbekrats een 8 GB Pi voor de prijs van het goedkoopste budgetmodel.

geheugenuitbreiding voor je Raspberry Pi 4
Hier leest en ziet u hoe u een 8 GB RAM-module op een Raspberry Pi 4 soldeert.

RPI 5: lekker snel en PCIe

En nu we die Raspberry Pi 5 – nagenoeg onvermijdelijk – toch even noemden: die blijkt uit diverse benchmarks en tests (zoals deze https://www.jeffgeerling.com/blog/2023/testing-pcie-on-raspberry-pi-5) een dikke twee tot drie keer sneller dan de Pi 4 te zijn. Nog belangrijker wellicht zijn de extra hardwaremogelijkheden. In het net gelinkte artikel wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan de aanwezige PCIe-bus. Middels een verloopkabel kun je hier (vooralsnog met wat tweakwerk) een scala van standaard PCIe-kaarten mee gebruiken. Standaard wordt de aansluiting nu gebruikt voor het koppelen van M2 ssd’s, maar zoals je op de pagina kunt lezen is er veel meer mogelijk. Grootste probleem zijn ontbrekende drivers. Grote kans echter, dat iets als Ubuntu voor de RPI straks een hele hoop van dat soort standaard hardware na installatie moeiteloos ondersteunt. Maar dat alles gaat simpelweg tijd kosten, dus voordat je echt volop kunt profiteren van al dat moois zijn we al snel weer minstens een jaar verder.

Over- en onderklokken van RPI 5

Last but not least is ook de Raspberry Pi 5 weer een geliefd object voor overklokkers. Van dezelfde auteur als die van het artikel hierboven lees je er hier (https://www.jeffgeerling.com/blog/2023/overclocking-and-underclocking-raspberry-pi-5) alles over. Geerling heeft de kloksnelheid van de RPI 5 weten op te krikken tot 3,1 GHz. Vanzelfsprekend heb je dan wel een verdraaid goede koeling nodig om de zaak dan enigszins stabiel te houden. Overklokken naar 2,6 GHz gaf een veel betere stabiliteit. Natuurlijk kun je je afvragen of overklokken – behalve voor de lol – echt zinvol is voor een SBC als deze. Bedenk ook dat de standaardkloksnelheid van 2,4 GHz al hoog is! Maar er zal vast een specifieke doelgroep zijn. Behalve overklokken is de RPI 5 ook te ‘onderklokken’. Dat kan dan weer wel handig zijn, bijvoorbeeld om – ten koste van snelheidsverlies – het energieverbruik terug te dringen. Maar in dat geval kun je ook voor een oudere RPI kiezen of zelfs een heel ander alternatief dat veel meer op een laag energieverbruik en minder op topsnelheid is gericht.

Hoe dan ook, zo maar weer eens een blik op wat recente en interessante zaken rondom de Raspberry Pi. Wil je meer over deze SBC (Single Board Computer) lezen, duik dan zeker eens in mijn hieronder genoemde boek.

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de Raspberry Pi

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de Raspberry Pi! In het boek Ontdek de Raspberry Pi nemen we je mee op een boeiende reis door de wereld van deze krachtige en veelzijdige minicomputer. Of je nu een beginner bent die net begint met experimenteren of op zoek bent naar inspirerende voorbeelden, dit boek biedt een gedetailleerde en praktische gids om het meeste uit je Raspberry Pi te halen.

Leer de verschillende versies van de Raspberry Pi kennen en ontdek welke het beste bij jouw behoeften past. We duiken in de installatie en configuratie van diverse besturingssystemen en laten je zien hoe je je Raspberry Pi kunt gebruiken als een betaalbaar alternatief voor een desktop-pc. Ook lees je hoe je een SSD kunt aansluiten.

Daarnaast maak je kennis met inspirerende voorbeeldprojecten die je kunt realiseren met een ‘losse’ Raspberry Pi. Van het bouwen van een mediacenter tot het opzetten van een gameconsole, je zult versteld staan van de mogelijkheden. Duik in de wereld van de Raspberry Pi en laat je creativiteit de vrije loop! Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • Kennismaking, aanschaf en benodigdheden
  • Besturingssysteem kiezen, installeren en gebruiken
  • SSD aansluiten op de Raspberry Pi 4
  • Leren programmeren met Scratch
  • Mediacenter maken met Volumio
  • Arcadekast bouwen met RetroPie
  • Accessoires voor de Raspberry Pi
  • Een overzicht van inspirerende voorbeeldprojecten

  • Raspberry Pi op batterijen
    Raspberry Pi op batterijen

    Een Raspberry Pi op batterijen laten draaien maakt de kleine krachtpatser nóg breder inzetbaar. In het veld bijvoorbeeld. Al dan niet af en toe bijgetankt door een zonnepaneel.

  • Raspberry Pi voor thuisautomatisering
    Raspberry Pi voor thuisautomatisering

    Met ’s werelds meest bekende SBC (ofwel single board computer) kun je alle kanten op. De Raspberry Pi voor thuisautomatisering gebruiken is een optie bijvoorbeeld.

  • Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC
    Alternatief voor de Raspberry Pi: de Odroid H3 SBC

    In mijn meest recente boek Ontdek de Raspberry Pi kwamen ze al voorzichtig aan bod: alternatieven voor de Raspberry Pi. Inmiddels draait hier een Odroid H3 SBC. En dat is een absolute wereld van verschil!

  • Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5
    Vernieuwingen van de Raspberry Pi 5

    Ineens was ie er dan toch: de Raspberry Pi 5. Tegen alle verwachtingen in, want de Raspberry Pi 4 is lange tijd extreem slecht (lees: niet) leverbaar geweest. Wat zijn de vernieuwingen van de Raspberry Pi 5.

  • koelen van de Raspberry Pi 4
    Het koelen van de Raspberry Pi 4

    De eerste generaties van de Raspberry behoefden eigenlijk niet echt koeling, maar het koelen van de Raspberry Pi 4 is toch wel noodzakelijk.

  • versies van de Raspberry Pi
    De verschillende versies van de Raspberry Pi

    Er zijn in de afgelopen jaren verschillende versies van de Raspberry Pi verschenen. We zetten ze hier eens voor je op een rijtje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.