Een kleurverloop in Affinity Designer is zo gemaakt, zeker in combinatie met de Fill Tool. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.
Tot nu toe hebben we alleen egale kleuren besproken. U kunt ook een kleurverloop (gradient) maken van de ene naar de andere kleur, al dan niet via tussenliggende kleuren. Dat gaat het meest gemakkelijk via de Fill Tool: het kleurrijke pictogram op de gereedschapsbalk, direct onder de Vector Brush Tool.
U maakt een kleurverloop als volgt:
- Activeer de Fill Tool via de gereedschapsbalk of de toets G.
- Klik op de vorm die u van een kleurverloop wilt voorzien. Er verschijnt een blauw randje (dit hoeft niet als de vorm al actief was omdat u deze bijvoorbeeld met de Move Tool had geselecteerd).
3 Sleep over de vorm vanaf het punt waar u het kleurverloop wilt beginnen naar het punt waar u dit wilt eindigen. Deze punten mogen buiten de vorm liggen. Er verschijnt direct een kleurverloop. Ook ziet u het kleurverloop weergegeven als lijn, met de begin- en eindkleur als bolletjes.

VERLOOP WIJZIGEN MET DE VERLOOPLIJN
Als u een verloop hebt gemaakt, is de verlooplijn zichtbaar. U kunt de lijn later opnieuw zichtbaar maken door de vorm met een verloop te selecteren met de Fill Tool. Met deze lijn kunt u de volgende zaken aanpassen:
- Richting en lengte: versleep de bolletjes aan het begin en eind van de lijn om de richting en lengte van het verloop te wijzigen.
- Kleuren: klik op een bolletje aan het begin of eind van de lijn om dit te selecteren. Nu kunt u de kleur daarvan aanpassen via het studiopaneel Colour of Swatches.
- Aantal kleuren: klik op de lijn om extra bolletjes en daarmee extra kleuren toe te voegen.
- Overgang: tussen elke twee bolletjes ziet u op de lijn een klein dwarslijntje. Dit geeft aan dat de overgang precies halverwege de twee kleuren plaatsvindt. Als u het dwarslijntje versleept, laat u een van de kleuren verder doorlopen.

VERLOOP WIJZIGEN MET DE CONTEXTUELE KNOPPENBALK
Het maken van een kleurverloop is een belangrijke, maar niet de enige toepassing van de Fill Tool. Daarom vindt u in de contextuele knoppenbalk van dit gereedschap ook opties voor andere typen vullingen.

- Context: kies hier tussen Fill of Stroke. Daarmee bepaalt u of u de vulling toepast op de vulling of de lijn van de vorm.
- Type: hier kunt u verschillende soorten vulling voor het geselecteerde element kiezen: None (geen vulling: de vorm of lijn is transparant), Solid (één kleur), Bitmap (afbeelding, zie volgende paragraaf) en vier soorten kleurverloop: Linear (lijn), Radial (cirkelvormig), Elliptical (ellipsvormig) en Conical (als een kegel die u van boven ziet). De verlooplijn verdwijnt of verandert van vorm, afhankelijk van de gekozen vulling.
- Kleurknop: als u hier op klikt opent u het contextuele kleurenpaneel. Hier kunt u bovenstaande opties ook aanpassen. Zie verder de paragraaf Transparante verlopen met de Transparancy Tool verderop.
- Knoppen: verder vindt u hier nog drie knoppen om een verloop of een andere vulling 90°te draaien, om te keren en om de verhouding tussen lengte en breedte vast te zetten.
Zo werkt Affinity Designer
In mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.
In dit boek neemt de auteur u mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. U maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:
- Paden en lijnen tekenen
- Vormen maken en bewerken
- Werken met kleur en kleurmodellen
- Objecten schikken, stapelen en verdelen
- Werken met artistieke en kadertekst
- Afbeeldingen importeren en bewerken
- Lagen aanpassen
- Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren
Lees verder ook eens dit artikel over laageffecten in Affinity of dit over Lagen mengen; met creatief combineren maakt u al snel bijzondere dingen!
Meer tips en trucs van Mark van Heck? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Affinity Designer-tips, plus interviews met Mark vind HIER.
Mark van Heck is sinds zijn jeugd altijd geïnteresseerd geweest in het leren, proberen en gebruiken van nieuwe creatieve technologie. Hij vervulde verschillende functies in ICT en onderwijs. Sinds 2007 is Mark onafhankelijke professional op beide gebieden. Hij bouwt websites, digitale leeromgevingen, interactieve leermiddelen, interactieve boeken en apps. Daarnaast geeft hij trainingen en schrijft hij inhoud voor digitale en traditionele lesmethodes, lespakketten en ander leermateriaal over ICT en andere onderwerpen. De boeken van Mark vind je hier