opsommingstekens in PowerPoint aanpassen

Opsommingsteken in PowerPoint aanpassen

Niemand heeft ooit verplicht gesteld dat opsommingstekens in de vorm van een balletje moeten zijn. Gelukkig kun je het opsommingsteken in PowerPoint aanpassen! Deze tip is afkomstig uit mijn Handboek PowerPoint 2021.

Goed, standaardisatie is prima natuurlijk. Maar het zorgt er helaas ook voor dat veel er tegenwoordig hetzelfde uitziet. En dan hebben we het niet alleen over tastbare producten, maar zeker ook over bijvoorbeeld documenten en presentaties. Nee, niemand zit te wachten op een PowerPoint-presentatie in oud-Gotisch lettertype (tenzij het de Vereniging van Liefhebbers Oud Gotische Lettertypen betreft). Maar je kunt hier of daar wel een beetje ‘spelen’ met ongeschreven regels. Zoals bijvoorbeeld net iets creatievers met opsommingstekens in PowerPoint aan de slag te gaan.

Ga voor iets anders

Het standaard opsommingsteken in PowerPoint aanpassen is prima te doen, en wel alsvolgt:

1 Selecteer alle tekst in het tekstvak (Ctrl+A) en klik – nog altijd onder Start op het omlaag gerichte pijltje naast de knop Opsommingstekens.

In het menu kunt u kiezen uit andere standaardopsommingstekens of zelf iets kiezen. Doe dat laatste.

2 Klik op Opsommingstekens en nummering. Het venster Opsommingstekens en nummering verschijnt.

3 Klik op het tabblad Opsommingstekens.
U ziet verschillende opties om uw bullets aan te passen. In het grote vlak staat dezelfde lijst met standaardtekens, maar met de knop Afbeelding krijgt u meer alternatieven in de vorm van een kleine afbeelding. Zo kunt u zoeken naar afbeeldingen die lokaal bewaard zijn op de vaste schijf of u zoekt online via Bing, terwijl ook (doorzoekbare) stockfoto’s beschikbaar zijn. Iets online zoeken kan een goede keus zijn, maar net als bij de tekstkleur geldt dat de keuze die u hier maakt in de hele diavoorstelling gehandhaafd moet worden. Gebruik dus niet op de ene dia groene vierkantjes en op de andere rode balletjes. Bovendien moet de kleur bij de rest van de opmaak passen. Het is dan ook vaak praktischer om een letterteken te kiezen. Als u na een zoekopdracht geen resultaten ziet, zijn deze wellicht verborgen. Oplossing: sleep het venster groter en voilà!

opsommingstekens in PowerPoint aanpassen
Klik op de knop Opsommingstekens en klik op Opsommingstekens en nummering voor meer opties.

4 Klik op de knop Annuleren in het venster Afbeeldingen invoegen en sluit dit venster vervolgens.

opsommingstekens in PowerPoint aanpassen
Een afbeelding als opsommingsteken kan leuk zijn, maar is niet altijd even functioneel. Mocht u het willen, dan kunt u zoeken naar onlineafbeeldingen.

5 Ook is het mogelijk een opsommingsteken uit een lettertypesymbool te laten bestaan. Klik hiervoor op de knop Aanpassen (in het onderliggende nog geopende venster Opsommingstekens en nummering), waarna u een teken uit een lettertype kiest.
Om te voorkomen dat het gekozen teken niet beschikbaar is op de presentatiecomputer (als dat een andere is dan waarop u de diavoorstelling ontworpen hebt), kunt u het best uit een van de tekens van het lettertype (normale tekst) kiezen. Ook dan is er voldoende keus, bijvoorbeeld een naar rechts gericht driehoekje.

6 Selecteer het gewenste opsommingsteken en klik op OK en nogmaals op OK in het onderliggende venster Opsommingstekens en nummering.

opsommingstekens in PowerPoint aanpassen
Kies een eigen opsommingsteken.

 

Op zoek naar meer tips over PowerPoint? Dan zit op dit blog helemaal goed! Volg deze link en verdiep je verder in het onderwerp.

Handboek PowerPoint 2021

Handboek PowerPoint 2021PowerPoint 2021 is het meest gebruikte programma om presentaties samen te stellen. Het is onderdeel van zowel Microsoft Office 2021 als Microsoft 365. U bedient PowerPoint met behulp van het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van PowerPoint zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek PowerPoint 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.

Tot de behandelde onderwerpen behoren:

  • presentaties vormgeven met thema’s
  • afbeeldingen invoegen
  • presenteren met geluid
  • videobeelden vertonen
  • werken met clipart
  • presentaties meenemen, delen en uitwisselen
  • objecten importeren en schikken

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.