Vorige maand verscheen het Handboek Apps programmeren met Flutter. Het is alweer de derde, geheel herziene editie van het boek ‘Apps ontwikkelen met Flutter’ en behandelt stap voor stap hoe u apps bouwt voor iOS, Android, macOS, Windows, Linux en het web op basis van één en dezelfde code.
Een nieuwe editie was nodig, want de ontwikkeling van Flutter staat niet stil. Grote bedrijven als Philips, Albert Heijn, Toyota, Google en nog veel meer gebruiken Flutter en het is inmiddels het meestgebruikte systeem voor cross-platform apps. Het systeem biedt veel mogelijkheden: als het in een app kan, kan het in Flutter. Toch is Flutter laagdrempelig en geschikt voor de beginnende programmeur. Vooral de mogelijkheid om veranderingen in de code zonder wachttijd op een simulator of echt apparaat terug te zien, maakt dat u vlot kunt programmeren in Flutter.
Voor wie is dit boek?
Flutter is een echte, volwassen programmeeromgeving die voor professionele apps gebruikt wordt. Binnen Flutter programmeert u in de taal Dart. Een programmeertaal leren is geen sinecure. Het is echt wat anders dan leren omgaan met een applicatie. Leren programmeren vergt in elke taal veel tijd. Verwacht dus niet dat u na het doornemen van dit boek direct als professioneel programmeur aan de slag kunt. Maar u bent wel in staat om relatief eenvoudige apps te bouwen, waarbij u gebruikmaakt van animaties, gegevensopslag, afbeeldingen, tekst en video, mail en links, allerlei schermindelingen, tekeningen en veel meer. Ook weet u hoe een app geschikt maakt voor verschillende platformen en publiceert. Verder heeft u een solide basis om u verder te ontwikkelen. Flutter is een hele geschikte taal om te beginnen met programmeren en daar kan dit boek bij helpen. De meeste programmeertalen lijken op elkaar, dus het gaat wel sneller als u al over wat kennis van een andere taal beschikt.
Waarom nog meer apps programmeren?
Er bestaan miljoenen apps voor alle denkbare functies. De kans dat u een unieke bestseller-app maakt en daar enorm rijk van wordt, is niet zo groot. Toch ben ik bijna elke dag bezig met nieuwe apps. Meestal is het idee niet nieuw, maar de specifieke toepassing wel. Ik maak bijvoorbeeld apps voor congressen (waarin mensen zich op kunnen geven voor workshops, locaties kunnen zien, wijzigingen doorkrijgen, enz). Daarnaast maak ik apps voor trainingen (om de eigen ontwikkeling te kunnen vastleggen) en applicaties waarbij mensen specifieke informatie kunnen vastleggen en delen, bijvoorbeeld in een werksituatie of sportevenement.
Maar het belangrijkste: het is vooral ontzettend leuk om zelf apps te bouwen. In het boek bouwt u onder andere stap voor stap een complete quiz-app, die u kunt aanpassen en in kunt zetten voor een feest, pubquiz, trainingsbijeenkomst of andere gelegenheid. Ik krijg regelmatig reacties van lezers die de app daadwerkelijk met succes en vooral plezier ingezet hebben en nu creatief bezig zijn met hun eigen, unieke apps. Geldt dat binnenkort ook voor u?
- ‘Hallo, ik ben ChatGPT!’ Een boek van en over ChatGPT
- Programmeer met Flutter apps voor alle apparaten
- Janne Spijkervet: ‘AI-toepassingen van vorig jaar worden nu al verslagen door nieuwe methodes’
- De juiste focuskeyphrase in Yoast
- Wat is YOAST SEO?
- De syntaxis van JavaScript
- Hoe begin je met JavaScript?
- Wat is JavaScript?
- Snapshots, revisies en back-ups op de Synology
Mark van Heck is sinds zijn jeugd altijd geïnteresseerd geweest in het leren, proberen en gebruiken van nieuwe creatieve technologie. Hij vervulde verschillende functies in ICT en onderwijs. Sinds 2007 is Mark onafhankelijke professional op beide gebieden. Hij bouwt websites, digitale leeromgevingen, interactieve leermiddelen, interactieve boeken en apps. Daarnaast geeft hij trainingen en schrijft hij inhoud voor digitale en traditionele lesmethodes, lespakketten en ander leermateriaal over ICT en andere onderwerpen. De boeken van Mark vind je hier