Geneste documenten in Adobe-software

Geneste documenten in Adobe-software

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

Het nesten van documenten in Adobe-software is feitelijk het koppelen of insluiten van een document. Wat het voordeel is van deze techniek en hoe het werkt leg ik uit in mijn boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow. Geneste documenten in Adobe-software.

Tot nu toe heeft u verschillende manieren geleerd voor het plakken, koppelen en insluiten van een document uit één specifiek programma in dat van een ander programma. En nu we deze technieken goed onder de knie hebben is het tijd om een niveau dieper te gaan door te ontdekken dat er echt geen beperkingen zijn bij het koppelen van documenten. Het nesten van een document is een onofficiële industrieterm die vaak gebruikt wordt, wanneer een document uit een bepaald programma wordt geplaatst in een ander document in hetzelfde programma, als een gekoppeld of ingesloten document.

Laten we dit even illustreren aan de hand van een voorbeeld in InDesign. Een InDesign-layout bevat vaak verschillende geplaatste beelden zoals Illustrator- of Photoshop-bestanden, JPEG-bestanden of andere bestandsformaten die vaak geplaatst zijn als koppeling. In dit geval kunt u deze InDesign-layout nemen en vervolgens plaatsen in een andere InDesign-layout (in tegenstelling tot het kopiëren en plakken van alle elementen).

nesten van documenten

Matryoshka-poppetje

Een genest InDesign document wordt op deze manier behandeld als een gekoppeld document. InDesign biedt zelfs specifieke importopties voor het plaatsen van een genest document, en ook het deelvenster Koppelingen zal een genest document duidelijk vermelden. En wanneer u even nadenkt over de reeds aanwezige koppelingen in het geneste document dan zult u zich realiseren dat deze koppelingen zich nu reeds twee niveaus diep bevinden in de compositie. Het lijkt wat op een Russisch matryoshka-poppetje waar één popje past in een ander, en dan weer in een ander, en zo verder.

Hier is nog een ander voorbeeld om het principe te illustreren:

1 Plaats een Illustrator-logo of pictogram in een ontwerp van een Photoshopbanner.

2 Plaats de Photoshop-banner in twee andere Photoshop-documenten, waarbij elk document een andere versie van een webpagina vertegenwoordigt.

3 Plaats nu het ontwerp van de webpagina in twee verschillende mockupbestanden – bijvoorbeeld een afbeelding van een laptop waarbij het ontwerp van de website op het scherm gemonteerd is. In dat geval zal de structuur er als volgt uit zien:

nesten van documenten

Het bijwerken van het originele logo of pictogram zal een update triggeren in het PSDbestand van de banner, dat op zijn beurt een update triggert bij beide website-PSD-bestanden, die dan een update triggeren in de mockup waarin de website geplaatst is.

Nesten versus kopiëren en plakken

Het is duidelijk dat het nesten van een document leidt tot opportuniteiten die niet mogelijk zouden zijn bij het kopiëren en plakken van objecten. Hieronder volgt een overzicht van enkele interessante use-cases en hun voordelen dankzij het gebruik van nesting.

Een interview met Bart Van de Wiele, de auteur van het boek, kun je HIER lezen. Een voorbeeld uit het boek – Adobe workflows, wat zijn dat? – kun je HIER lezen.

Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow

In het boek Photoshop, InDesign en Illustrator in de workflow leer je doeltreffender te werken bij het combineren van Photoshop, Illustrator en InDesign.

Zelfs als je al vertrouwd bent met Photoshop, Illustrator of InDesign, biedt Adobe Creative Cloud krachtige mogelijkheden voor een hogere doeltreffendheid en betere samenwerking die maar weinig ontwerp- en marketingprofessionals gebruiken. De projecten in Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign in de workflow – Classroom in a Book, zijn praktijkgericht, leren je flexibeler te werken en bovendien tijd te besparen door het toepassen van slimme en doeltreffende technieken. Dit boek is geschikt voor beginners én  ervaren gebruikers. Het boek biedt talloze tips en technieken die je helpen productiever te worden en te ontwerpen met hogere flexibiliteit.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.