iPadOS16

Safari in iPadOS 16: razendsnel pdf’s maken

Soms kom je in een nieuw OS verdraaid handige, maar kleine vernieuwingen tegen. Een voorbeeld daarvan is Safari in iPadOS 16. En dan met name de optie om snel pdf’s te maken via delen.

Vernieuwingen hoeven niet altijd groots en meeslepend te zijn. Liever niet zelfs, want dan ben je meestal heel veel tijd kwijt aan nieuwigheden onder de knie krijgen. Vaak zijn de graduele, bijna onder de motorkap verstopte handigheidjes veel belangrijker. Alleen daarom al is het prettig om te zien dat iets als iPadOS (en ook iOS) veel meer een evolutie dan een revolutie is met de jaarlijkse upgrades. Wil je echt nieuwe dingen toevoegen aan je telefoon of tablet, dan kan dat middels apps met specifieke functionaliteit. Het besturingssysteem fungeert – wat mij betreft – slechts als zo stabiel mogelijke host voor die apps. Hoe dan ook, die kleine verbeteringen dus die het leven veraangenamen. Samen met iPadOS 16 (en iOS 16, maar we focussen ons op de iPad deze keer) is ook een nieuwe versie van Safari ingebouwd. Open eens een webpagina en tik op de deelknop. Behalve de bekende deel-opties zie je helemaal bovenaan nu ook een knop Opties. Tik daar op.

Safari in iPadOS 16
Klik in de deelballon op Opties

Snel naar PDF

In het selectiemenu dat nu opent, kun je kiezen uit verschillende opties; standaard is Automatisch geselecteerd. Dat gaat niet altijd goed als je bijvoorbeeld deelt naar een PDF-viewer die ook met een scala aan andere bestandstypen overweg kan. Soms wordt dan alleen de html-link bewaard, soms een webarchief. Beiden zijn beduidend minder geschikt om te delen of archiveren dan een pdf-bestand. Klik dan ook op Pdf, vervolgens op Vorige en kies in de lijst met beschikbare apps (of in de balk met apps) je pdf-reader. Vervolgens opent daar de gemaakte PDF. Heeft als voordeel dat je niet de ‘omweg’ via afdrukken en preview meer hoeft te doorlopen, scheelt weer tijd. Gouden tip trouwens: scroll eerst even helemaal naar beneden in de pagina die je wilt omzetten naar PDF, dan weet je zeker dat ook alle afbeeldingen op die pagina meegenomen worden!

Safari in iPadOS 16
Kies Pdf om in PDF-formaat naar een app te delen.

Leesvriendelijke PDF

Er is ook nog een andere optie beschikbaar onder de genoemde knop: Reader-pdf. Kies je daarvoor, dan wordt een leesvriendelijke PDF aangemaakt, gestript van alle overbodige opmaak en andere poespas. Deze truc komt heel goed van pas bij webpagina’s die niet goed omzetten naar PDF. Vaak zijn dat ook de pagina’s die lelijk of verkeerd afdrukken. Iets om in het achterhoofd te houden dus!

Op ons blog vind je nog veel meer artikelen, tips en trucs betreffende iPadOS en ook iOS.

iPadOS 16

Wil je alles uit uw iPad halen? Dan heb je veel aan dit handzame en complete boek over de magische tablet van Apple, dat is bijgewerkt voor iPadOS 16. Hierin vind je alles over web, e-mail, foto’s, video, muziek, navigatie, FaceTime, agenda, contacten, widgets, focus, livetekst en meer. De auteur doet de iPad haarfijn uit de doeken: van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe functies en apps. Met dit boek haal je echt alles uit uw iPad! Je kunt Ontdek de iPad – bijgewerkt voor iPadOS 16 nu al met een forse korting reserveren!

De laatste artikelen over iPadOS lees je hier:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Safari in iPadOS 16: razendsnel pdf’s maken”

  1. Dat snel pdf’s maken op de ipad vanaf Safari werkt bij mij absoluut niet: na de keuze voor pdf en vervolgens naar “vorige pagina” gaan blijft het systeem telkens weer hangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.