sneller wifi

Sneller wifi, check de settings

Het loont altijd de moeite standaardinstellingen van uw draadloze netwerkmodule in Windows eens na te lopen. Dat kan zomaar ineens sneller wifi opleveren! Onderstaande tip is afkomstig uit het boek de derde editie van het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

Het is raar maar waar: niet alle wifi-adapters – in stickvorm, ingebouwd of als insteekkaart – zijn optimaal ingesteld. U kunt namelijk kanalen combineren waardoor een flink hogere bandbreedte gerealiseerd wordt. Standaard staan veel wifi-adapters ingesteld op de al even standaard kanaalbreedte van 20 MHz, terwijl 40 Mhz beschikbaar is. Zonde, want dat betekent dat er gratis sneller wifi in ‘t verschiet ligt!

Kanaalbreedte

De moeite waard dus om dat alles eens na te lopen. Om te beginnen dient u op uw computer of laptop naar Apparaatbeheer te gaan (in Windows 10 snel bereikbaar via een rechtsklik op de knop Start). Klik dan met de rechtermuisknop in het overzicht met apparaten onder Netwerkadapters op uw wifiadapter, in ons voorbeeld de Intel Wireless-N 7260. Zoek op het tabblad Geavanceerd naar een item met de daarin de kanaalbreedte van Wifi-N (of 802.11n-kanaalbreedte zoals in ons voorbeeld). Klik hierop en zorg dat onder Waarde ofwel Automatisch ofwel 40 MHz is geselecteerd. Standaard staat hier maar al te vaak 20 MHz geselecteerd! Overigens: als u in een heel drukbevolkte flat of straat woont biedt die extra bandbreedte helaas nauwelijks tot geen soelaas. De simpele reden is dat er veel te veel kanalen in gebruik zijn. Overigens heeft Automatisch de voorkeur, want dan kunt u ook onderweg aan elk wifinetwerk koppelen zonder eerst weer handmatig terug te moeten schakelen naar 20 MHz. Ook in de router moet u de juiste bandbreedte instellen. Waar deze instelling te vinden is hangt af van uw merk en type router, vaak te vinden onder de kop Basic Settings. Kies achter Channel Width of iets soortgelijks wederom voor 40 MHz. Overigens is inmiddels ook 80 Mhz in gebruik, is dat op uw hardware beschikbaar dan kiest u daarvoor.

sneller wifi
Stel zowel in Windows als de router de bandbreedte op 40 MHz (of Auto) in.

 

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Een gedachte over “Sneller wifi, check de settings”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.