met het toetsenbord door Excel navigeren

Met het toetsenbord door Excel navigeren

U kunt vanzelfsprekend de muis gebruiken, maar na een tijdje blijkt met het toetsenbord door Excel navigeren vaak een stuk sneller! Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Excel 2021.

U kunt zoals beloofd met het toetsenbord door Excel navigeren (of beter: de werkbladen daarin). In de tabel ziet u wat er gebeurt als u op een bepaalde toets drukt.

met het toetsenbord door Excel navigeren

Als u de Ctrl-toets ingedrukt houdt en op een pijltoets drukt, kunt u snel heen en weer. In een leeg werkblad hebt u de volgende mogelijkheden:

met het toetsenbord door Excel navigeren

Snel en trefzeker

Als er in een aantal cellen gegevens staan, kunt u snel heen en weer langs de randen van een groep gevulde cellen (in het volgende hoofdstuk leest u hoe u gegevens invoert). De ingedrukte Ctrl-toets met een pijltoets werkt dan als volgt.

met het toetsenbord door Excel navigeren

met het toetsenbord door Excel navigeren
Hebt u een serie gevulde cellen, dan gaat u met Ctrl+pijltoets snel naar de grenzen daarvan.

Staan er meer blokken met gegevens in uw werkblad, druk dan vaker op dezelfde toetsen. U springt dan van het ene blok naar het volgende.

met het toetsenbord door Excel navigeren

Dit werkt ook horizontaal, met Ctrl+pijltoets-Rechts.

met het toetsenbord door Excel navigeren
Met Ctrl+pijltoets-Omlaag springt u van de ene groep gegevens naar de volgende.

Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.

Handboek Excel 2021

Handboek Excel 2021

Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.

Aan de hand van talloze uitgewerkte en verrassende voorbeelden laat de auteur in deze actuele uitgave zien hoe u met weinig inspanning het maximale uit Microsoft Excel haalt. U leert hoe u in een handomdraai handige lijsten maakt om gegevens bij te houden, rekenformules opstelt en grafieken maakt. De functies voor het rekenwerk vormen het kloppende hart van Excel, bijna de helft van dit boek wordt besteed aan uitleg van de dertig meest gebruikte functies. Verder komen de opmaak, het afdrukken en het beveiligen van gegevens aan bod. Voor wie zo snel mogelijk wil werken, worden sneltoetsen vermeld.

U kunt gratis 100 oefenbestanden bij dit boek downloaden. In de ene helft staan alleen de gegevens zodat u zelf aan de slag kunt, in de andere helft van de bestanden zijn de voorbeelden helemaal uitgewerkt.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.