Spotify is zonder enige twijfel een alleraardigste manier om muziek te consumeren. Maar Spotify en privacy gaan niet vanzelfsprekend hand in hand.
Spotify was de eerste muziekstreamingdienst die ongelimiteerd luisteren naar muziek al in 2006 op de kaart zette. En al snel een revolutie in muziekland veroorzaakte. En dat was precies op tijd, want de hele muziekindustrie lag in die dagen zo ongeveer op z’n gat. Het doemscenario dat platenbonzen ons voorhielden was immers uit aan het komen. De verkoop van cd’s was ingestort en allerlei alternatieven om muziek in digitale vorm te verkopen mislukten jammerlijk. Ten eerste omdat muziekbestanden – vaak verkocht op cd-roms of zelfs geheugenkaartjes – veelal beveiligd was met drm. Ging de verkoper failliet of had deze er geen zin meer in, dan verdween de server met de sleutels ook al snel uit de lucht. Mocht je nog ergens zo’n digitaal drm-beveiligd setje muziek hebben liggen: probeer maar eens af te spelen. Grote kans dat dat niet meer lukt. Wat wél uitstekend werkte was illegale verspreiding van muziek. Er is een hele generatie opgegroeid die totaal niet maalde om te betalen voor muziek. Bittorrent en andere deeldiensten leverden miljoenen tracks en albums op. Met steeds sneller internet haalde je ze in korte tijd binnen.
Streaming is heden en toekomst
Dat het illegaal verspreiden van muziek een steeds grotere wissel trok op platenmaatschappijen en artiesten werd snel duidelijk. Toch waren ook diezelfde platenmaatschappijen wel degelijk zélf ook de oorzaak van alle ellende. Prijzen van cd’s waren al jarenlang te hoog en toen er ook nog eens een crisis overheen kwam in het decennium waar ook 2006 bij hoorde, was de aanschaf van iets ‘basaals’ als muziek niet echt de hoogste prioriteit van het gemiddelde huishouden. Spotify werd eerst nog met argusogen bekeken door de muziekindustrie, zij zagen alleen nog maar meer lucratieve (en te ruime) marges weggesnoept worden. Maar uiteindelijk bleek het model waarmee Spotify werkte – voor een vast bedrag per maand (of oh gruwel: zelfs gratis maar dan met reclame) onbeperkt naar muziek luisteren – de redding voor de muziekindustrie. De verkoop van tastbare media (ofwel de aloude cd) is nagenoeg niet bestaand meer. Vinyl bedient een klein groepje retro-liefhebbers voor nog een beetje verkoop in die hoek. Voor de rest is het alles streaming wat de klok slaat. En deels verkoop van losse digitale tracks of albums voor downloaden.
Verwerkt in hardware
Je ziet dat ook aan hifi-apparatuur die tegenwoordig in de winkels staat. Veel ervan hebben een streaming-module aan boord. Daarmee kun je naar webradio luisteren, of muziekdiensten als Spotify beluisteren. Ook zijn er muziekdiensten die zich focussen op geluidskwaliteit. Spotify levert vooralsnog alleen gecomprimeerde muziek; Tidal en Qobuz bijvoorbeeld hebben ook hi-res abonnementen in de aanbieding waarmee je in veel hogere kwaliteit streamt. Kortom: voor elk wat wils. Voordeel van Spotify is dat het een enorm grote catalogus heeft, terwijl het op heel veel hifi-apparatuur en ook webradio’s beschikbaar is. Lekker universeel dus!
Spotify en privacy
Maar zoals dat gaat met marktleiders, zit er ook een wat minder leuke kant aan de streamingdienst: Spotify en privacy betekent even opletten. Geen drama (laten we dat vooropstellen), maar je moet je wel realiseren dat als je Spotify installeert op bijvoorbeeld je smartphone of tablet, van alles en nog wat gedeeld wordt met anderen in de standaardinstellingen. Denk aan geluisterde muziek op je Facebook-pagina dumpen of het delen van je geluisterde muziek met alle andere gebruikers van Spotify. Dat kán leuk zijn, maar tegelijkertijd beschouwen sommigen hun muzieksmaak ook gewoon als privé. Behoor je tot die laatste categorie, dan kun je het deelgedrag uitzetten. Start de Spotify-app en klik op het instellingentandwieltje. Klik vervolgens op Sociaal en zet daar de schakelaars achter Luisteractiviteit en Onlangs afgespeelde artiesten uit. Je kunt ook tijdelijk luisteren zonder te delen, daarvoor zet je de schakelaar achter Privésessie aan. Deze schakelaar blijft overigens niet aan staan; na zo’n zes uur springt ie weer in de uit-stand. De beide andere schakelaars blijven wél in de ingestelde stand staan.

Handig voor de kids
Heb je een (klein) kind dat je tegen (song)teksten met al te explicite inhoud wilt beschermen, tik dan in het rijtje met instellingsopties op Explicite inhoud en zet de schakelaar achter Explicite inhoud toestaan uit.
Geluidskwaliteit en data besparen
En tot slot dan ook nog een niet-gerelateerd tipje betreffende de geluidskwaliteit. Tik in de instellingenlijst op Geluidskwaliteit en daarna onder Streaming op Zeer hoog. Deze optie is trouwens alleen beschikbaar bij een betaald abonnement. Ga je veel buiten de deur streamen via een beperkte mobiele bundel, dan is het beter om de kwaliteit op ofwel Automatisch of Normaal (of zelfs Laag als je echt wilt besparen) te zetten. Ook is er de optie Datasaver in Instellingen, waarmee je razendsnel naar de laagste kwaliteit switcht. Thuis, streamend via een vaste internetverbinding stream je natuurlijk in de allerhoogste kwaliteit. Ook onder downloaden is het verstandig om de optie Zeer hoog te kiezen. Zeker ook omdat je dat downloaden meestal thuis doet en dan onderweg toch kunt genieten van de beste geluidskwaliteit. Alleen beter niet doen als jouw apparaat (nog maar) weinig opslagruimte over heeft!
Meldingen
Tot slot kun je in de instellingencategorie Meldingen het meldingengedrag van Spotify helemaal finetunen. Heb je geen zin in gezeur via systeemmeldingen of e-mail, dan zet je hier simpelweg alles uit.
Zoals je ziet aan het voorbeeld met Spotify, krijg je tegenwoordig bij elke internetdienst te maken met privacy en beveiliging en de bijbehorende instellingen. Het is en blijft dan ook altijd goed opletten met dit soort zaken. Sommige opties ogen onschuldig, maar zijn dat helemaal niet. Om jezelf beter voor te bereiden op dit thema is er het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit. Bij de omschrijving ervan lezen we: ‘Het online leven is vaak leuk en zorgeloos: reizen boeken, prijzen vergelijken, shoppen, leerzame of onderhoudende video’s bekijken en natuurlijk appen met vrienden, collega’s en familie. Maar helaas heeft het online leven ook een minder leuke kant, die we onder andere te danken hebben aan spam, phising mails en andere vervelende zaken. Gelukkig kun je je tegen aanvallen van cybercriminelen goed beschermen. Dit handige en kleurrijke boekje geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waar je mogelijk aan bloot wordt gesteld. En uiteraard worden ook oplossingen aangedragen, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.