Asides

Februari en maart: de maanden van de fotografie(boeken)

Februari en maart: de maanden van de fotografie(boeken)

maanden van de fotografieVan Duuren Media geeft heel veel mooie boeken over fotografie uit. Boeken over hoe je beter met je camera kunt omgaan, hoe je mooiere foto’s maakt en hoe je die foto’s mooier, beter en handiger kunt bewerken. In februari en maart zullen we extra aandacht besteden aan fotografie en alles wat daarbij hoort. Februari en maart, de maanden van de fotografie…
Eind maart verschijnt het boek Photoshop Masters van Rob de Winter, een boek met interviews met en voorbeelden van ‘s werelds beste Photoshop-artiesten. Van de hand van Maurice Jager verschijnt Personal Branding voor Fotografen. Ook komt er eindelijk een boek over Affinity Photo van de hand van Bob Timroff: Ontdek Affinity Photo. Aan deze nieuwe boeken, die eind maart van de drukker komen, besteden we deze maand extra aandacht in de vorm van gesprekken met de auteurs en voorproefjes uit de boeken. Ook van Scott Kelby kun je een nieuw boek verwachten: Het Photoshop Elements 2020-boek. Daarover later deze maand meer!

Ontdek Photoshop Elements 2020

Photoshop Elements 2020Als we op Computer Creatief schrijven over ‘alternatieven voor Lightroom’ dan vergeten we vaak Photoshop Elements. Dat is eigenlijk vreemd. In Photoshop Elements kun je je foto’s organiseren een bewerken. De applicatie heeft veel van de RAW-bewerkingsmogelijkheden van Lightroom en grote broer Photoshop. Daarnaast heeft Photoshop Elements dankzij de Adobe Sensei AI-technologie veel manieren om geautomatiseerd je foto’s te bewerken.
Deze maand besteden we extra aandacht aan Photoshop Elements en het nieuwe boek Ontdek Photoshop Elements 2020 van auteur André van Woerkom. We publiceren wat voorbeelden uit dit nieuwe boek. We gaan er ook zelf mee aan de slag om eens te kijken hoe het zich verhoudt tot Lightroom en grote broer Photoshop.

Het einde van Windows 7 is in zicht

In januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows 7. Wat dan te doen? Gewoon doorwerken in Windows 7, zonder veiligheids updates? Of een nieuwe computer met Windows 10, macOS, Linux of Chromium?
Deze maand zullen we extra aandacht besteden aan het einde van die ondersteuning van Windows 7. Kun je je huidige computer makkelijk updaten naar Windows 10, of is het tijd voor iets nieuws? Dat ligt natuurlijk aan de hardware specificaties van dat huidige apparaat… Met Windows 10 is niets mis, maar misschien wil je wel eens wat anders. Linux, macOS, een Chromebook of toch maar Windows 10. We besteden er deze maand extra aandacht aan.

Ontdek iOS 13

Ontdek iOS 13Het onderwerp van de maand november is iOS 13 en alle vernieuwingen in dat besturingssysteem. Het boek van de maand is het net verschenen Ontdek iOS 13 van auteur Henny Temmink.
We zullen wat voorproefjes uit Ontdek iOS 13 publiceren, daarnaast besteden auteurs Ronald Smit en Hans Frederiks extra aandacht aan de vernieuwingen in iOS 13. Bijvoorbeeld over de nieuwe Photos app en de nieuwe mogelijkheden om je foto’s te bewerken, de verbeteringen op het gebied van privacy en beveiliging of over de vernieuwde Herinneringen app. Nieuw! Nu nog beter! Of is er niets nieuws onder de zon op wat nieuwe emoticons na?

Handboek HTML5 en CSS3

Handboek HTML5 en CSS3

Handboek HTML 5 en CSS3Het boek van de maand oktober is Handboek HTML5 en CSS3, 5de editie van Peter Doolaard.
Van alle technieken voor het maken van webpagina’s en webapps zijn HTML en CSS de belangrijkste. Zonder HTML geen webpagina’s en zonder CSS blijft het een kale boel. In deze vijfde, bijgewerkte editie van dit handboek leer je omgaan met beide webtalen. Je leert eerst hoe je de content markeert met HTML zodat de paginastructuur klopt. Daarna maak je de onderdelen van de pagina op met CSS. Het uitgangspunt daarbij is dat je niet alleen leert dát dingen werken, maar vooral waaróm ze werken. Deze maand bespreken we het boek, geven we op dit blog wat voorproefjes uit het boek en praten we met Peter Doolaard over de ontwikkelingen van HTML5 en CSS3.

De maand van…

De fotografie

Terug van vakantie? Dan zit je waarschijnlijk met een berg foto’s die je moet gaan sorteren, bewerken en/of printen. Misschien ga je wel een boek maken met die vakantiefoto’s. Tijd om je kennis bij te spijkeren. Deze maand besteden we extra aandacht – in blogposts en voorpublicaties – aan het bewerken van je foto’s, het maken van fotoboeken enzovoort.
Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een fotoboek met Google Foto’s maken. Als je meer wilt weten over Lightroom dan is de nieuwe editie van Ontdek Lightroom Classic wat voor je. Ook met Lightroom kun je fotoboeken samenstellen. En nu de herfst nadert – hoewel, misschien krijgen we nog een mooie nazomer – kun je je kennis over het maken van foto’s uitbreiden met een aantal nieuwe boeken. Zo verscheen eind vorige maand het nieuwe boek van Frank Doorhof Fotograferen in elke situatie, waarin hij je leert dat je écht in elke situatie, op elke moeilijke plek of met moeilijk licht een goede foto kunt maken.
Fotografeer je met een Fujifilm-camera uit de X-serie? Dan is het boek Fujifilm X Experttips van Rico Pfirstinger – een gerenommeerd Fujifilm X-expert – iets voor jou. We zullen deze maand extra aandacht aan zijn boek en aan de Fujifilm-camera’s besteden.

De maand van…

Wat neem je voor apparaten mee op vakantie?

apparaten mee op vakantieIn augustus is half Nederland en België onderweg, naar een vakantiebestemming, op vakantie of net terug van vakantie. Je zit tijdens die vakantie niet achter je vertrouwde computer, maar je bent aangewezen op je telefoon, laptop of tablet. Wat voor apparaat of apparaten neem je mee op vakantie?
Hoogstwaarschijnlijk je telefoon, maar misschien ook een iPad, Android-tablet of laptop. Wat voor camera neem je mee? Is alleen je mobieltje genoeg of neem je ook je spiegelreflex of systeemcamera mee? En als je dat laatste doet, wat voor lens? Hoe maak je een back-up van de foto’s die je onderweg maakt? En dan hebben we het nog niet gehad over opladers en kabels die je in je koffer moet stoppen. Hoe zit het ook alweer met wifi en vpn onderweg, in het hotel of camping? Of gebruik jij geen vpn? En wat doe je als je je telefoon kwijt bent? Vakantiestress met apparaten! Kortom: genoeg stof voor leuke blogposts in de maand augustus.

De maand van…

De maand van WordPress 5

Handboek WordPress 5WordPress ontwikkelt zich in rap tempo. De vorige editie van het Handboek WordPress verscheen in 2016 toen WordPress 4.4 actueel was. Er is veel veranderd. Zeker het laatste jaar dankzij de introductie van Gutenberg, de nieuwe editor van WordPress. Maar er zijn ook tal van andere, minder zichtbare verbeteringen doorgevoerd waardoor het werken met WordPress makkelijker en veiliger is geworden. Hoog tijd dus voor een update van dit handboek: Handboek WordPress 5.
Deze maand besteden we daarom extra aandacht aan het Handboek WordPress 5. We praten (weer) met schrijver Dirkjan van Ittersum. Deze keer over de vernieuwingen in WordPress 5 en de mogelijkheden van WordPress. We laten je kennis maken met het boek door wat voorproefjes uit het boek op dit WordPress-blog (Computer Creatief) te plaatsen. Daarnaast vertellen we over onze eigen ervaringen met WordPress.

De maand van…

De maand van de Vakantiefotografie

De komende vakantiemaanden gaat iedereen op reis met in zijn broekzak een mobieltje en/of in zijn koffer een camera. Wat neem jij mee? Wat ga je fotograferen? Landschappen? Steden? Mensen? Wat ga je met die foto’s doen? Delen met familie en vrienden, afdrukken of een vakantiealbum van maken? De antwoorden op al dat soort vragen kun je vinden in de fotografieboeken van Van Duuren Media.
Wil je betere landschappen schieten? Dan is het Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby misschien iets voor jou. Ga je op reis met slechts een mobieltje op zak, dan zijn er twee boeken die je zou moeten lezen: Zo werkt Apple Foto’s van Bob Timroff en Zo werkt Google Foto’s van Hans Frederiks. Ga je op stap met een drone? Lees dan in ieder geval Dronefotografie van Wiebe de Jager! Uit deze vier boeken halen we deze maand tips en trucs om je vakantiefoto’s nog beter en mooier te maken.

De maand van…

De maand van de Boektrainingen

Auteurs? Die schrijven en werken achter hun computer aan een manuscript… Of doen ze nog meer? Zeker en vast! De auteurs van Van Duuren Media geven boektrainingen! Om snel met software aan de gang te gaan en ook nog eens je vragen kwijt te kunnen organiseert Van Duuren Media boektrainingen.
Er zijn boektrainingen over allerlei onderwerpen: Fotografie, het maken van podcasts, werken met Javascript én een speciale boektraining Photoshop voor Lightroomgebruikers met de Scott Kelby-methode. Het zijn allemaal 1-daagse trainingen, waarbij je op die dag bij de hand genomen wordt door je docent, die je snel op weg helpt met de software. Voor de prijs van de training krijg je het boek dat bij de training hoort en kun je één dag beschikken over de kennis en kunde van die docent. HIER vind je alle komende boektrainingen.

De maand van…

De maand van Windows 10

April is de maand van Windows 10 bij Computer Creatief. Als je een PC hebt valt er aan Windows 10 bijna niet te ontkomen. En waarom ook? Windows 10 is een prima besturingssysteem, niet slechter of beter dan macOS of Linux, maar wel aanwezig op heel veel PC’s.
Des te beter je je besturingssysteem kent, des te meer kun je uit dat besturingssysteem halen. Daarom besteden we deze maand extra veel aandacht aan Windows 10 en de mogelijkheden die het biedt. Wat zijn de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij een update? Hoe maak je een back-up of een ISO van Windows 10? Deze maand verschijnt ook de volledig bijgewerkte 3de editie van Het Complete Boek Windows 10. Ook aan dat boek zullen we extra aandacht besteden.

De maand van…

De maand van de Fotografie

Maart is de maand van de Fotografie bij Computer Creatief. Maart is ook de maand van Professional Imaging, dat op 23, 24 en 25 maart in Het Hart van Holland in Nijkerk zal plaatsvinden.
Deze maand besteden we extra aandacht aan de auteurs van Van Duuren Media – onder andere Glyn Dewis, Frank Doorhof, Pim Ras en Bas Meelker – die op Professional Imaging aanwezig zullen zijn. Deze maand besteden we ook extra aandacht aan Lightroom en aan de alternatieven voor Lightroom. Lightroom Classic is nog steeds de meest gebruikte applicatie als het gaat om het organiseren en bewerken van je foto’s. Er zijn echter kapers op de kust als Luminar of Corel Paint Shop Pro om er maar twee te noemen. Ook praten we met Eduard de Kam en Pieter Dhaeze over de huidige stand van zaken op het gebied van fotografie en de software waarmee je je foto’s kunt bewerken.

De maand van…

De maand van MS Office

Microsoft Office is de meest gebruikte kantoortoepassing ter wereld. Met programma’s voor tekstverwerking, presentaties, databases, rekenbladen en e-mail is het een complete suite die veel functionaliteit biedt en de productiviteit verhoogt.

Deze maand besteden we extra veel aandacht aan MS Office. Wat zijn de vernieuwingen in de laatste versie van Office? Wat zijn de verschillen tussen de versies op Windows en macOS en de versies die op iOS en Android draaien? Ook besteden we aandacht aan alternatieven voor de diverse Office-applicaties. Bij Van Duuren Media zijn er allerlei boeken over de verschillende Office-applicaties te vinden: de Handboeken over Excel, Access, Powerpoint, Word en Outlook, allemaal vernieuwd voor de laatste versies van deze applicaties.

 

Ontdek Photoshop Elements 2019

Ontdek Photoshop Elements 2019

Het boek van de maand januari is Ontdek Photoshop Elements 2019 van auteur André van Woerkom. Deze maand publiceren we wat voorproefjes uit dit nieuwe boek en gaan we kijken of Photoshop Elements een alternatief voor Lightroom kan zijn. Een interview dat we eerder hadden met André vind je HIER. Wil je snel aan het werk met Photoshop Elements 2019? Volg dan zijn boektraining op 23 januari!
Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Dit kleurrijke boek gaat daar uitgebreid op in, en laat je spelenderwijs ervaren hoe je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Aan de hand van talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kunt je snel aan de slag.

Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken, 2e editie

Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken, 2e editie

dronevideo'sHet boek van de maand december is de 2e editie van Focus op Fotografie: Dronevideo’s maken van auteur Wiebe de Jager. Deze maand zul je op dit blog wat voorproefjes uit het boek aantreffen.
De afgelopen paar jaar heeft het maken van video-opnamen met behulp van drones een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De technologie is binnen bereik gekomen van de enthousiaste amateurfilmer. Voor een paar honderd euro koop je tegenwoordig al een drone waarmee je prima kunt fotograferen en filmen. Wereldwijd zijn er al miljoenen mensen in de ban geraakt van de creatieve mogelijkheden die drones bieden. Voor beginnende dronevliegers worden in dit boek eerst de beginselen beschreven van het vliegen met drones en worden de laatste modellen besproken. Daarna wordt uitgebreid stilgestaan bij alle camera-instellingen waarmee je te maken krijgt. Vervolgens worden de verschillende camerabewegingen en videotechnieken besproken en word je stap voor stap uitgelegd hoe het monteren van je uiteindelijke dronevideo in zijn werk gaat, inclusief het toevoegen van een soundtrack en geluidseffecten.

Scott Kelby-maand

Scott Kelby-maand!

Scott Kelby-maandDeze maand geen boek van de maand maar een auteur van de maand: Scott Kelby. November: Scott Kelby-maand! Net als vorig jaar is november bij Computer Creatief Scott Kelby-maand. Hij schreef meer dan vijftig boeken, waarvan er bij Van Duuren Media inmiddels 7 verschenen zijn en het achtste boek is op komst. Twee maanden geleden verscheen Het Adobe Photoshop Lightroom Classic CC-boek voor digitale fotografen en eind deze maand ziet Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic? het licht. Van dat boek plaatsen we deze maand op dit blog elke week twee voorproefjes.
Scott Kelby, hoe doe je dat in in Lightroom Classic? heeft een speciale, gereduceerde voorintekenprijs. Als je het boek nu al bestelt, betaal je geen €34,99 maar €29,99! (Deze prijs geldt tot en met 15 december 2018.) Naast boeken over Lightroom schrijft Kelby ook over Photoshop. Het boek Scott Kelby, hoe doe je dat in Photoshop? heeft tot en met 15 december 2018 een speciale actieprijs. Je kunt het nu aanschaffen voor €24,95 in plaats van €29,95! Alle tips die we van Scott op dit blog publiceerden kun je HIER vinden.

Oktober: iOS- en macOS-maand

macOS iOSDeze oktober is het Apple-maand, ofwel iOS- en macOS-maand op Computer Creatief. Het zal je als Apple-fan/gebruiker niet ontgaan zijn dat er nieuwe versies van beide besturingssystemen zijn verschenen: iOS 12 en macOS Mojave.
iOS 12 en macOS Mojave hebben beide veel vernieuwingen en verbeteringen. iOS 12 werkt bijvoorbeeld op oudere iPhones sneller, met Schermtijd probeert Apple je van je iPhone-verslaving af te helpen en de app Foto’s heeft nieuwe mogelijkheden. In Mojave is er gewerkt aan meer online-veiligheid, met Continuity camera kun je snel beschikken over foto’s van je iPhone en kun je je systeem in donkere modus – Dark mode – zetten.
Er is nog veel meer natuurlijk. Deze maand geven we wat voorproefjes uit de nieuwe boeken die over iOS en Mojave gaan verschijnen: Ontdek iOS 12 van Henny Temmink en Ontdek macOS Mojave van Bob Timroff, die alletwee eind deze maand gaan verschijnen. We hebben later deze maand een gesprek met Gonny van der Zwaag van iCulture over Apple, iOS en macOS.

Handboek Internetresearch & datajournalistiek

Handboek Internetresearch & datajournalistiek

Het boek van de maand september is het Handboek Internetresearch & datajournalistiek van Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen. We plaatsen deze maand wat voorproefjes uit het boek en interviewen een van de auteurs. Het boek is geschreven voor journalisten, studenten, wetenschappers en andere nieuwsgierige mensen, die willen weten hoe ze onderzoeksvragen beter kunnen formuleren en zo betere antwoorden te krijgen.
Hoe kom je erachter waar een foto op internet is gemaakt? Waar bevindt zich de drugshandel op het dark web, het onzichtbare deel van internet? En is er een makkelijke manier om een journalistieke onderzoek naar armoede te visualiseren? Op deze en vele andere vragen geven Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen antwoord in de zesde, van de grond af opnieuw opgebouwde editie van het Handboek Internetresearch en Datajournalistiek. Het boek heeft een voorwoord van de gerenommeerde onderzoeksjournalist Christiaan Triebert van het internationale onderzoekscollectief Bellingcat.

Handboek IT-security

Handboek IT-security

Handboek IT-securityHet boek van de maand augustus is Handboek IT-security van Tom de Mulder. Dit boek is bedoeld voor zowel MKB’ers als zzp’ers die een actuele stand van zaken willen hebben over IT-security en hoe dat hun eigen IT-omgeving kan raken. Het boek biedt een overzicht en uitleg van de verschillende domeinen binnen IT-security en de gevaren die daar potentieel achter verscholen zitten.
Het Handboek IT-security geeft een overzicht van de verschillende aspecten van computer- en netwerkbeveiliging, met als doel de lezers te doen begrijpen hoe ze zich kunnen beschermen tegen allerhande aanvallen op computers en netwerken, maar ook waarom en hoe deze tot stand kunnen komen. Deze kennis kan dan in de toekomst worden toegepast.
We publiceren deze maand wat voorproefjes uit het boek en interviewen auteur Tom de Mulder.

Ontdek Google Docs en Drive

Ontdek Google Docs en Drive

Google docs en driveHet boek van de maand juli is Ontdek Google Docs en Drive van Dirkjan van Ittersum. Google levert met de gratis diensten Docs en Drive een uitgebreid officepakket in combinatie met een royale opslagdienst. De mogelijkheden zijn verrassend compleet.
Behalve tekstverwerken, kun je ook presentaties, formulieren, spreadsheets en tekeningen maken. Of wat te denken van het versturen van enquêtes? Google Docs is een prima alternatief voor Microsoft Office. Met speciale apps kun je foto’s bewerken en video’s monteren. Het boek Ontdek Google Docs & Drive toont in vogelvlucht alle mogelijkheden.
We spreken deze maand weer met Dirkjan van Ittersum, deze keer over Google Docs en Drive en kun je op dit blog enkele voorproefjes uit het boek lezen.