De termen USB-C en Thunderbolt worden nogal eens in een adem genoemd. Niet helemáál terecht, want USB-C kan ook zonder Thunderbolt bestaan. Hoe zit dat dus precies?
Veel computers en vooral laptops worden tegenwoordig uitgeleverd met tenminste een USB-C aansluiting. Als het om Windows-laptops gaat betreft het veelal een pure USB-C-aansluiting. Die zijn er weer in verschillende ‘generaties’, waarbij de tweede het meest interessant is. De eerste generatie biedt namelijk ‘slechts’ een maximale doorvoersnelheid van 5 Gbps, de tweede verdubbelt dat naar maar liefst 10 Gbps. Ook levert de de tweede generatie meer vermogen, wat betekent dat er meer energie vragende verbruikers aan gehangen kunnen worden. Of dat je er een stevige tablet moeiteloos mee op kunt laden. Het meer algemene voordeel van USB-C is de nieuwe connector. Deze is niet alleen kleiner dan de traditionele USB-aansluiting, hij is ook richting-ongevoelig. Ofwel: het maakt niet uit hoe je de stekker in de connector prikt, het is altijd goed. Dat maakt hem onder andere geliefd bij fabrikanten van mobieltjes.
Thunderbolt
Blijft over Thunderbolt. Dat kán een onderdeel zijn van USB-C, maar het hoeft niet. Het is dus een extra set aan features die toegevoegd kan worden aan USB-C. Dat zie je niet aan de buitenkant, ofwel de connector of plug. Maar qua functionaliteit maakt het een wereld van verschil. Ten eerste wordt de doorvoersnelheid fors verhoogd: afhankelijk van de versie tot en met 40 Gbps. Da’s héél snel. Tegelijkertijd kunnen via Thunderbolt ook bijvoorbeeld monitoren – al dan niet via een verloopkabel – aangesloten worden. Of zelfs complete externe videokaarten. Want ook de normaal gesproken interne PCI-Express bus wordt door Thunderbolt naar buiten gevoerd. Gewoonlijk vind je PCI-Express in de vorm van een uitbreidingsslot in je pc. Je kunt er bijvoorbeeld een videokaart of geluidskaart in prikken. Bij laptops is zoiets onmogelijk. Behalve als je een PCI-Express-behuizing met Thunderbolt-aansluiting koopt. Dan kan het wel. Met name gebruikers van Mac’s zijn daar blij mee. Zo kunnen zij eindelijk de videokaart in hun laptops of iMac’s upgraden.
Schaalbaar en omzetbaar
USB-C is dus een veelzijdig en ‘schaalbaar’ platform. Door er Thunderbolt aan toe te voegen wordt het allemaal wel heel flexibel. Maar vrees niet: ook USB-C in ‘kale’ vorm heeft al voldoende te bieden. En heb je (nog) geen randapparatuur met USB-C aansluiting dan is er ook geen man overboord. Ten eerste kan je adaptertjes kopen die van een USB-C-poort een standaard USB 3-aansluiting maken. Of je gaat voor een HUB van USB-C naar USB 3. Zo maak je van een enkele USB-C aansluiting meerdere USB 3 connectors. Niet bang zijn dus voor een laptop met USB-C, zelfs als dat de enige connector is die erop aanwezig is!
Meer over USB-C en Thunderbolt weten? We schreven er HIER, HIER en HIER eerder op dit blog over.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.