Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Eind vorig jaar verscheen een nieuwe versie van Affinity Photo: Affinity Photo 2. Bob Timroff schreef er een nieuw boek over: Aan het werk met Affinity Photo 2. In deze blogpost kun je lezen wat er allemaal nieuw in deze versie. Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?
Fotobewerkingssoftware
Affinity Photo 2 is de laatste versie van de populaire fotobewerkingssoftware van Serif. Het bevat veel nieuwe functies en verbeteringen vergeleken met de eerste versie. Die vernieuwingen maken het makkelijker en sneller om je foto’s te bewerken en te verbeteren.
Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?
Hier zijn enkele van de belangrijkste nieuwe functies van deze versie van Affinity Photo:
- Niet-destructieve RAW-ontwikkeling: Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder de originele gegevens te verliezen. Je kunt de ontwikkelinstellingen op elk moment wijzigen, zelfs nadat je andere aanpassingslagen of maskers hebt toegevoegd.
- Livemaskering: Je kunt krachtige, niet-destructieve workflows opbouwen met nieuwe live maskers die automatisch worden bijgewerkt op basis van de eigenschappen van de onderliggende afbeelding.
- Hue rangemask: Je kunt een masker maken op basis van een specifieke kleur in je afbeelding en aanpassingen, effecten of gewoon schilderen op het automatisch gegenereerde masker voor je gekozen tint12.
- Luminosity rangemask: Je kunt een luminantiebereik specificeren om te maskeren; bijvoorbeeld specifieke bereiken van hooglichten of schaduwen (of iets daartussenin) isoleren en gecontroleerde aanpassingen aan die gebieden toepassen12.
- Compound layer masks: Je kunt eenvoudig meerdere maskerlagen niet-destructief combineren met behulp van add, intersect, subtract en XOR operaties.
- Live Mesh Warp: Wil je een afbeelding of bestand vervormen om overeen te komen met het oppervlak van een onderliggende sjabloon? Nu kun je dat met een niet-destructieve warp doen.
- JPEG XL ondersteuning: Er is steeds meer software die JPEG XL (.jxl) bestanden ondersteunt. Het formaat ondersteunt lossy en lossless compressie. Het is ontworpen om beter om te gaan met grotere kleurruimtes met een hoog dynamisch bereik.
Dit zijn slechts enkele van de vele nieuwe functies en verbeteringen. In het nieuwe boek Zo werkt Affinity Photo 2 kun je er alles over lezen. Aan de hand van allerlei voorbeelden leer je snel werken met alle oude en nieuwe mogelijkheden in Affinity Photo 2.
Affinity Photo 2.1
Ondertussen is er nog een update van Affinity Photo: versie 2.0 naar versie 2.1. Hieronder vind je een lijst van de nieuwe functies en verbeteringen in Affinity Photo 2.1:
- Layers-paneel: Het Layers-paneel is volledig herzien en bevat een aantal nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om lagen te vergrendelen, te taggen en te kopiëren. Je kunt ook lagen sneller verplaatsen en herordenen door ze te slepen en neer te droppen.
- Measure-tool: De Measure-tool geeft je de mogelijkheid om objecten in je foto’s te meten. Je kunt de afstand, hoek en grootte van objecten meten.
- Face-tool: De Face-tool geeft je de mogelijkheid om gezichten in je foto’s te selecteren en te bewerken. Je kunt de positie, grootte en vorm van gezichten aanpassen.
- Mask-to-Below-functie: De Mask-to-Below-functie kopieert een masker van de ene laag naar de andere. Dit is handig als je een masker wilt toepassen op een nieuwe laag zonder het opnieuw te hoeven maken.
- Zoom-tool: De Zoom-tool heeft nu contextgebonden opties, zodat je sneller en gemakkelijker kunt inzoomen en uitzoomen op je foto’s.
- Prestaties en stabiliteit: Affinity Photo 2.1 is geoptimaliseerd voor betere prestaties en stabiliteit.
Zo werkt Affinity Photo 2
Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in Aan het werk met Affinity Photo 2 haarfijn uit de doeken worden gedaan. Auteur Bob Timroff bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:
- De nieuwe functies in Affinity Photo 2.0
- De persona’s van Affinity Photo
- Voorkeuren en instellingen bepalen
- Kennismaken met de gebruikersomgeving
- Kleurmanagement en kleurcorrecties maken
- RAW-bestanden (niet-destructief) bewerken
- Geavanceerde bewerkingen met Liquify
- Werken met lagen, maskers en filters
- Tekengereedschappen gebruiken
Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?
Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan.…
Werken met Affinity Photo
Wil je foto’s bewerken en daar zo ongeveer elk denkbaar gereedschap voor bij de hand hebben? Dan blijkt werken met Affinity Photo een waar genoegen. Toegegeven: Adobe’s Photoshop heeft de naam. Maar het is allang niet meer de enige professionele foto-editor. Verre van zelfs. Bovendien heeft Photoshop een ernstig nadeel – ook op de iPad…
Een Raw-foto ontwikkelen in Affinity Photo
Als je gewend bent te werken in Lightroom Classic, zijn er een aantal handelingen bij het ontwikkelen van een foto die je automatisch doet. Bij importeren van een foto kun je al een stel instellingen hebben toegepast. Je bent misschien zelfs bijna vergeten dat je ze hebt aanstaan. Als eerste is er natuurlijk de manier…
Affinity Designer voor iPad
De iPad is wederom een app met de kwaliteit van desktopsoftware rijk. Affinity Designer verschilt in de iOS-versie eigenlijk niet van de pc/Mac-versie. Programmeurs krijgen steeds meer vaardigheid betreffende iOS. Vorig jaar verbaasde (verbijsterde?) Serif vriend en vijand met Affinity Photo, dat nagenoeg hetzelfde werkt als de desktopversie van deze veelzijdige fotobewerker. En nu is…
Alternatieven voor Photoshop en Lightroom
Als het om bewerking van foto’s gaat lijken Photoshop en Lightroom terrein te verliezen. Dat heeft deels te maken met het Creative Cloud-lidmaatschap met maandelijkse kosten, maar ook aan allerlei nieuwe alternatieven voor Photoshop en Lightroom. Of die 12 euro in de maand nu wel of niet veel geld is, is een discussie die ik…
Affinity Photo leren met het workbook
Affinity Photo is inmiddels een populaire applicatie om foto’s mee te bewerken. Het is een bijna volwaardige vervanger van Photoshop voor de fractie van de prijs. Ben je overgestapt van Photoshop naar Affinity Photo, dan is het grootste probleem dat je je een andere manier van werken moet eigen maken. Je kunt – qua retouche,…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.