Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Eind vorig jaar verscheen een nieuwe versie van Affinity Photo: Affinity Photo 2. Bob Timroff schreef er een nieuw boek over: Aan het werk met Affinity Photo 2. In deze blogpost kun je lezen wat er allemaal nieuw in deze versie. Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Fotobewerkingssoftware

Affinity Photo 2 is de laatste versie van de populaire fotobewerkingssoftware van Serif. Het bevat veel nieuwe functies en verbeteringen vergeleken met de eerste versie. Die vernieuwingen maken het makkelijker en sneller om je foto’s te bewerken en te verbeteren.

Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Hier zijn enkele van de belangrijkste nieuwe functies van deze versie van Affinity Photo:

 • Niet-destructieve RAW-ontwikkeling: Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder de originele gegevens te verliezen. Je kunt de ontwikkelinstellingen op elk moment wijzigen, zelfs nadat je andere aanpassingslagen of maskers hebt toegevoegd.
 • Livemaskering: Je kunt krachtige, niet-destructieve workflows opbouwen met nieuwe live maskers die automatisch worden bijgewerkt op basis van de eigenschappen van de onderliggende afbeelding.
 • Hue rangemask: Je kunt een masker maken op basis van een specifieke kleur in je afbeelding en aanpassingen, effecten of gewoon schilderen op het automatisch gegenereerde masker voor je gekozen tint12.
 • Luminosity rangemask: Je kunt een luminantiebereik specificeren om te maskeren; bijvoorbeeld specifieke bereiken van hooglichten of schaduwen (of iets daartussenin) isoleren en gecontroleerde aanpassingen aan die gebieden toepassen12.
 • Compound layer masks: Je kunt eenvoudig meerdere maskerlagen niet-destructief combineren met behulp van add, intersect, subtract en XOR operaties.
 • Live Mesh Warp: Wil je een afbeelding of bestand vervormen om overeen te komen met het oppervlak van een onderliggende sjabloon? Nu kun je dat met een niet-destructieve warp doen.
 • JPEG XL ondersteuning: Er is steeds meer software die JPEG XL (.jxl) bestanden ondersteunt. Het formaat ondersteunt lossy en lossless compressie. Het is ontworpen om beter om te gaan met grotere kleurruimtes met een hoog dynamisch bereik.

Dit zijn slechts enkele van de vele nieuwe functies en verbeteringen. In het nieuwe boek Zo werkt Affinity Photo 2 kun je er alles over lezen. Aan de hand van allerlei voorbeelden leer je snel werken met alle oude en nieuwe mogelijkheden in Affinity Photo 2.

Affinity Photo 2.1

Ondertussen is er nog een update van Affinity Photo: versie 2.0 naar versie 2.1. Hieronder vind je een lijst van de nieuwe functies en verbeteringen in Affinity Photo 2.1:

 • Layers-paneel: Het Layers-paneel is volledig herzien en bevat een aantal nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om lagen te vergrendelen, te taggen en te kopiëren. Je kunt ook lagen sneller verplaatsen en herordenen door ze te slepen en neer te droppen.
 • Measure-tool: De Measure-tool geeft je de mogelijkheid om objecten in je foto’s te meten. Je kunt de afstand, hoek en grootte van objecten meten.
 • Face-tool: De Face-tool geeft je de mogelijkheid om gezichten in je foto’s te selecteren en te bewerken. Je kunt de positie, grootte en vorm van gezichten aanpassen.
 • Mask-to-Below-functie: De Mask-to-Below-functie kopieert een masker van de ene laag naar de andere. Dit is handig als je een masker wilt toepassen op een nieuwe laag zonder het opnieuw te hoeven maken.
 • Zoom-tool: De Zoom-tool heeft nu contextgebonden opties, zodat je sneller en gemakkelijker kunt inzoomen en uitzoomen op je foto’s.
 • Prestaties en stabiliteit: Affinity Photo 2.1 is geoptimaliseerd voor betere prestaties en stabiliteit.

Zo werkt Affinity Photo 2

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in Aan het werk met Affinity Photo 2 haarfijn uit de doeken worden gedaan. Auteur Bob Timroff bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:

 • De nieuwe functies in Affinity Photo 2.0
 • De persona’s van Affinity Photo
 • Voorkeuren en instellingen bepalen
 • Kennismaken met de gebruikersomgeving
 • Kleurmanagement en kleurcorrecties maken
 • RAW-bestanden (niet-destructief) bewerken
 • Geavanceerde bewerkingen met Liquify
 • Werken met lagen, maskers en filters
 • Tekengereedschappen gebruiken

 • Ruil jij je laptop in voor een iPad Pro?

  De eerste besprekingen van de nieuwe iPad Pro 10.5 staan inmiddels online. De kop bij The Verge was: Overkill! Overkill? Omdat ie zo krachtig is, zoveel apps in de store heeft? Nee, overkill voor de meeste mensen die een filmpje willen kijken, het web willen browsen en willen facebooken. Die hebben genoeg aan de de…

  Lees hier verder…

 • Affinity Photo op de iPad

  Affinity Photo op de iPad

  We schreven eerder al een aantal keren enthousiast over Affinity Photo, de Photoshopconcurrent voor een fractie van de prijs van Photoshop. Inmiddels draait Affinity Photo niet alleen meer op de Mac, maar ook al weer een tijdje op Windows. Nu is er ineens ook een versie voor de iPad. Hans Frederiks Hans Frederiks is journalist…

  Lees hier verder…

 • Affinity Photo: een lichte interface, een spiekbriefje en een handleiding

  Er was deze week wat Affinity Photo-nieuws. Het nieuws is dat er een lichte versie komt van de gebruikersinterface en dat die omstreeks Pasen te verwachten valt. Het schijnt een veelgevraagde ‘feature’ te zijn. Toen ik naar het oorspronkelijke nieuwsbericht op zoek ging, vond ik nog twee andere interessante dingen: een cheat sheet met toetsenbord-afkortingen…

  Lees hier verder…

 • Eindelijk is de bèta van Affinity Photo voor Windows er!

  We schreven al eerder over Affinity Photo als alternatief voor Photoshop. Affinity Photo is goedkoop, je betaalt eenmalig  €49,95- en je bent klaar. Je hebt geen lidmaatschap nodig en geen maandelijkse kosten zoals bij Photoshop. En de mogelijkheden om je foto’s te bewerken zijn groot. Probleem tot nu toe was dat deze applicatie alleen beschikbaar…

  Lees hier verder…

 • Mensen wegwerken met Photo Stacking

  Al die mensen die het uitzicht ontnemen op een mooi gebouw dat je in je vakantie wil fotograferen. Overal is het druk, druk, druk en je had je net zo verheugd op een mooie foto van die piramides bij het Louvre zonder mensen er voor. Er is een oplossing, je moet alleen wat geduld hebben…

  Lees hier verder…

 • Nieuwe versie van Affinity Photo in de herfst

  We schreven al eerder over Affinity Photo als betaalbaar alternatief voor Photoshop. Het wachten is nog steeds op een versie voor Windows. Misschien komt daar schot in met een nieuwe versie voor de Mac, een update die dit najaar op komst is. Versie 1.5 belooft leuke vernieuwingen. Er is inmiddels een bèta-versie. Hans Frederiks Hans…

  Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.