Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Eind vorig jaar verscheen een nieuwe versie van Affinity Photo: Affinity Photo 2. Bob Timroff schreef er een nieuw boek over: Aan het werk met Affinity Photo 2. In deze blogpost kun je lezen wat er allemaal nieuw in deze versie. Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Fotobewerkingssoftware

Affinity Photo 2 is de laatste versie van de populaire fotobewerkingssoftware van Serif. Het bevat veel nieuwe functies en verbeteringen vergeleken met de eerste versie. Die vernieuwingen maken het makkelijker en sneller om je foto’s te bewerken en te verbeteren.

Wat is er nieuw in Affinity Photo 2?

Hier zijn enkele van de belangrijkste nieuwe functies van deze versie van Affinity Photo:

 • Niet-destructieve RAW-ontwikkeling: Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder de originele gegevens te verliezen. Je kunt de ontwikkelinstellingen op elk moment wijzigen, zelfs nadat je andere aanpassingslagen of maskers hebt toegevoegd.
 • Livemaskering: Je kunt krachtige, niet-destructieve workflows opbouwen met nieuwe live maskers die automatisch worden bijgewerkt op basis van de eigenschappen van de onderliggende afbeelding.
 • Hue rangemask: Je kunt een masker maken op basis van een specifieke kleur in je afbeelding en aanpassingen, effecten of gewoon schilderen op het automatisch gegenereerde masker voor je gekozen tint12.
 • Luminosity rangemask: Je kunt een luminantiebereik specificeren om te maskeren; bijvoorbeeld specifieke bereiken van hooglichten of schaduwen (of iets daartussenin) isoleren en gecontroleerde aanpassingen aan die gebieden toepassen12.
 • Compound layer masks: Je kunt eenvoudig meerdere maskerlagen niet-destructief combineren met behulp van add, intersect, subtract en XOR operaties.
 • Live Mesh Warp: Wil je een afbeelding of bestand vervormen om overeen te komen met het oppervlak van een onderliggende sjabloon? Nu kun je dat met een niet-destructieve warp doen.
 • JPEG XL ondersteuning: Er is steeds meer software die JPEG XL (.jxl) bestanden ondersteunt. Het formaat ondersteunt lossy en lossless compressie. Het is ontworpen om beter om te gaan met grotere kleurruimtes met een hoog dynamisch bereik.

Dit zijn slechts enkele van de vele nieuwe functies en verbeteringen. In het nieuwe boek Zo werkt Affinity Photo 2 kun je er alles over lezen. Aan de hand van allerlei voorbeelden leer je snel werken met alle oude en nieuwe mogelijkheden in Affinity Photo 2.

Affinity Photo 2.1

Ondertussen is er nog een update van Affinity Photo: versie 2.0 naar versie 2.1. Hieronder vind je een lijst van de nieuwe functies en verbeteringen in Affinity Photo 2.1:

 • Layers-paneel: Het Layers-paneel is volledig herzien en bevat een aantal nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om lagen te vergrendelen, te taggen en te kopiëren. Je kunt ook lagen sneller verplaatsen en herordenen door ze te slepen en neer te droppen.
 • Measure-tool: De Measure-tool geeft je de mogelijkheid om objecten in je foto’s te meten. Je kunt de afstand, hoek en grootte van objecten meten.
 • Face-tool: De Face-tool geeft je de mogelijkheid om gezichten in je foto’s te selecteren en te bewerken. Je kunt de positie, grootte en vorm van gezichten aanpassen.
 • Mask-to-Below-functie: De Mask-to-Below-functie kopieert een masker van de ene laag naar de andere. Dit is handig als je een masker wilt toepassen op een nieuwe laag zonder het opnieuw te hoeven maken.
 • Zoom-tool: De Zoom-tool heeft nu contextgebonden opties, zodat je sneller en gemakkelijker kunt inzoomen en uitzoomen op je foto’s.
 • Prestaties en stabiliteit: Affinity Photo 2.1 is geoptimaliseerd voor betere prestaties en stabiliteit.

Zo werkt Affinity Photo 2

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in Aan het werk met Affinity Photo 2 haarfijn uit de doeken worden gedaan. Auteur Bob Timroff bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:

 • De nieuwe functies in Affinity Photo 2.0
 • De persona’s van Affinity Photo
 • Voorkeuren en instellingen bepalen
 • Kennismaken met de gebruikersomgeving
 • Kleurmanagement en kleurcorrecties maken
 • RAW-bestanden (niet-destructief) bewerken
 • Geavanceerde bewerkingen met Liquify
 • Werken met lagen, maskers en filters
 • Tekengereedschappen gebruiken

 • Instellen van Affinity Photo als Externe Editor bij Lightroom

  Een van de handige mogelijkheden om je gereedschapspalet in Lightroom uit te breiden is het kunnen werken met Externe Editors. Externe Editors zijn applicaties buiten Lightroom die extra mogelijkheden geven om je foto’s mee te bewerken. Als je Photoshop op je computer hebt geïnstalleerd is in eerste instantie Photoshop. Heb je geen Photoshop, maar bijvoorbeeld…

  Lees hier verder…

 • Lightroom en Affinity Photo: een mooie combinatie…

  Affinity Photo is een uitstekende applicatie voor het bewerken van je foto’s. En het heeft een prima prijs, op dit moment in de aanbieding voor € 39,99. Geen maandelijks lidmaatschap, een vaste lage prijs en het is een applicatie die actief wordt doorontwikkeld. Wat er nog mist in Affinity Photo? De bibliotheek zoals je die…

  Lees hier verder…

 • Een panorama maken met Affinity Photo

  Een panorama maken met Affinity Photo

  Voor het maken van panorama’s gebruik ik meestal de functie Photo Merge in Lightroom. Als het resultaat me niet helemaal bevalt – bijvoorbeeld omdat de horizon van een landschap gebogen is en niet recht – wijk ik uit naar Photoshop. Daar stel ik het panorama samen en gebruik ik Adaptive Wide Angle om de gebogen…

  Lees hier verder…

 • Wat biedt Affinity Photo de fotograaf – Develop Persona

  Als je in Raw fotografeert is de eerste stap altijd het ontwikkelen van een foto in een Raw-editor. Dat kan bijvoorbeeld Lightroom, Adobe Camera Raw bij Photoshop, of een gespecialiseerde applicatie als Capture One zijn. Is Affinity Photo een goed en goedkoop alternatief voor deze applicaties? In deze aflevering bekijken we de Develop Persona uit…

  Lees hier verder…

 • Wat biedt Affinity Photo een fotograaf – 1

  Misschien – voordat ik begin aan een onderzoek van Affinity Photo – zou ik moeten definiëren wat ik er van verwacht. Als ik geen Photoshop of Lightroom meer zou hebben, bijvoorbeeld omdat mijn lidmaatschap van Creative Cloud is afgelopen, wat zou ik dan nodig hebben om verder met mijn foto’s te kunnen? Aan die voorwaarden…

  Lees hier verder…

 • Affinity Photo, een alternatief voor Photoshop?

  Je fotografeert veel. Steeds meer eigenlijk. Je bent ook in Raw gaan fotograferen om meer uit je foto’s te kunnen halen. Op jouw computer – Mac of Windows – heb je een app die Photos heet en waarmee je leuk aan het werkt kunt. Maar je wilt meer. Het ligt dan voor de hand dat…

  Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.