In het boek ‘Fotobeheer zonder stress’ leer je een hele fotoverzameling succesvol te ordenen en beheren. Je begint met al je foto’s verzamelen en opslaan, maar hoe orden je een fotoverzameling zodat je alle foto’s snel kunt terugvinden? Hoe selecteer je de beste foto’s? Ofwel: hoe gaat het selectieproces in zijn werk? Dat lees je in dit artikel. (Een interview met auteur Adam Pratt over het boek en de manieren om je fotoverzameling op orde te brengen, lees je HIER.)
Begin door alle foto’s chronologisch te ordenen, te controleren op duplicaten en alle mislukte foto’s te verwijderen. Naast het gebruik van de datum, tag ik ook foto’s met informatie zoals mensen, plaatsen en gebeurtenissen. Met een geordend familiefotoarchief kun je je favoriete foto’s in enkele seconden terugvinden in plaats van urenlang door foto’s te moeten bladeren.

De fotoverzameling en het selectieproces
In het selectieproces vergelijk je letterlijk duizenden foto’s en maak je evenveel beslissingen. Omdat ik dit als beroep doe, ben ik er heel efficiënt in geworden, maar het blijft vermoeiend en ingewikkeld. Het kan vragen oproepen over de kwaliteit van je fotograferen, je identiteit als kunstenaar en zelfs de complexiteit van relaties. Ik heb het volgende geleerd over het selectieproces om het beter en sneller te laten verlopen:
Stel een doel
Als je tien foto’s hebt van dezelfde scène, wilt je er dan één, vijf of negen bewaren? Hoe streng wil je je foto’s selecteren? Bepaal hoe je deze fase wilt aanpakken en stel grenzen voor je selectieproces.
Werk in kleine batches
Een gemiddelde klant van mij heeft meer dan 100.000 digitale foto’s in zijn collectie. Als je daar in de buurt komt (of nog meer foto’s), dan kun je hierdoor ontmoedigd worden. De realiteit is dat je geen 100.000 foto’s in één keer kunt beoordelen. Het is dus essentieel om in kleinere batches te werken en overzicht te houden, succes te ervaren en je niet overspoeld te voelen. Ik orden foto’s chronologisch. Ik verzamel dus foto’s meestal per dag en één jaar tegelijk. Met wat oefening vind je het juiste tempo en proces dat voor jou het beste werkt. Als je jaren of decennia aan foto’s verwerkt, is het vooral belangrijk om dit in hapklare brokken te doen. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld begin deze eeuw digitale camera’s gaan gebruiken. Dit is dus een goed startpunt om te beginnen. In het begin maakte je waarschijnlijk minder foto’s dan nu. Momenteel sta je er wat verder vanaf en dat geeft je een beter overzicht als je je foto’s jaar voor jaar doorwerkt. Tegen de tijd dat je toe bent aan recente jaren met misschien duizenden of tienduizenden foto’s per jaar, heb je inmiddels meer ervaring in het selecteren van de juiste foto’s.
Oefenen
Het is lastig om al deze beslissingen te nemen, dus vergeet niet dat je eerste selecties niet in steen gebeiteld zijn. Je kunt een batch meerdere keren verwerken en van gedachten veranderen. Dit kan getuigen van besluiteloosheid, maar door te oefenen gaat het steeds beter.
‘Het kan helpen om meerdere foto’s van dezelfde scène te hebben’
Neem pauzes
Als je even genoeg hebt van het selectieproces, neem dan een pauze en ga later verder. Vaak worden beslissingen die op maandag moeilijk zijn, op dinsdag gemakkelijker. Geef het een dag of een week, wat dan ook, en neem het werk dan met een frisse blik weer op.
Laat opties open
Het kan helpen om meerdere foto’s van dezelfde scène te hebben, zoals staande en liggende foto’s, sterk en weinig ingezoomd, ernstig en grappig. Als je je foto’s gebruikt voor creatieve projecten zoals fotoboeken, zijn deze opties zeer nuttig. Ik ben helemaal voor selectie, maar niet zo streng dat je er later spijt van krijgt omdat je je mogelijkheden voor creatieve projecten en verhalen te vertellen hebt beperkt.


Doe alsof je voor een tijdschrift selecteert
Stel je voor dat je een wereldberoemde fotograaf bent die foto’s aanlevert voor de cover van een tijdschrift. Je verzamelt je beste werk en stuurt twee tot drie foto’s op, niet alles wat je van een bepaald onderwerp hebt gemaakt. Let bijvoorbeeld op deze eigenschappen van foto’s om variatie aan te brengen inde selectie: Staand, Liggend; Weinig ingezoomd, Sterk ingezoomd; Ernstig, Lachend.
Leeg je prullenbak
Als je klaar bent met selecteren, zorg er dan voor dat je de bestanden daadwerkelijk verwijdert en verdergaat. Afgekeurde bestanden bewaren is het digitale equivalent van verzamelwoede. Als je bang bent om je digitale afval te verwijderen, neem dan een voorbeeld aan mensen die hun huis opruimen en spullen een week wegdoen om te kijken of ze ze missen. Probeer dit eens met je digitale foto’s en bekijk je fotoarchief na een week opnieuw. Ik verwacht dat je meer geniet van je beste foto’s die je hebt bewaard. Het is dus tijd om de prullenbak te legen!

Dit artikel – Zo orden je een fotoverzameling: het selectieproces – komt uit het boek ‘Fotobeheer zonder stress‘ door Adam Pratt. Met het boek leer je om je foto’s te beheren en in een verzameling te ordenen die overzichtelijk en toekomstbestendig is.
Meer lezen over fotografie?
- Tips voor het gereedschap Uitsnijden in Photoshop
- Hoe pas je niveaus aan in Photoshop?
- Generatief verwijderen, vullen en uitbreiden in Photoshop
- Betaalde en gratis alternatieven voor Photoshop
- Compositieregels voor fotografie in de praktijk
- Het gebruik van de Gulden snede bij het maken van een compositie
- Alternatieven voor Lightroom Classic
- De gereedschappen voor RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
- Compositietips voor fotografie
- ‘Gebruik compositieregels in je voordeel, maar houd er niet krampachtig aan vast!’
- Fundamentele camera-instellingen