Als je serieus aan de slag wilt gaan met het technisch bouwen van websites, dan is kennis van HTML5 en CSS3 en JavaScript onontbeerlijk.
Nu kan je de technieken voor HTML en CSS op heel veel digitale manieren leren; er zijn zát online tutorials en trainingen ! Maar het gros daarvan is in het Engels. Voor velen is dat misschien geen groot probleem (web-technieken zijn immers volledig Engelstalig georiënteerd). Maar er zijn ook veel mensen die het wel zo prettig vinden als een en ander op zijn minst in het Nederlands wordt beschreven en uitgelegd !
De 5eeditie van het boek “HTML5 en CSS3” van Peter Doolaard voorziet daar uitstekend in. Lees die éérst, dan kan je daarna alles gaan nakijken en uitdiepen in allerlei handige online overzichten en hulpmiddelen.
Even wat achtergrond-informatie: anno 2019 bestaat het web 30 jaar. De eerste tien jaren waren woest en wild. Als gevolg daarvan heerste in het tweede decennium vooral moedeloosheid bij de grondleggers. Maar dankzij een hoognodige grondige ommezwaai (HTML5) is het web uit een diep dal gekrabbeld en floreert het nu als nooit tevoren.
Constante evolutie
Het web evolueert constant in al haar verschijningsvormen, en de formele structuren en richtlijnen daarvoor worden regelmatig door de W3C bijgesteld en aangevuld. Daarom is er een nieuwe 5e editie van Peter Doolaards boek verschenen, met alle basale èn nieuwe features in HTML(5) en CSS(3).

Waarom wél HTML5 & CSS3 en géén JavaScript ?
Websites zijn gebouwd op een fundament van grofweg drie technologische pijlers: HTML (inhoud en structuur), CSS (alle vormgeving-aspecten m.b.t. de inhoud) en JavaScript (complexere interacties en andere processen).
De eerste twee technologieën (HTML en CSS) zijn een kwestie van formatteren en declareren; de derde is wat lastiger, want daarbij gaat het om programmeren. Daarom kunnen veel beginnende web-makers best wel overweg met HTML en CSS, maar hebben wat meer moeite met het begrijpen en schrijven van JavaScripts. O ja, en dan hebben we ook nog de “queries” met allerlei databases – daarmee kan je ook lekker super-specialistisch te keer gaan…
Kortom: HTML en CSS zijn twee handen op één buik, dus daarom het meest logische om mee te beginnen. Dat doet het boek ook; het bestaat grofweg uit twee delen: eerst HTML en dan CSS.
Begrijpelijk en luchtig
Alle hoofdstukken en oefeningen zijn begrijpelijk en luchtig bedacht en geschreven. Ondanks dat de concrete HTML– en CSS-code soms complexe en nauwkeurige technische kost is, heb je altijd het gevoel dat het heus wel gaat lukken. Je merkt ook aan alles dat de schrijver weet waar hij ’t over heeft en een beproefde aanpak voor deze hele materie biedt. Zelfs over de meest uiteenlopende onderwerpen (van alle soorten invoervelden in formulieren tot tricky kwesties met lettertypen-licenties) kan ik de schrijver niet betrappen op onjuiste of onvolledige informatie. Sterker nog: ik heb de nodige nieuwigheden over HTML 5.3 dankzij dit boek geleerd 😉
Het boek is ook eerlijk in de betrouwbaarheid van alle meer of minder ondersteunde features van HTML en/of CSS in bepaalde browsers, en durft het gewoon te zeggen als de techneuten bij het W3C weer eens iets bedacht hebben wat zeldzaam of zelfs overbodig is.

Géén mooimakerij
Het boek is beslist géén bron van creatieve inspiratie voor designers. Het legt uit wat er met HTML en CSS zoal kan, maar de voorbeelden bij alle theorie en praktijk zijn vaak uiterst simpel – zeg maar gerust opzettelijk lomp – maar daardoor wel helder. Zo begrijp je beter waar het om gaat, wat de essentie van een bepaalde techniek en toepassing is. Maar je zult je eigen fantasie en creativiteit moeten aanzwengelen om er echt iets moois van te maken.
Waar het boek sterker in mag zijn (en wat misschien nog kan komen), dat is een betere digitale ondersteuning. Vooral voor dit soort boeken met honderden hyperlinks naar massa’s informatie online, is het cruciaal om snel naar een vermelde website te kunnen navigeren. En dat is natuurlijk niet mogelijk vanuit een papieren uitgave. URLs overtikken is ook geen een handige optie…
En ondanks dat je je boek online bij Yindo kan registeren en dan digitaal (via een browser) kan bekijken, kan je nog steeds geen links aanklikken.
Op de bijbehorende website van de auteur kan je in ieder geval wél alle code-oefeningen en -voorbeelden downloaden. Het zou aangenaam zijn als je daar per hoofdstuk ook een lijst van alle vermelde links zou kunnen aantreffen (met wat context), zodat je dan snel die online-voorbeelden en bronnen kan bezoeken.
Al met al een waardevol boek, vooral vanwege de aangename schrijfstijl en volstrekt duidelijke uitleg.
Bekijk de inhoudsopgave en lees één gratis hoofdstuk op Yindo:
https://www.yindo.nl/YindoReader.aspx?book=9789463560818
En de (doorzoekbare) index:
http://yin.do/0818d
Je kunt een voorbeeld uit boek – het maken van een HSL-kleurenkiezer – op dit blog lezen.
Meer lezen over webdesign en webdevelopment:
- ‘Met WordPress 6 heb je geen page builder meer nodig’
- Overstappen naar Google Analytics 4: wat heb je nodig?
- JavaScript leren met Peter Kassenaar
- De boeken van Peter Kassenaar in de Web Development Library
- Joost de Valk van Yoast SEO: ‘SEO is gewoon veel werk!’
- Chantal Schinkels: ‘We moeten focussen op cultuurverandering…’
- Live schrijven aan Programmeren voor niet-programmeurs…
- Een grote update voor Flutter: Flutter 2.0
- Het boxmodel van CSS
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.