meerdere bestanden tegelijk hernoemen in macOS

Meerdere bestanden tegelijk hernoemen in macOS Sonoma

Handig: u kunt meerdere bestanden tegelijk hernoemen in macOS Sonoma. Ideaal voor bijvoorbeeld foto’s. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn nieuwe boek Ontdek macOS Sonoma.

Als u een bestand een andere naam wilt geven, selecteert u het desbetreffende bestand eenvoudigweg en drukt u één keer op Return. Vervolgens kunt u een nieuwe naam voor het bestand typen.

Maar het komt soms ook voor dat u meerdere bestanden wilt hernoemen, of van opeenvolgende nummers wilt voorzien. Bijvoorbeeld bij foto’s van uw digitale camera of iPhone, die meestal weinig tot de verbeelding sprekende namen hebben: ‘IMG_7074’ of iets dergelijks. U hoeft niet voor elk bestand afzonderlijk een nieuwe naam te typen, want met Sonoma kunt u meerdere bestanden tegelijk hernoemen.

Snel bestanden hernoemen

  • Open een Finder-venster en selecteer de bestanden die u wilt voorzien van een andere naam.
  • Klik met de rechtermuisknop op een van de bestanden om het contextmenu te openen.
  • Kies Wijzig naam.
  • Er verschijnt een dialoogvenster. Kies Vervang tekst in het menu van dit venster. U kunt nu de tekst wijzigen van bijvoorbeeld ‘IMG_’ in ‘Vakantie_Spanje’ of iets dergelijks. Typ IMG in het invoerveld Zoek: en typ vervolgens Vakantie_Spanje in het veld naast Vervang door: en klik hierna op de knop Wijzig naam.
  • U kunt ook extra tekst toevoegen aan de bestandsnamen. Kies linksboven in het dialoogvenster Voeg tekst toe en kies hierna in het menu rechts hiervan Na naam of Vóór naam. Typ de tekst en klik op de knop Wijzig naam.
  • Of kies de derde optie in het menu linksboven in het dialoogvenster: Opmaak. Met deze optie hebt u de mogelijkheid om alle geselecteerde bestanden een geheel nieuwe naam te geven en ze automatisch opeenvolgend te nummeren. Als de geselecteerde bestanden al zijn genummerd, wordt deze informatie gebruikt om de bestanden in de juiste volgorde te hernoemen. Typ de nieuwe naam naast het veld Aangepaste notatie: en gebruik het veld Begin nummering met: om te bepalen met welk nummer u wilt starten. U kunt de nummers achter de bestandsnaam plaatsen of ervoor met het menu Locatie.
  • Het menu Naamnotatie: bevat tevens de opties Naam en teller en Naam en datum. Experimenteer hier zelf maar eens mee. Linksonder aan het dialoogvenster toont Voorbeeld: u hoe de nieuwe naam van de bestanden eruit zal zien.
meerdere bestanden tegelijk hernoemen in macOS
De optie Wijzig naam is erg handig om de cryptische namen van bestanden van uw digitale fotocamera of mobiele telefoon snel te wijzigen, extra tekst toe te voegen aan bestandsnamen, of zowel de naam als de nummering van meerdere bestanden tegelijk te veranderen.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Met het boek Ontdek macOS Sonoma maakt u kennis met alle mogelijkheden van Sonoma, het besturingssysteem van Apple. Verken de vele verbeteringen, zoals iCloud Drive voor naadloze toegang tot uw bestanden, de verbeterde Spotlight voor eenvoudig zoeken en handige functies zoals Siri, programmatabbladen en de nieuwe Stage Manager. Beheer uw e-mail efficiënter met de verbeterde zoekfunctie en de mogelijkheid om berichten in te plannen en tabbladen te delen. Dit boek is uw gids voor het optimaliseren van uw Mac-ervaring.Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.