online clipart in PowerPoint

Online clipart in PowerPoint

Met online clipart in PowerPoint verlevendigt u een anderszins wellicht saaie presentatie. Maar zoals altijd bij dit soort dingen: overdrijf niet. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek PowerPoint 2021.

PowerPoint beschikt over een bibliotheek aan stock-afbeeldingen. Maar die is alléén beschikbaar wanneer u een Office 365 abonnement afsluit. Bij de losse versies is de keuze in die bibliotheek een stuk beperkter. Om dan toch aan aantrekkelijke illustraties en clipart te komen, moet u elders op zoek. Er is volop clipartmateriaal op internet te vinden, gratis en tegen betaling. Bedenk dat u voor publieke presentaties – ook al wordt bepaalde clipart gratis aangeboden – soms toch rechten moet betalen. Met de in PowerPoint zelf gezochte en gevonden afbeeldingen, geluiden en films zult u – mits gekozen voor de Creative Commons-plaatjes – geen problemen krijgen.

Op jacht

Dat gezegd hebbende is het toch de moeite waard op internet rond te kijken naar afbeeldingen, zeker nu de aloude Microsoft Clipart-collectie zoals gezegd alweer een hele tijd ter ziele is. Nadeel is dat veel van die standaardafbeeldingen door iedereen gebruikt worden. Denk voordat u online gaat zoeken na over wat u wellicht al in huis hebt aan beeldmateriaal. Bij veel fotobewerkingssoftware en tekenprogrammatuur wordt een flinke voorraad clipart meegeleverd die u rechtenvrij mag gebruiken. Ook grote en rechtenvrije (controleer dat voor aankoop) clipart-, foto-, film- en geluidverzamelingen vindt u – met een beetje geluk nog zo af en toe – voor een appel en een ei in de opruimingsbakken van diverse computerzaken of op beurzen.

Zoeken bij Google

De eenvoudigste manier om afbeeldingen te zoeken is via www.google.nl. Om te controleren of een afbeelding op een willekeurige website door u gebruikt mag worden, kunt u het best een bezoekje aan de betreffende webpagina brengen waar de foto of afbeelding geplaatst is, en de beheerder van de site een mailtje sturen met het verzoek of u een bepaalde afbeelding in uw presentatie mag gebruiken. Vaak zal dat een positief antwoord opleveren; soms zult u moeten betalen en in andere gevallen moet u de maker vermelden. Dat is allemaal wat bewerkelijk en het kost tijd, en daardoor is het meer iets voor als het niet anders kan. Het kan namelijk zonder meer sneller.

Zoeken maar

1 Googel een afbeelding. Mocht u niets van uw gading vinden bij gebruik van een Nederlandstalige omschrijving, probeer het dan eens in het Engels.

online clipart in PowerPoint
Klik op Afbeeldingen.

2 Als het een beetje meezit, krijgt u een flinke verzameling van illustraties en foto’s te zien die aan de zoekterm voldoen.

3 Om wat meer orde in de chaos te brengen klikt u op Tools. Vervolgens kunnen de gevonden afbeeldingen op diverse criteria gefilterd worden. Verander de optie Elk type bijvoorbeeld eens in Clipart en Gebruiksrechten in Creative Commons-licenties. Met dit laatste filter geactiveerd krijgt u alleen rechtenvrije afbeeldingen te zien.

online clipart in PowerPoint
Maak vooral gebruik van de Tools.

4 Klik op een gevonden afbeelding, waarna u een preview te zien krijgt. Google heeft na klachten van professionele makers van betaalde foto’s en clipart de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit het previewvenster een afbeelding in hoge kwaliteit te bewaren geblokkeerd. Het kleine plaatje kunt u via een klik op de rechtermuisknop nog wel opslaan, maar het is helaas – beter om een bezoekje te brengen aan de pagina die de afbeelding bevat. Vindt u een afbeelding bruikbaar, dan kunt u deze bewaren door met uw rechtermuisknop op een afbeelding te klikken en in het contextmenu de optie Afbeelding opslaan als te gebruiken.

Ook de optie Afbeelding Kopiëren is handig; u voegt de afbeelding dan snel in een dia van PowerPoint in met plakken (sneltoets Ctrl+V). Overigens verschijnt op een pagina met het gewenste plaatje vaak een afbeelding in (veel) hogere resolutie na een klik erop. Bewaarde afbeeldingen voegt u in met de knop Afbeeldingen op de tab Invoegen en dan Dit apparaat, waarna u vervolgens naar de map met de zojuist bewaarde afbeelding bladert. Een andere optie is om – indien aanwezig – gebruik te maken van een downloadknop. Let daarbij wel goed op of u daadwerkelijk de gewenste afbeelding binnenhaalt en niet een of ander vervelend .exe-bestand of iets dergelijks met daarin verstopt een minstens even vervelend virus!

online clipart in PowerPoint
Opslaan om later in PowerPoint te gebruiken.

Verzamelingen, al dan niet gratis

Websites met grote clipartverzamelingen zijn er in overvloed, onder te verdelen in betaalsites (na betaling kunt u clipart downloaden en gebruiken) en gratis (vaak rechtenvrij, maar soms onduidelijk of dubieus als het om rechten gaat). Een voorbeeld van een betaalsite is www.clipart.com. U betaalt daar een vast bedrag voor een bepaalde tijdsperiode. Na betaling kunt u illustraties en foto’s downloaden in diverse bestandsindelingen.

online clipart in PowerPoint
Niet gratis, maar na betaling wel rechtenvrij te gebruiken.
online clipart in PowerPoint
Clipart met opensourcelicentie zoals te vinden opopenclipart.org.

Gratis

Gratis sites zijn bijvoorbeeld classroomclipart.com (specifiek gericht op het onderwijs, waarbij u wel een lidmaatschap moet afsluiten om afbeeldingen in de hoogste resolutie te kunnen downloaden) en de zeer uitgebreide en in stijl gevarieerde volledig kosteloze Open Clip Art Library (www.openclipart.org). Open source en van hoge kwaliteit, hier hoeft u nooit bang voor problemen met betrekking tot rechten te zijn.

Op zoek naar meer tips over PowerPoint? Dan zit op dit blog helemaal goed! Volg deze link en verdiep je verder in het onderwerp.

Handboek PowerPoint 2021

Handboek PowerPoint 2021PowerPoint 2021 is het meest gebruikte programma om presentaties samen te stellen. Het is onderdeel van zowel Microsoft Office 2021 als Microsoft 365. U bedient PowerPoint met het dynamische lint met opdrachtknoppen en functies. In de nieuwe versie van PowerPoint zijn diverse functies duidelijker en werken ze nog beter, nog intuïtiever. Het Handboek PowerPoint 2021 helpt u snel op weg en biedt oefeningen, tips en voorbeelden uit de praktijk.

Tot de behandelde onderwerpen horen:

  • presentaties vormgeven met thema’s
  • afbeeldingen invoegen
  • presenteren met geluid
  • videobeelden vertonen
  • werken met clipart
  • presentaties meenemen, delen en uitwisselen
  • objecten importeren en schikken

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.